donderdag 11 december 2014

Outernet internet zinder internetverbinding

NRC 10-12-2014

"Met Outernet kun je gebruik maken van internet zonder internetverbinding. Een klein, handzaam apparaatje (de Lantern), dat werkt op zonne-energie, maakt verbinding met satellieten, die kopieën van belangrijke websites naar de Lantern stuurt.
Volgend jaar herfst kan iedere wereldburger voor een symbolisch bedrag met Outernet spelen. Outernet brengt dan een ‘dongle’ op de markt, een satellietontvanger die via de audiopoort direct kan worden aangesloten op een smartphone. Deze zal 20 dollar gaan kosten (de Lantern krijg je nu als je het project via crowdfundsite indiegogo steunt met 99 dollar). De snelheid zal laag zijn, maar het gebruik van de Outernet-informatie is gratis. En anoniem, dat kan ook in het rijke Westen een voordeel zijn."

dinsdag 2 december 2014

Mobiel betalen

NRC 25-11-2014

Sociale netwerken storten zich op de betaalmarkt! Ze veranderen in winkels met kassa. Onderling geld overmaken wordt makkelijker, maar niet overzichtelijker.

WeChat, facebook, Twitter en Snapchat ontwikkelen hun eigen betalingssysteem zonder IBAN. In plaats daarvan stuur je geld naar de mensen in je eigen netwerk, die je toch al kent. Je moet wel je bankrekening of creditcard koppelen aan emailadres, mobiel telefoonnummer enz.  Paypal is 1 van de grondleggers van deze methode.

Het aantal aanbieders in online betalen groeit. Producten aanschaffen via je sociale netwerkk via de 'koop-knop'.

De banken blijven hard aan de weg timmeren, maar met zoveel nieuwe aanbieders wordt het niet overzichtelijker. Banken zijn steeds meer passieve doorgevers van geld. Echter een betaling regelen bij de bank betekent dat je de rekeninggegevens niet deelt met derden.
De sociale netwerken zijn een extra tussenpersoon, die extra risico's met zich meebrengen. De buitenwereld kan meekijken.

Als je gebruik maakt van de verschillende betalingsmogelijkheden zal je gauw het overzicht verliezen op je betalingen.

De BH is 100 jaar !

NRC  29 en 30 november

Dames en heren opgelet: 70 % van de vrouwen loopt in een verkeerde beha. het percentage geldt wereldwijd! Dit komt omdat de borsten van de vrouwen in de loop der tijden veranderen en veranderen vrouwen van maat.

Vrouwen krijgen overigens steeds grotere borsten: In VS is de maat de laatste 30 jaar gegroeid van 75 B naar 75 DD; in Nederland van 75 B naar 75 C of D.

Dat mensen langer en zwaarder worden speelt een rol in de cupmaat. Het maatsysteem is er ook meer op aangepast b.v DD of G.

Mary Phelps verwierf in 1914 patent op de eerste moderne BH.

Apps om slimmer te werken met informatie-overload

NRC 15 en 16 november 2014

- BoxCar en Pushover: om prioriteit te scheppen in het mailverkeer.
- Doit.im en Wunderlist: voor het bijhouden vna taken en projecten
- Day One (Ipad) of Diaro (Android): dagboekapps voor takenlijsten
- Braintoss (Iphone), <ail Myself (Android) of Note2Mail (Windows phone): voor notities en brainwaves.
- Turboscan (Andriod) of CamScanner (iOS): om documenten in te scannen

kleding doneren per post

www.packmee.nl

Bruikbare kleding kan gratis per post in een doos worden verstuurd via de pakketbezorger van Postnl of lever het in bij het postkantoor.
Je steunt er goede doelen mee, n.l. Kika en Kinderpostzegels.

Label:
Packmee
Abtwoordnummer 7
2740 VG Waddinxveen

Gratis apps krijgen een andere benaming in de app-store

Seniorweb

vrijdag 21 november 2014
App StoreApple laat de term 'gratis' vervallen in de App Store. Bij apps zonder aanschafprijs ziet u voortaan de term 'download'.
Wie een iPad of iPhone gebruikt, verblijft regelmatig in de App Store. De plek waar Apple alle bestaande apps verzamelt. Bij programma's die u moet aanschaffen staat de prijs vermeld. Programma's zonder aanschafprijs heten 'gratis'. Maar die benaming laat Apple nu vervallen. Voortaan staat er 'download' in plaats van 'gratis'. Als reden geeft Apple op dat veel apps zonder aanschafprijs niet gratis zijn. Het downloaden kost niets, maar binnen een app worden vaak diensten aangeboden die pas werken nadat ervoor betaald is.


maandag 1 december 2014

Naast wie wil ik zitten? App toont Facebook-profiel medepassagiers

Twitter


maandag 24 november 2014

Digitale Hulpplein

Seniorweb

zondag 16 november 2014
HulppleinOver minder dan een maand start het Digitaal Hulpplein. Een project voor mensen die nog niet zo goed met de computer overweg kunnen. De Leercentra van SeniorWeb doen mee.
Het gebruik van de computer en internet is inmiddels onmisbaar geworden. Wie nog niet zo vaardig is met de computer, kan binnenkort via het Digitale Hulpplein kijken waar hij zijn kennis en vaardigheden kan bijspijkeren.
Online en telefonisch
Op de website van het Hulpplein komen adressen waar onder meer cursussen van SeniorWeb worden gegeven. Ook komt er een telefoonlijn en een netwerk van vrijwilligers die mensen op weg helpen om hun computervaardigheden te verbeteren.
Start
Het Digitale Hulpplein start op 16 december. Dan worden de site en de telefoonlijn officieel gelanceerd. Een reclamecampagne zal mensen op het bestaan van het Hulpplein wijzen.

WhatsApp garandeert maximale privacy

Seniorweb

woensdag 19 november 2014

TextSecureWhatsApp is in één klap een stuk veiliger. De berichten die via de app verstuurd worden, zijn voortaan gecodeerd en daardoor onleesbaar voor bijvoorbeeld hackers.  
De populaire berichtendienst, met ruim negen miljoen Nederlandse gebruikers, gaat berichtjes versleutelen. Hierdoor kunnen de berichten niet ongewenst gelezen worden door mensen of programma's.
TextSecure Daartoe gebruikt de app een techniek die TextSecure heet. Deze zorgt voor 'end-to-end-encryptie'. Het komt erop neer dat een bericht versleuteld wordt zodra het een telefoon verlaat. Het wordt pas op de bestemming weer omgezet in leesbare tekst. Daardoor kan niemand, behalve de ontvanger, de berichten ontcijferen. Hackers niet. Maar ook WhatsApp zelf niet.
Ondersteuning
De ondersteuning van TextSecure is nog niet op alle apparaten actief. Alleen Android-gebruikers kunnen profiteren van de beveiligde verzending. En dan alleen nog in berichten tussen twee personen. Groepschats zijn nog niet beveiligd. Gebruikers van de iPhone en Windows Phone moeten nog even geduld hebben. Wanneer TextSecure op die toestellen beschikbaar komt, is niet bekend. 

dinsdag 11 november 2014

wegwerpemailadres

Computer Totaal

Je kent het wel: je hebt een email adres nodig en je wilt niet je eigen email geven. Dan zijn er wepwerpemailadressen:
www.dispostable.com
http://10minutemal.com
www.mailcatch.com
Firefox heeft 'Bloody Vikings'

Binnen een bepaalde tijd worden deze emailadressen vernietigd.

opschonen zoekgeschiedenis Facebook

Computer Totaal

Op de site van Facebook, rechtsboven, staat activiteitenlogboek.
Klik onder: foto's, vind-ik-leuk en reacties op Meer en ga dan zoeken. Je kan 1 voor 1 wissen of in 1 x de hele zoekgeschiedenis.

app ViaTour

Computer Totaal

Als je op vakantie bent kan je per stad de attractie bekijken en gelijk een toegangsbewijs kopen.

App tegen misbruik identiteitsbewijs


dinsdag 4 november 2014
KopieIDDe overheid heeft een app uitgebracht die helpt uw identiteit te beschermen. Met de smartphone en de app maakt u een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.
De app heet KopieID en is ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als u de app opent, maakt u een foto van uw identiteitsbewijs. Vervolgens zet u met uw vinger een zwarte streep over uw BSN (sofinummer) op de foto. Daarna vult u in voor wie de kopie is en waar die voor nodig is. Dat wordt dan als watermerk over de afbeelding gezet. Tot slot verzendt u de foto, bijvoorbeeld via e-mail.
Onbruikbaar
Als u zonder de app een kopie maakt van uw identiteitsbewijs, streep dan ook de BSN door en zet een tekst over de kopie heen om deze onbruikbaar te maken voor mensen met verkeerde bedoelingen. De overheid heeft extra informatie op de site Veilig Internetten gezet over de app. Daar vindt u ook de downloadlinks.

maandag 10 november 2014

Verdienen aan eigen data

NRC 30-10-2014

Google en Facebook verdienen miljarden aan persoonsgegevens. Hoe kunnen gebruikers zelf hun data verdienen?

Aan iedere like of advertentie wordt verdiend.
Er zijn initiatieven gestart waarbij internetgebruikers hun data verkopen om er aan te verdienen. Via crowdfunding wordt nu geld ingezameld om Dime (Data is me) te laten starten: bezoekers kunnen dean hun Google-, Facebook- of Linkedin-account koppelen. daarna maakt Dime automatisch de selectie van honderden gebruikers: leeftijd, geslacht enz.  Men verwacht de gebruikers hiervoor
€ 10,= per maand te kunnen laten uit betalen. Dit bedrag hangt ook af van de informatie die mensen willen delen. Voorlopig richt Dime zich tot studenten.

Meer verdienen? Dat is je privacy weg!

Oplichtingstrucs

NRC 1 en 2 november 2014

6 trucs waarmee je kan worden opgelicht:
1. Pishing:  m.b.v. emails
2. Skimming:  de magneetstrip van je bankpas wordt gekopieerd
3. Shouldering: er wordt over je schouder meegekeken naar je pincode en vervolgens word je           geskimd.
4. Cardtrapping: uit de geldautomaat komt geen geld, omdat criminelen er dubbelzijdig plakband op hebben geplakt. Het slachtoffer krijgt geen geld.
5. Wisseltrucs: men probeert met wisseltrucs aan jouw pas te komen b.v. de tientjestruc.
6. Malware: een mail die net echt van een bedrijf komt.

Moodapp

NRC 1 en 2 november 2014

Het Stedelijk Museum lanceert de Moodapp. Deze app kiest kunst die bij de stemming past.

maandag 27 oktober 2014

ideeën delen app

trendwatcher okt 2014

Wil je ideeën met elkaar delen en samen beslissen? Dan kan je gebruik maken van deze website of app.

dinsdag 21 oktober 2014

Aziatische Bibliotheek Leiden

NRC 17-10-2014

Sinds kort heeft de Leidse UB unieke handgetekende kaarten tot oude manuscripten en de jongste publicaties van Indië tot Indonesië. Dit door het samenvoegen van 3 collecties:
- Universiteitsbibliotheek Leiden
- Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV)
- Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)

Het is de grootste onderzoeksbibliotheek ter wereld over Indonesië en het Caribisch gebied. De collectie wordt een onderdeel van een nieuwe 'Asian Library' waarin ook de China-, Japan, India- en Koreaverzamelingen van de Leidse instituten zullen worden ondergebracht.

usb-stick en veiligheid

NRC 15-10-2014

De USB-sticks, de draagbare geheugens, zijn niet te vertrouwen. Dat geldt ook voor andere usb-apparaten van muizen en toetsenborden tot en met smartphones.
Een pc, die met zo'n apparaat contact maakt kan worden overgenomen, een usb-stick ook. Zo'n usb-apparaat kan zich gaan gedragen als een toetsenbord, ook als het er niet is, en kan ieder denkbaar commando worden ingetypt en uitgevoerd.
Scannen van een usb-stick met een antvirusprogramma zal niet helpen. Het euvel zit niet in de normale bestanden, maar in de ingebakken software.

Voorlopig is hier nog niets tegen te doen.

Ello versus Facebook

NRC 8-10-2014

Ello, een nieuw commercieel-vrij  netwerk dat alleen nog op uitnodiging beschikbaar is en een tegenhanger van Facebook.
Zij geloven erin dat een sociaal netwerk is om te creëren, te verbinden e.d. Je moet als gebruiker akkoord gaan met deze voorwaarden anders wordt je doorgesluisd naar Facebook. Er is veel belangstelling voor.

Atlas, advertentieplatform van Facebook

NRC 8-10-2014

Atlas laat adverteerders consumenten niet allen volgen op de pc, maar ook op de tablet en smartphone. Deze informatie wordt gekoppeld aan het Facebook-account, zodat zijn gerichter kunnen adverteren.
Facebook noemt Atlas People-based marketing. De dienst kan zien of, op welk apparaat en op welke site een persoon een advertentie heeft gezien en wat hij of zij ermee heeft gedaan. De adverteerder krijgt niet te zien wie deze personen precies zijn.

App Circa

NRC 6-10-2014

De app Circa levert nieuws voor de smartphone in hapklare brokken met aan elkaar geregen up-dates. Het bevat ook samenvattingen en briefings.

In debriefings zijn de belangrijkste zaken van een dag samengevat. Lezers kunnen een verhaal 'volgen' als ze een onderwerp aangeven. De app gebruikt nieuws van andere nieuwsorganisaties en die is daar niet blij  mee. Ze doen wel aan bronvermelding onderaan de lijst van up-dates.

doe-het-zelf computertje Edison van Intel

NRC 1-10-2014

Edison, een computer zo groot als een sd-kaartje, die allerlei producten van computerkracht en een internetverbinding kunnen voorzien. Het is voor kleine innovatieve bedrijven bedoeld.

Bijvoorbeeld je kan met de Edison muziek laten afspelen in je fietshelm, maar Edison komt in 'actie'als je gaat vallen. De aap op de smartphone wordt dan geactiveerd en de gevallen fietser krijgt de kans om aan te geven of hij hulp nodig heeft. Reageert hij niet dan wordt er een sms getuurd naar een nummer dat hij heeft ingevoerd met de locatiegegevens van de fietser.

Online privacy

NRC 27 en 28-9-2014

Wat is er allemaal bekend over mij? Hoe kan het dat advertenties op Facebook op mij zijn afgestemd?

Via de website van Bits of Freedom kan je via Privacy Inzage Machine  inzage vragen bij bedrijven en overheidsinstanties.
In Nederland zijn datahandelaren die b.v. informatie verzamelen van consumenten op levensfase: hebben ze kinderen, wat zijn hun interesses? Ongeveer 70 kenmerken worden per huishouden beschreven. De privacywet stelt dat de burger toestemming moet geven voor het verwerken van hun persoonsgegevens voor marketingdoeleinden. Mensen vullen echter vaak vrijwillig een vragenlijst in...
Advertentiebedrijven verzamelen klik- en surfgedrag. Dat gaat via 'tracking cookies': over verschillende websites word je b.v. gevolgd als je iets zoekt over vakanties, vliegreizen. Zo worden profielen opgemaakt. Volgens de advertentiebedrijven verzamelen ze geen persoonsgegevens. Het College Bescherming Persoonsgegevens is hier niet zeker van.
Europese privacytoezichthouders doen onderzoek naar Google en Facebook.

Waar lig ik vast?
- bol.com en andere webwinkels
- andere bedrijven waarmee ik zaken doe
- Google, Facebook, andere zoekmachines, sociale netwerken, chatprogramma's en apps
- datahandelaren
- de overheid
- belastingdienst
- Trans Link Systems (OV-chipkaart)
- kredietbeoordelaars
- telecombedrijven
- zorgverzekeraars

Pinnen, chippen, dippen, tikken

NRC 14-9-2014

Het nieuwe betalen met je bankpas. Tikken betalen met een tikje van je telefoon of betaalkaart tegen de kassa om af te rekenen. Het tegoed op je telefoon.betaalkaart is niet meer dan € 50,=. Voor de winkelier is het goedkoper en sneller dan pinnen. De infrastructuur is echter nog niet klaar.

the Wayback machine

NRC 10-9-2014

Internetmiljonair Brewster Kahle wilde iets nuttigs doen met zijn geld. Hij besloot een back-up te maken van het internet om een digitale cultuur te bewaren. Al 423 miljard sites zijn gearchiveerd.
The Wayback machine is een onderdeel van de Amerikaans non-profitorganisatie The Internet Archive. Ze maken computergegenereerde screenshots. Koten 10 miljoen per jaar.
100.000 vrijwilligers houden dossiers bij over onderwerpen:
- 2,1 miljoen gedigitaliseerde boeken
- 8.300 soorten software
- 1,7 miljoen video archive (televisie)
- 2,1 miljoen audio archive

Apps Instant Gratification

NRC 3-9-2014

Dit zijn apps die je op je wenken bedienen.Bijvoorbeeld een app voor een hondeoppas, een app om je was te laten ophalen. Dit alles wordt ontwikkeld in San Francisco.
Het maakt je leven makkelijker.


Bijzondere Collecties van UvA

NRC 14-8-2014

De Bijzondere Collecties is de erfgoedinstelling van het UvA. Niet alles wat wordt geschonken wordt in de collectie opgenomen, want de ruimte is niet oneindig.

Wat wel is opgenomen:
- de archieven van Muziek Centrum Nederland (MCN)
- Archieven van het Theater Instituut (TIN)
- archieven van bekende personen als Maarten van Roozendaal, Ramses Shaffy, verzameling boeken over       etiquette, kinder- en volksprenten, theaterkostuums en scripten (TIN) enz.

Clickbait

NRC 9-7-2014

We worden overspoeld met video's en berichten die alleen bedoeld zijn om te laten klikken. Voorbeelden zijn Buzzfeed en Mashable. Met Clickbait weten de makers precies hoe ze anderen moeten triggeren. Het gaat om klikken en delen.

Wifi en veiligheid

NRC 16-7-2014

Openbare internetwerken , draadloos internet, zijn gemakkelijk te hacken: emails, wachtwoorden en berichten kunnen worden onderschept.

Surfen via hotspotnetwerken:
- Abonnees van Ziggo en UPC liften gratis mee op modems van andere klanten, Klanten moeten het gebruik   van hun eigen modem openstellen.
- het is veiliger dan surfen via vrij toegankelijke wifistations ( b.v. trein)
- wat kan je zelf doen om het veilig te houden: geen werkmail afhandelen via gratis wifi, niet internetbankieren. Mobiel bankieren via de app is wat veiliger dan via website.

app Slingshot

NRC 23-7-2014

Slingshot is een foto-app van Facebook en een reactie op snapchat: de app waarmee je foto's verstuurd die binnen enkele seconden verdwijnen.

Slingshot: de foto's worden niet bewaard op je telefoon en je kan ze niet delen via sociale media. Ook niet via Facebook.

Verschil met snapchat: je kan pas een foto van een ander zien als je zelf ook een foto hebt gestuurd!

Ongeletterde herders schreven met geheugensteentjes

NRC 28-7-2014

Kleivormpjes gingen aan het schrift vooraf en werd door herders gebruikt. In Zuid Turkije zijn deze vondsten opgedaan. 8000 jaar geleden werd het gebruikt om vast te leggen welk vee door een bepaalde herder werd meegenomen.
Het spijkerschrift zou ontstaan zijn nadat deze vormpjes in een envelop van klei werden gedaan. Op de buitenkant van de envelop werden de symbolen gekrast die de inhoud beschreven.

Verwijder mij

Consumentengids okt 2013

Met deze website zeg je een gebruikersaccount  van een website op.

donderdag 16 oktober 2014

App voor Afasie

Gelderlander 9-10-2014

De Radboud Universiteit heeft een app voor afasie ontwikkeld: WoordWolk.

Je kan in het begin kiezen uit een aantal vragwoorden: wie?, wat?, wanneer?
Daarna zoekt de app met je mee.

dinsdag 7 oktober 2014

Transparante plaatjes

You Tube

Zoek een plaatje op Afbeeldingen en als je alleen de contouren wil hebben moet je achter naam van je plaatje png zetten. B.v. huis.png

Plaats het plaatje niet meteen in Photoshop maar eerst in een map opslaan en van daaruit slepen naar Photoshop.

Transparante plaatjes zijn er ook via 

Lieve, vrome en vieze liedjes uit de Lage Landen

NRC 23-6-2014

Nederlandse liedjes van 7 eeuwen staan nu bij elkaar. Het gaat om 50.000 Nederlandse volksliederen, kinderliedjes, psalmen en religieuze gezangen uit de periode 1200-1900. Na 5 jaar digitaliseren is deze klus geklaard.

Er zijn ook 5000 liederen te beluisteren die Ate Doornbosch opnam in een radioprogramma tussen 1957-1993.

In 1700 zongen ze nog:
Johannetje heeft in zijn bed gekakt en Francijntje heeft een poep gelost.

Oudste krant in Nederland in het Jiddisj

NRC 27-6-2014

In de zomer van 1902 vond David Montezinos, bibliothecaris van de Portugese synagoge in Amsterdam, bij een tweede hands boekverkoper een bundel ingebonden kranten, gedrukt in Hebreeuws letterschrift. Het waren 100 afleveringen van 1 periodiek in het Jiddisj. Hij heette aanvankelijk Koeranten, maar later Koerant.
De afleveringen liepen van 9 augustus 1686 tot 5 december 1687 en is daarmee de oudst bekende Jiddisje krant ter wereld.

Jiddisj is een Germaanse taal, die lijkt op Duits maar doorspekt is met Slavische en Hebreeuwse woorden. De krant bevat artikelen uit de belangrijkste Nederlandse kranten Oprechte Haerlemse Courant, Amsterdamse Courant, zonder bijzonde aandacht voor Joods nieuws.

Apps voor verdwijnende filmpjes of foto's

NRC 16-6-2014

Internetgebruikers delen 1,8 miljard foto's per dag!

Apps:
- Snapchat: dagelijks worden er 400 miljoen verstuurd. Doelgroep: 13- tot 25 jarigen, de groep die minder gebruik maakt van Facebook. Facebook wilde het bedrijf overnemen, maar dat mislukte.
- Taptalk: gelanceerd door 4 Nederlandse ontwerpers vanuit Berlijn.
- Slingshot: voor verdwijnende foto's en video's van Facebook. Anders dan bij Snapchat en Taptalk moet je eerst een foto of video terugsturen (slingen) voordat je een bericht kunt openen.

Trend: er worden steeds minder berichten geplaatst op sociale media met een groot bereik en er wordt meer gedeeld tussen vrienden in besloten groepen.

gedichten verzamelen via Google

NRC 17-6-2014

Door toeval ontdekt:
Stel je tikt een zoekvraag ' Am I' in en je wordt weggeroepen.
Google maakt hiervan:
Am I an alcoholic
Am I fit to drive
Am I allergic to dogs
tel me, Andiy, am I

Iemand is zo slim geweest om dit soort 'gedichten' in een blog te zetten. je kan dus leuk experimenteren met zoektermen.

App, die kinderen dwingt terug te bellen

NRC 20-8-2014

Deze app Ignore No More vergrendelt de smartphone van de kinderen totdat zij hun gemiste sms-jes en oproepen van ouders hebben beantwoord.

Chat-apps

NRC 22-8-2014

Volgens het artikel voor huisvader, nerd en lolbroek:
- WhatsApp, voor keurige mensen
- Telegram, voor wie privacy belangrijk vindt.
- Silent Text, voor de echte privacyliefhebber
- WeChat, voor de lolbroeken. Chinees met uitbundige animaties.
- Secret, voor de roddelkont en pestkop
- Yo, voor de man met weinig woorden. Men heeft aan 1 woord genoeg Yo.

Goochelen met 3 talen in een gezin

Taalunie

 Goochelen met 3 talen in een gezin 

donderdag 2 oktober 2014

internetoplichting

Seniorweb

Banken en justitie werken samen tegen internetoplichting

dinsdag 30 september 2014
PolitieBanken, de politie en het Openbaar Ministerie gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van internetoplichting. Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, informeert de politie de betreffende bank daarover.
Dat hebben de partijen in overleg besloten, samen met onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken. Ze gaan gezamenlijk het publiek voorlichten en de onderlinge uitwisseling van informatie verbeteren. Banken werken eraan mee omdat zij willen bijdragen aan de bestrijding van internetoplichting.
Online meldpunt
De aangesloten partijen willen dat mensen zich bewuster worden van de risico’s van internetaankopen. Ook willen ze adviezen en tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe mensen veilig kunnen handelen via internet. Centraal daarbij staat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting.
Contact met de bank
Als bij het meldpunt meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde bankrekeningnummer wordt genoemd, stuurt het een bericht aan de betreffende bank. Op basis hiervan neemt de bank maatregelen. Deze kunnen bestaan uit het aanspreken van de cliënt, het blokkeren van diens rekening en het beëindigen van de bankrelatie. Mensen kunnen nu via het meldpunt al kijken of iemands bankrekening al eens aangemeld is als zijnde verdacht.

Smart-tv

Seniorweb

Makers smart-tv’s kijken met gebruikers mee

maandag 29 september 2014
CampagneMensen die een smart-tv bezitten, moeten zich realiseren dat de makers ervan meekijken met onder meer hun televisie- en internetgedrag. Dat staat in de algemene voorwaarden van de tv’s. Maar die zijn zo lang en moeilijk dat mensen meestal niet weten waarmee ze instemmen.Dat meldt de Consumentenbond. Wie een smart-tv met internet erop aanschaft, moet tijdens de installatie de voorwaarden lezen en ermee akkoord gaan. Anders werken de extra functies van de tv’s niet of deels niet. De voorwaarden beslaan soms wel tientallen pagina’s juridische taal. Voor de gemiddelde mens nauwelijks doorheen te komen.
Registreren
De Consumentenbond bekeek de voorwaarden van grote bedrijven als Samsung, Panasonic, Sony en Philips. Die houden op verschillende manieren bij wat iemand doet met zijn smart-tv. Zo registreert Panasonic waar mensen naar kijken, net als Sony en Philips.
Campagne
De bond wil dat de bedrijven hun voorwaarden simpeler maken en goed uitleggen wat ze doen met de kijkgegevens van mensen. Er is daarvoor een speciale campagne van start gegaan met de naam Helder over Online Privacy.

maandag 2 juni 2014

digitale radio

nrc 30-5-2014

De FM radio heeft zijn langste tijd gehad. We gaan in 2013 in Nederland over. Alle publieke en landelijke zenders zenden nu ook al digitaal uit. De regionale zenders volgen later dit jaar.

Digital Audio Broadcasting, DAB+, maakt gebruik van een wereldwijde standaard. Je moet wel een geschikt toestel hebben en ze maken gebruik van andere frequenties dan de FM. DAB+ kost minder ruimte dan FM en dus kunnen er meer zenders op. Het is niet hetzelfde als internetradio, want het zendt gratis uit via de ether.
Voordelen: beter geluid en betere ontvangst. Door heel Nederland te ontvangen en gratis!
Nadelen: DAB+ tuners zijn nog duur en het is nog niet zo bekend.

tieners online

nrc 15-5-2014

Jongeren zijn voorzichtiger geworden op internet en hun telefoon. \ze zijn bang voor kinderlokkers en NSA.

Cijfers:
94 % heeft een smartphone
90% gebruikt Whatsapp, 75 % Facebook, 41 % Twitter
44 % gebruikt Instagram, 38 % Snapchat
60 % kan zonder fiat door Facebookvrienden worden ingelogd, 59 % heeft zijn Facebookactiviteiten op privé staan.
12 % heeft Facebookvrienden die ze niet kennen
7 % vindt ongevraagd filmen met Google glass oké
7,2 is het cijfer dat de jongeren zichzelf geeft voor verstandig gedrag op social media

Vergeet je wachtwoord - het is niet veilig

nrc 7-5-2014

Alleen een wachtwoord is niet afdoende beveiliging, maar bedrijven willen niet teveel barrières voor hun klanten opwerpen.

Beter is om gebruik van een dubbele authenticatie: two factor authenticationHet is een beveiligingscode waarbij je alleen kan inloggen met iets wat je weet (een wachtwoord) in combinatie met iets wat je hebt (een tijdelijke inlogcode op je telefoon bijvoorbeeld). De code kan verstuurd worden per sms of via een app., bijvoorbeeld Google Authenticator.

Voor Google, Twitter, Facebook, dropbox, Yahoo, Apple, Office 365 enz. kan je hier al gebruik van maken.

Blendle, nieuws per stuk

nrc 15-4-2014

Blendle is een digitale kiosk en een sociaal netwerk tegelijk, omdat je als je een artikel koopt je dit met vrienden kan delen. Je hoeft dus geen hele krant meer te kopen. Ook als app verkrijgbaar.

website voor kinderen tegen cyberpesten

nrc 18-4-2014

www.digitaalpesten.nl

Google en cookies

NRC 16-4-2014

The Wall Street Journal meldt dat Google en 6 adverteerders experimenteren met de koppeling van internetbezoekers aan winkelaankopen van grote databedrijven als Acxiom en Datalogics. Deze laatsten handelen in verkoopdata o.a. gebaseerd op kortingskaarten en kassaverkopen.

Ook facebook heeft de gegevens van netwerkdeelnemers gekoppels aan Acxiom.

filmmateriaal Eerste Wereldoorlog

NRC 20-5-2014

Gebruik de volgende websites:
www.europeanfilmgateway.eu
www.europeana1914-1918.eu

tweedehands tickets voor concerten

nrc 22-5-2014

Op deze  website kan je een kaartje kopen als de concert- of festivalkaartjes zijn uitverkocht. je plaatst als verkoper gratis een advertentie en de koper koopt met i\deal en krijgt de e-ticket.

De verkoper moet zijn kaartje uploaden op een site en dan is het meteen duidelijk of de barcode goed is. Als extra controle is het verplicht om in te loggen met je Facebook-account. Verkopers worden gecheckt op mijnpolitie.nl 

De koper en verkoper betalen 5 % van de verkoopprijs aan Ticketswap

Anonieme apps en sociale media

nrc 22-5-2014

Het wordt steeds populairder om anonieme apps te sturen, zodat men niet weeet wie de afzender is.
voorbeelden zijn:
- Secret: je kunt alleen maar een bericht krijgen van decontactpersonen in je telefoon, maar wie?
- Whisper: berichten zijn voor iedereen toegankelijk. Het wordt veel op universiteiten gebruikt in de VS.
- Yik Yak: anoniem kan je berichten lezen voor gebruikers die binnen een straal van 2,5 km zitten. Wordt vooral gebruikt op de middelbare scholen in de VS.

maandag 26 mei 2014

Facebook zet privacydino in

Gebruikers krijgen af en toe de vraag of hun instellingen nog kloppen»
Gebruikers krijgen af en toe de vraag of hun instellingen nog kloppenFacebook
Een blauwe dinosaurus moet voorkomen dat Facebook-leden privézaken met de hele wereld delen. Leden van het sociale netwerk krijgen voortaan om de zoveel tijd de blauwe dinosaurus te zien, die vraagt of de privacy-instellingen nog kloppen.
Voor nieuwe leden worden de privacy-instellingen aangepast. Hun foto's en berichten worden voortaan standaard alleen met vrienden gedeeld. Om een bericht openbaar te maken moet de gebruiker een instelling veranderen.

Ingrijpend

De stappen worden gezien als een ingrijpende verandering van het privacybeleid van Facebook. De afgelopen jaren leek Facebook het juist aan te moedigen om zo veel mogelijk met de wereld te delen.
"We snappen dat het veel erger is om per ongeluk iets met iedereen te delen terwijl je dat alleen met vrienden wilde delen, dan andersom", schrijft Facebook.

Vragende dino

Facebook testte de nieuwe functies de afgelopen maanden. Verschillende gebruikers kregen van de blauwe dinosaurus al de vraag met wie een bericht mag worden gedeeld.
Voortaan kunnen alle 1,3 miljard leden van Facebook de privacydino te zien krijgen.

Beeldschermen en kinderen

scoop-it

Adviezen van artsen over het gebruik van beeldschermen bij kinderen.

maandag 19 mei 2014

Nederlandse zoekmachines

NRC 30-4-2014

Nederlandse zoekmachines drijven op de technologie van Google en Yahoo. Zoekmachines uit de jaren 90, als Ilse.nl en vinden.nl, zijn nog springlevend. Er komt geen eigen zoektechnologie uit, maar als je ilse.nl intypt krijg je resultaten uit Google. andere websites: startpagina.nl; ixquick.nl (metazoekmachine met privacy hoog in het vaandel)
Ixquick heeft een eigen pagina: startpage.com dat een doorgeefluik is van resultaten uit Google, waardoor Google geen gegevens van de individuele gebruiker krijgt.
Er is een neiuwe Nederlandse zoekmachine in de maak: yooray. Deze website gaat weer ouderwets uit van zoektermen en niet van bekende voorkeuren.

ipad en jonge kinderen

scoop-it

Ipad en jonge kinderen, een verslag van Tedx.
 

dinsdag 13 mei 2014

slimmer met internet

Maar de jeugd is weinig kritisch

Internationalisering onderwijs

15-jarigen goede probleemoplossers

24 apr 2014 - Nederlandse 15-jarige leerlingen kunnen bovengemiddeld problemen oplossen. Dit blijkt uit de nieuwste PISA-publicatie van de OESO.
In het PISA-onderzoek werden leerlingen gevraagd om een aantal onbekende situaties op te lossen. Hierbij blijkt dat Nederlandse leerlingen bovengemiddeld scoren: ze eindigden als 14e van de 44 deelnemende landen en Chinese regio's. Onder de OESO-lidstaten staat Nederland op plaats 9. En in Europa op plaats 5.
Nederlandse jongeren staan bovengemiddeld open voor nieuwe problemen, kunnen goed omgaan met twijfel en onzekerheid en durven hun intuïtie te gebruiken. Het percentage Nederlandse leerlingen dat op de hoogste vaardigheidsniveaus (5 en 6) presteert, is met 14% hoger dan het OESO-gemiddelde van 11%. In Nederland is 1 op de 5 jongeren zwak in problemen oplossen; zij kunnen dit alleen voor eenvoudige, vertrouwde problemen.
Het oplossen van problemen is in het Nederlandse onderwijs geen kerndoel, maar is verweven met de inhoud van ieder vak. De PISA-opgaven die het probleemoplossend vermogen meten, zijn niet op domeinspecifieke kennis gericht. Wel blijkt er overlap met vaardigheden in wiskunde, lezen en natuurwetenschappen.
De VO-raad vindt aandacht voor deze probleemoplossende vaardigheden een positieve ontwikkeling. Ze zijn cruciaal voor de toekomstkansen van leerlingen in een globaliserende en competitieve arbeidsmarkt.

dinsdag 15 april 2014

apps voor consumenten

NRC 7-4-2014

Questionmark is een app, die mensen er bewust van  maakt hoe producten zijn gemaakt, het productieproces m.b.t. milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn. Door de streepjescode te scannen kunnen consumenten zien heo het product op duurzaamheid scoort. De app is nog in opbouw.

Andere apps:
Van de Consumentenbond Beste Koop-app
ALbert Hein met aanbiedingen op Appie
Jumbo: Foodmarkt App
Philips ontwikkelt een app om mensen door de supermarkt heen te gidsen: indoor-gps app. Via de led-verlichting dat in contact staat met de smartphone kan de consument worden gevolgd.

geen dvd's meer?

NRC 8-4-2014

Nieuwe kijkontwikkelingen en illegaal downloaden maken de dvd overbodig. 
Er komen steeds meer mogelijkheden on online of via betaalde zenders naar tv-series, documentaires of films te kijken. Voorbeelden zijn: Netflix, Pathe Thuis, WappZapp, RTL/videoland, HBO.
Alleen voor series worden nog dvd's gekocht.
Dvd-winkels en videotheken zullen het moeilijk krijgen.

Jongeren verlaten Facebook

In een jaar tijd is de populariteit van Facebook bij Amerikaanse tieners bijna gehalveerd. Jongeren stappen massaal over op Instagram en ook Twitter blijft populair.
30 procent van de tieners noemt Instagram als belangrijkste sociale medium, 27 procent kiest voor Twitter en 23 procent voor Facebook. Het is voor het eerst dat Instagram het populairst is. Anderhalf jaar geleden koos bijna de helft van de tieners nog Facebook als belangrijkste sociale netwerk, terwijl Instagram voor maar 12 procent het allerbelangrijkst was.
In Nederland verlaten tieners Facebook misschien nog wel sneller dan in de Verenigde Staten. Het aantal tieners dat op Facebook actief is, is het afgelopen jaar gehalveerd. Facebook wordt onder 45-plussers nog steeds populairder. Dat pap en mam op Facebook zitten is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor jongeren om er af te gaan. 95 procent van de jongeren tussen de tien en zeventien jaar heeft een smartphone. Daarmee horen Nederlandse jongeren tot de top van de wereld.

Bron: Huffington Post

maandag 14 april 2014

rechtenvrije afbeeldingen via Google

Simpel rechtenvrije afbeeldingen zoeken met Google



Het is sinds kort mogelijk om met Google op een eenvoudige manier rechtenvrije afbeeldingen te zoeken.
Je begint gewoon met het invullen van een zoekterm bij Google-afbeeldingen. Klik vervolgens op ‘zoekhulpmiddelen’ en dan op ‘gebruiksrechten’. In het uitrolmenu kun je daarna kiezen voor ‘gelabeld voor hergebruik’. Zo simpel is het. Alle afbeeldingen die je op deze manier vindt, kun je vrij gebruiken in je presentatie of op je website.

antisociaal gedrag van jongeren onderzocht

Samenvatting verslag antisociaal gedrag jongeren




maandag 7 april 2014

Verhalen WO I

NRC 12-3-2014

De Koninklijke Bibliotheek begint een zoektocht naar verhalen van burgers over  WO I. het project heet 'Europeana 1914-1918' en loopt in de hele EU. Nederland was in die periode neutraal, maar veel goederen waren in die tijd in Nederland wel op de bon.

Storyful, online persbureau

NRC 7-2-2014

Storyful verzamelt onder de miljoenen tweets en uren video op sociale media als Facebook, Instagram, TouTube en Twitter nuttige informatie over nieuwsgebeurtenissen. Het gaat om lokale ooggetuigenverslagen. Storyful onderzoekt en verifieert wie voor hen de bron is. daarna wordt het aangeboden aan andere persbureaus als CNN en New York Times.

Meertenskaartenbank.nl

NRC 12-2-2014

Op deze database zijn allerlei soorten kaarten te vinden: taalkundige kaarten, etnografische kaarten, cultureel enz.

gratis foto's van Getty Images

NRC 7-3-2014

Fotopersbureau Getty Images, de grootste leverancier van stockfoto's ter wereld gaat 35 miljoen foto's ontsluiten voor gratis gebruik. De foto's kunnen met een 'embeded-code', net als YouTube, worden gebruikt.

populaire voornamen

NRC 2-4-2014

Er is een database met alle populaire voornamen, die ook te doorzoeken is per provincie.

gebruik geen Dropbox maar NAS

NRC 5-3-2014

Downloaden van films en series gaat gemakkelijker via de NAS in de meterkast. Of het mag of niet, daarover zijn de meningen verdeeld.

NAS staat voor Network Attaches Storage ofwel een harde schijf met netwerktoegang.
Wat moet je doen?
1. NAS apparaten koop je zonder harde schijf, Die moet je er los bijkopen. Twee terabyte is het absolute minimum voor thuisgebruik 
2. De prijs van de NAS systemen hangt af van de snelheid van de processor en de hoeveelheid werkgeheugen.
3. NAS bedien je via je webbrowser
4. Je films en muziek zijn op 1 plek verzameld.
5. Met een NAS-systeem met een goede up-loadverbinding van meer dan 2-bit per seconde kan je ook goed van buitenaf , via internet, bij je bestanden.

internet bestaat 25 jaar!

NRC 19-3-2014

Is internet kapot? tegenstanders vinden dat internet wordt misbruikt door aftappende overheden en geheime diensten en dat privacy niet meer bestaat. Aan de andere kant is internet sneller dan ooit en bereikt het steeds meer mensen. 

Op internet zijn geen regels, het is 'open' en het is 'van niemand', maar overheden eigenen zich steeds meer toe! Als alles altijd opgeslagen kan worden en ooit tegen je gebruikt kan worden, dan is internet een 'vliegveld' geworden waar je permanent je gedrag aanpast aan een onzichtbare gedragscode. Niemand weet echt wat er met je gegevens gebeurd.

Kantlijncommentaren uit de Renaissance

NRC 15 en 16 maart 2014

Iedereen kan oude kantlijncommentaren in gedrukte boeken nu met deze website ontcijferen.

Liefhebbers kunnen printen of digitaal bladeren.

overstromen op verzoek

NRC 5 en 6 april 2014

Iedereen in Nederland kan Nederland teisteren met dijkdoorbraken en hoosbuien met deze website. Met de nieuwe software wordt de gewenste overlast direct in kaart gebracht.

donderdag 3 april 2014

maak je eigen tweetwall

Met deze site maak je een tweetwall.

online bewaren

Informatie Professional 9-2013

In januari 2014 is de website www.hetbewarenwaard.nl van start gegaan. Hier kan mens documenten uploaden.. Het publiek komt in de rol van archivaris. De website is ontstaan vanuit de wens van Archief Eemland om haar publiek te betrekken bij de geschiedenis van de stad. Inwoners van Amersfoort en regio kunnen voor een klein bedrag hun verhalen en documenten delen met stadsgenoten en elkaar aanvullen.
Het moet uitgroeien tot een landelijk platform.

mindmaps maken

Vives 137

www.memofoon.com is een hulpprogramma waar je mindmaps mee kan maken. Je kan een mindmap maken d.m.v. het invullen van de tekst. De tekst wordt later automatisch omgezet in Word. Het werkt snel en gemakkelijk zonder grafische vormgeving.

foto's bewerken

Vives 137

Wil je van foto's de achtergrond bewerken dan kan dat met deze tool.

presentaties maken

Vives 137

www.emaze.com is een nieuwe tool om een presentaties te maken. Het is de opvolger van powerpoint en Prezi. De presentatie 'slide' over het scherm. het ontwerpen gaat m.b.v. templates die voor je klaar staan als je met Emaze aan de slag gaat. Het is webbased en de account is gratis.

Handig voor digibord

maandag 31 maart 2014

studiepunten online-onderwijs

Gelderlander 10-1-2014

Interessante lesmodules bij gerenommeerde universiteiten als Harvard, die je online kan volgen, wil de minister ook studiepunten aan verbinden.

dinsdag 25 maart 2014

Mediacoaches geven les

scoop it

Wat de mediacoaches weten!

Arnhemse bomen

Gelderlander 15-3-2014

De bomen van Arnhem staan beschreven in het Bomenboek: Bomen over Arnhem/ Hans Middel. (978-90-7950-0503, uitgave Bezoekerscentrum Sonsbeek € 17,50)
het is een keuze uit de 784 bomen.

dinsdag 18 maart 2014

veilig schoolklimaat

Metro 17-3-2014

Vanaf januari 2015 zijn scholen verplicht te kiezen uit 1 van de 5 anti-pestprogramma;s van het Nederlands Jeugdinstituut. Scholen zouden echter niet verplicht moeten worden tot deze keuzes. Beter is dat er per school maatwerk wordt geleverd. Leerlingen kunnen dan ook meedenken.

WO I

Gelderlander 8-3-2014

Wie nog spullen heeft uit de eerste wereldoorlog kan dit laten opnemen in een digitaal Europees archief, Europeana 1914-1918.

RFID op kleding

Gelderlander 8-3-2014

Steeds meer kledingwinkels plaatsen een RFID chip in de kleding. De kleding kan dan gevolgd worden tot in huis. Hierdoor kunnen aankoopgedrag en aankoopgegevens worden gekoppeld, maar ook voorraden makkelijker worden aangevuld. Je kan de label trouwens thuis afknippen (of zoveel eerder)

3-d printen

Gelderlander 4-3-2014

Bij de HEMA kan je als consument, via de website, een armbandje, ketting of telefoonhoesje in 3D laten printen.

leeswijzer februari

http://www.mediawijzer.net/leeswijzer-februari/

GoogleWhack

A Googlewhack is a type of contest for finding a Google search query consisting of exactly two words without quotation marks, that returns exactly one hit. A Googlewhack must consist of two actual words found in a dictionary. A Googlewhack is considered legitimate if both of the searched-for words appear in the result page.
Published googlewhacks are short-lived, since when published to a web site, the new number of hits will become at least two, one to the original hit found, and one to the publishing site

maandag 3 maart 2014

3 apps voor geschiedenis

social media in het onderwijs | Mens & Maatschappij | vrijdag 28 februari 2014, 09:06

Geschiedeniseducatieveapps
ICT is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het woord “geschiedenisles”. Maar is deze combinatie echt zo onwaarschijnlijk? Juist de geschiedenis spreekt tot de verbeelding met verhalen over helden, oorlogen en een heel andere wereld. ICT kan deze verhalen tot leven brengen en leerlingen de mogelijkheid geven zich in te leven en historische gebeurtenissen “mee te beleven”. Daarom bespreek ik hier een aantal geschiedenis apps die vroegere tijden doen herleven (helaas allemaal alleen nog verkrijgbaar in het Engels).


Timeline World War 2
Timeline World War 2 is een app over een periode in de geschiedenis die, dankzij veel boeken, films en wellicht verhalen van opa of oma, door veel leerlingen interessant gevonden wordt. Met deze app kun je door de oorlogsjaren swipen en allerlei gebeurtenissen, personen en veldslagen bekijken, veelal geïllustreerd met prachtige foto’s. Ook zijn video’s te bekijken, met origineel commentaar of waarbij de gebeurtenissen in de context worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een levendig beeld. Op een interactieve kaart is te zien hoe de oorlog vorderde en het front zich verplaatste, met gedetailleerde informatie over invasies, bezettingen etc. De mogelijkheid om tot in detail gebeurtenissen en plaatsen te bekijken, in combinatie met de vele visuele media zorgen voor een dynamisch beeld van de oorlog en maken de app interessant om ter ondersteuning in de les te gebruiken. Timeline World War 2 is te downloaden in de iTunes store.(€8,99)

Virtual History Roma
Virtual History Roma is een erg mooie app waarmee je je even in het oude Rome waant. Dankzij de bubble viewer technology kun je 360 graden om je heen kijken in deze virtuele oudheid door je iPad te bewegen. Ook bevat de app veel informatie over o.a. heersers, plaatsen en monumenten in tekst en beeld. Monumenten als het Colosseum kunnen gedetailleerd in 3d bekeken worden. Een leuke feature in deze app is daarnaast dat je de evolutie van een plaats of gebouw kunt zien. Door over een timeline te swipen zie je hoe de stad verandert door de jaren heen. Al met al geeft de app een compleet en spectaculair beeld van de stad door de jaren heen en maakt deze gebruik van alle mogelijkheden van de iPad. Er is ook een versie verkrijgbaar van Florence, maar het ouder Rome spreekt toch wel het meest tot de verbeelding! Virtual History Roma is te downloaden in de iTunes store. (€7,99)

Biography - A Journey With History’s Most Influential People
Wat is er nou boeiender aan de geschiedenis dan diens helden? In Biography worden de 100 meest invloedrijke personen uit de geschiedenis tot leven gebracht. Van Newton tot Gandhi, van Kant tot Bach; een breed scala aan achtergronden is vertegenwoordigd. De app is mooi vormgegeven met prachtige graphics, makkelijk in gebruik en erg informatief en daarom erg geschikt voor gebruik in de les. Je leert over de kinderjaren van deze grootheden, belangrijke personen in hun leven, en hun invloed op de geschiedenis. Leuk is ook dat de app beroemde quotes bevat, zodat een persoon en waar hij voor stond beter “blijft hangen”. En het is verslavend: uiteindelijk wil je achter alle gezichten op het beginscherm het verhaal weten.
Biography is te downloaden in de iTunes store. (€1,79)

donderdag 20 februari 2014

Sharents

Gelderlander 12-2-2014

Sharents, een term voor share en parents. Het gaat om ouders die elke gebeurtenis van hun kind op Facebook zetten. Liefst met een foto. Volgens pedagoog Pedro De Bruykckere  moet je dit niet doen, want kinderen hebben het recht om dingen te vergeten en zo nemen ouders dit hun kinderen af.
Vergeten heeft de functie van plaatsmaken voor nieuwe ervaringen.
Naast het recht op vergeten hebben kinderen ook recht op ruimte en tijd. Kinderen hebben steeds minder speelplekken, er wordt vaak geklaagd over geluidsoverlast enz. Kinderen staan erg onder druk. Kinderen combineren school met sporten, muziek, bijbaantjes (voor luxe). Dit is bij elkaar wel heel erg veel.

Facebook in actie

gelezen en gehoord 20-2-2014

Facebook koopt Whatsapp voor ruim 11 miljard op. Naast Instagram nu dus ook Whatsapp. Met de inlijving van Whatsapp krijgen ze ook de prive telefoonnummers in handen. Tegenwoordig Whatsappen we wat af: een app voor tegen inbreken, in de wijken enz. 
De privacy van iedereen is straks ver te zoeken.

Er zijn alternatieven: de app telegram (Russisch maar wel afgeschermd), Skype en vast nog meer.

donderdag 6 februari 2014

commercials en emoties



NIEUW: Captivation Commercialtest met registratie van emoties (facial expression)

Commercials die sterke emoties oproepen, zijn over het algemeen succesvoller. Tot nu toe was het vrij lastig om deze emoties met online onderzoek goed in kaart te brengen, aangezien emoties zich in het onbewuste afspelen. Sinds kort heeft MediaTest daar een antwoord op!
Door de unieke combinatie van ‘web-based facial expression’ technieken  is men in staat zowel de emotionele als de rationele feedback van de kijker met elkaar te koppelen. Hierdoor is de adverteerder nog beter in staat om tot op scèneniveau de commercial te evalueren en te optimaliseren.
Met de ‘web-based facial expression’ techniek zorgt men  ervoor dat met behulp van speciale software (en webcam) de gezichtsexpressie van de kijker vanuit huis geregistreerd wordt terwijl de respondent naar de Tv-commercial kijkt. De gezichtsexpressies worden continue gemonitord en vertaald naar zes basisemoties (blijdschap, angst, woede, afschuw, verdriet en verbazing). Daarmee worden de emoties tot op de seconde nauwkeurig gemeten, zodat je precies weet welke scène deze emoties prikkelt. Uiteraard worden de resultaten afgezet tegen relevante benchmarks om de resultaten duiding 

dinsdag 4 februari 2014

isgeschiedenis.nl

Een website, die vertelt over de dagelijkse historische achtergronden bij het nieuws.

anonieme zoekmachine





Nederlandse anonieme zoekmachine slaat internationaal aan
5621007786_3bc3ed6acd
NIEUWS - 17 januari 2014 06:47
De zoekmachines Ixquick en StartPage.com profiteren enorm van het zogeheten Snowden-effect. Omdat ze anoniem in gebruik zijn, worden ze nu al dagelijks voor vijf miljoen zoekopdrachten gebruikt.
“Hoeveel gebruikers we hebben? Geen idee. Waar ze vandaan komen? Ook geen idee.” Veel weet Alex van Eesteren van Ixquick en StartPage.com niet van zijn gebruikers. Opmerkelijk naar de huidige maatstaven. Een ‘killer feature’ als je het aan de gebruikers vraagt.

Afgelopen jaar verwerkten de zoekmachines 1,25 miljard zoekopdrachten. Gemiddeld vijf miljoen per dag. Dat aantal ligt nu al weer hoger. Ter vergelijking: de in de V.S. bejubelde anonieme zoekmachine DuckDuckGo handelde vorig jaar een miljard zoekopdrachten af.
Ixquick is een metazoekmachine die alle grote zoekers, op Google na, bevraagd. StartPage.com fungeert daarentegen als tussenpersoon tussen Google en de gebruiker. Daardoor krijgt Google nooit informatie over zijn eindgebruiker. Dat wordt in Zeist voorkomen.
Een belangrijke reden voor de groei in het gebruik zijn de privacyzorgen die in de V.S. zijn ontstaan na krantenpublicaties over materiaal dat de klokkenluider Edward Snowden over de NSA lekte. Van Eesteren merkt dat steeds meer personen en bedrijven op zoek gaan naar veiliger alternatieven. Die zijn in de V.S. per definitie niet voorhanden, omdat grootschalig af- en meeluisteren in de wet is geregeld. De Europese regels zijn strenger.
De Nederlandse zoekmachines kregen in 2008 een officieel stempel van Europa dat verklaart dat de privacy van de gebruikers optimaal wordt beschermd. Er wordt namelijk aantoonbaar niets bewaard. De hoogste privacybaas van Duitslands strengste deelstaat op het gebied van privacy zette persoonlijk zijn handtekening onder het Europrise-certificaat. Iedere zes maanden worden de systemen gecontroleerd en iedere twee jaar moet het certificeringsproces opnieuw worden doorlopen.
Geld verdient het Nederlandse bedrijven door gesponsorde zoekresultaten bij de organische te plaatsen. Er wordt winst gemaakt.
In de komende maanden brengen Van Eesteren en zijn team een nieuw product op de markt: StartMail. Dat is een maildienst die vanaf de grond is opgebouwd met veiligheid en privacy als primaire leidraden (PGP, TLS, encrypted vault, hosting in de EU, etc.). Vorige week ging de publieke beta live. De prijsstelling is nog niet bekend.

Cookoo horloge

Vives 1-2-2014

Telkens op uw mobiel kijken of er nog nieuwe berichten zijn, hoeft niet meer. Deze Cookoo-horloge laat op de wijzerplaat zien of u nog gemiste oproepen, sms'jes of Twitter-updates hebt. Met het horloge kan ook worden ingecheckt op Foursquare, Yelp of Facebook en hij kan de telefoon op afstand foto's laten maken. Prijs: € 128,99
i-customs.nl

maandag 3 februari 2014

Coehoorn. een creatieve wijk

Gelderlander, 29-1-2014

Het gebied tussen Coehoorn Noord-Oost in Arnhem ( de hoek van de Bergstraat, het Stationsplein, het Nieuwe Plein en Oude Kraan) draagt de komende 5 jaar het stempel van een 'creatieve wijk'. Dat heeft de gemeenteraad  besloten.
De gemeente stelt stapsgewijs 7 leegstaande, enigszins gedateerde panden beschikbaar aan de Stichting Coehoorn Centraal. De stichting kan ruimtes toewijzen aan creatieve ondernemers, zoals (studerende) kunstenaars, vormgevers, communicatie-experts, website-ontwikkelaars en muzikanten.

vergeten nummers

NRC 31-1-2014

4 miljoen van de 20 miljoen liedjes op Spotify zijn nooit afgespeeld. Voor deze nummers is de webapp Forgotify gebouwd, waarmee luisteraars willekeurige nummers te horen krijgen.

Omroepen 2016-2020

NRC 31-1-2014

Omroepen eisen meer autonomie. In het 'Publiek Media-Akkoord 2016-2020' leggen de omroepen hun wensen en behoeften voor de toekomst neer. De omroepen willen vrije toegang tot 'alle media en platforms'(dus ook internet), ze willen vrijheid om zelf publiek-private relaties aan te gaan en geld te verdienen met het uitbaten van programma's en rechten. verder willen ze een andere manier van vertegenwoordigen, een publieksraad bijvoorbeeld.
NPO wil echter alle online-activiteiten bundelen, maar de omroepen willen eigen websites. De omroepen verzorgen de programma's en de NPO verzorgt de kanalen waarop het wordt uitgezonden. De NPO deelt geld uit en bepaalt wat er op televisie komt. Er is geen eenheid. De NPO wil 1 portal, de publieke omroepen willen echter ook eigen inbreng.

Gamen, maar niet kopen

NRC 28-1-2014

Gamers willen geen geld uitgeven aan extra's in mobiele spelletjes. De oplossing is Freemium: gratis beginnen en later opwaarderen.

adverteren en smartphone

NRC 28-1-2014

Adverteren op sociale media blijft lastig, omdat de reclame niet op een reclame mag lijken. En dat blijft zo.
Oplossing: stel iemand staat op het station  in de rij bij Starbucks en maakt een foto van de koffie en zet deze op Facebook of Twitter. Marketeers zien dit als een vorm van adverteren: het moment dat locatiegegevens van de smartphone worden gekoppeld aan berichten op sociale media. In de toekomst, 'fast forward', krijg je dan als je het station binnenloopt de melding 'zin in een kopje koffie?' het gaat dus om gepersonaliseerde advertenties op het moment dat je langs een winkel loopt.
Op sociale media zit een aantrekkelijk berg van persoonlijke informatie voor de adverteerders: geslacht, relatiestatus, hobby's enz.
Facebook begint met videoadvertenties in de nieuwsfeed.

3 manieren om reclame te maken op sociale media:

  1. Gesponsorde tweets. Bedrijven betalen invloedrijke twitteraars om een tweet te plaatsen waarin ze hun producten of merk aanprijzen. Eeen toegevoegde tag kan zijn #adv, #paid, #spons
  2. Betaalde content. Bedrijven betalen websites en bloggers om artikelen of andere content aan hun producten te wijden, de zgn. advertorials.
  3. Manipulatie van klantenrecensies. Bedrijven kunnen recensies van hun producten manipuleren, bijvoorbeeld door slechte recensies te verwijderen of mensen te betalen, in geld of in natura, om goede recensies te schrijven. Dit mag niet volgens de reclamecode.



undersharing met smartphone

NRC 25 en 26 januari 2014

Met social media wordt je gedwongen een 'edited self' te maken met achterlating van een spoor van persoonlijke informatie waar anderen ook mee aan de haal kunnen gaan. Neem zelf weer de regie over je leven op door de volgende maatregelen:

  1.  Zet automatische meldingen uit. Bijvoorbeeld bij nieuwe apps wordt er gevraag of je pushberichten wilt ontvangen. Zeg dan altijd nee! Via 'Instellingen' kun je die functie uitzetten van de apps die je al hebt. Wil je er ook voor zorgen dat social media je voor elke non-gebeurtenis een email sturen, gerbuik van www.unrill.me of notfiymenot.com 
  2. Installeer een ad blocker: advertentie kan je weren door een ad blocker in je browser te installeren. Bijvoorbeeld met Ad Block Plus (facebook.adblockplus.me)
  3. Bundel je afleiding: kies een vast moment om te internetten. Met de browser extensie Stayfocusd kun je een limiet instellen voor de tijd dat je op websites wil zitten. Met apps als Pocket (getpocket.com), Readbility en Instapaper kun je interessante artikelen opslaan en later teruglezen.
  4. Ontvolg opscheppers: met de browser 'extensie Eternal Sunshine' kan je Facebookgebruikers verbergen zonder dat ze er iets van merken.
  5. Deel minder, bescherm je privacy.
  6. Kondig je nieuwe beleid aan: d.wz. undersharen laten weten aan je vrienden. Bijvoorbeeld: geef aan hoe vaak je opFfacebook zult zijn.
  7. Bepaal wie je berichten mag zien en hoe lang, bijvoorbeeld met SnappChat. Met de app Gryphn kun je zelf kiezen hoe lang je boodschap zichtbaar blijft. secretink.co verstuurt emails en sms'jes die zichzelf na lezing vernietigen.
  8. Verhuis van Facebook naar Path. Dit is een reclamevrij sociaal netwerk met max. 50 vrienden.
  9. Stuur eens een brief, nu het nog kan!


Ploggen=bloggen

NRC 24-1-2014

De essentie van ploggen is dat bloggers hun hele dag in foto's vastleggen en 's avonds het fotodagboek online zetten. De plog is een afkorting van Photo-log. Het lijkt een beetje op selfies, is de kritiek. Men maakt bewust foto's door de dag heen.

maandag 27 januari 2014

blubbr

Vives 137

Blubbr is een tool waarmee je YouTube filmpjes kunt voorzien van vragen. Je maakt dan eigenlijk een quiz bij een YouTube filmpje. Je laadt de url van het filmpje in Blubbr en selecteert dan de fragmenten van max. 20 seconden. Vervolgens voeg je een meerkeuzevraag in. Je moet minimaal 5 vragen toevoegen om de Blubbr te kunnen opslaan. De url van je videoafragment kun je gemakkelijk weer deken via een site of sociale media.

online lessen

Vives 137

Met deze website kan je een verzameling informatie verzamelen, die met een speciale editor kan vormgeven. Er ontstaat uiteindelijk digitaal lesmateriaal. De content kan gedeeld worden met anderen.

twitter m/v

Vives 137

Deze website kan a.d.h. van tweets bepalen of je een man of een vrouw bent en wat uw leeftijd is. Dit gaat allemaal automatisch.

toekomstvisie

Vives 137

De ontwikkelingen op internet gaan razend snel. Maar hoe ziet het er uit over 10 tot 50 jaar?

moktrui

7 Days 23-1-2014

  • Cozy Mug Sweater, Choose your color

Met een trui aan is je mok nooit meer alleen | Foto Nawanowe

Top of flop: moktrui

Niets is fijner dan op een gure winterdag je handen warmen aan een volle mok thee of chocolademelk. Maar wat moet zo’n mok zich eenzaam voelen op de momenten dat jij je handen er niet omheen hebt geslagen. Gelukkig is er nu iets wat je kopje altijd behaaglijk warm houdt: een eigen gebreide trui. - Door Charlotte Goldhoorn
De moktrui is bedacht door de Zuid-Koreaanse ontwerper Nawanowe. Haar man is een echte koffiedrinker. Maar toen zijn lievelingsmok barstjes begon te vertonen, degradeerde hij hem tot pennenhouder. Dat vond Nawanowe er zo eenzaam uitzien dat ze iets vrolijks voor de mok wilde maken. De moktrui werd geboren.

Zelf breien
Nawanowe heeft er nu al 570 van gebreid en over de wereld verspreid. Ze verkoopt ze voor zo’n vijftien euro via Etsy. Daar kun je ook het patroon downloaden en zelf aan de slag met wol en breinaalden.

donderdag 23 januari 2014

DWDD naar Nederland 1

NRC 6-1-2014

DWDD hoorde op de best bekeken publieke zender en daarom moest het verhuizen. Die verhuizing was wel een risico, maar een A-programma hoort op een A-locatie. De verhuizing scheelt ook reclame-inkomsten voor Nederland 3.

De profilering van de zenders wordt:
- Nederland 1 voor het groet publiek
- Nederland 2 als journalistieke zender
- Nederland 3 als jongerenzender (20-34 jaar)

TRL 4 is een grote concurrent met RTL Boulevard en RTL nieuws. RTL richt zich op 20-49 jarigen. DWDD richt zich op familiepubliek.

Nederland 1 was in november 2013 de best bekeken publieke zender, Nederland 3 was de nummer 2, Nederland 2 trok de minste kijkers. RTL blijft de best bekeken zender van Nederland.

Klaas Gubbels

Gelderlander 18-1-2014

Klaas Gubbels wordt 80 jaar en dat wordt gevierd met een tentoonstelling in Museum Arnhem. De tentoonstelling duurt tot en met 27 april.

miljoenen voor stadshart Arnhem

Gelderlander 18-1-2014

Als het Kunstencluster niet doorgaat, dan kunnen er andere plannen gemaakt worden voor een bedrag van 32 miljoen.

Daarnaast zijn er verschillende plannen in ontwikkeling:
- investering van moedermaatschappij Bijenkorf en Primark van 5 miljoen om de oude Bijenkorf op te knappen. In het najaar gaat  ie open.
- het oude pand van de Bibliotheek: beneden komen winkels en horeca, boven kantoorruimte. De magazijnen worden parkeerruimten.
- het Rembrandt theater draait het laatste volle jaar aan het Velperplein. Het gaat in 2015 verhuizen naar een megabioscoop met 21 bioscoopzalen ten oosten van het station. Op de begane grond komen winkels en horeca. Luxor wil hiermee een verbinding leggen door een muziekcafé te openen.

ruilen is het nieuwe kopen

Gelderlander 17-1-2014

Er wordt steeds meer gedeeld: auto's, gereedschap, vakantiehuizen. Nu ook kleding ruilen. Voor b.v. € 8.95 per maand krijg je een kledingbox toegestuurd met kleding in jouw maat met modeaccessoires. je moet zlef een box kopen om het als ruilmiddel te gebruiken.
Soms zijn er ook themaboxen als skikleding.

Kijk op de website en nog een website.

speelgoedbank in Arnhem

Gelderlander 20-1-2014

Naast de voedsel- en kledingbank is er nu een speelgoedbank voor minima. het is voor gezinnen met een Arnhemcard, het bevindt zich in Eilandstaete in Arnhem-Zuid en is zeer succesvol. Er komt ook veel aanbod van mensen, die nog speelgoed op zolder hebben liggen.

Pishing verplaatst zich van internet naar mobiele apps

Gelderlander 16-1-2014

Eer zijn nep-apps bijvoorbeeld van Angry Birds, die geld afschrijven elke keer als het spelletje wordt gebruikt. Nu er op de telefoon steeds meer zaken worden afgehandeld, valt daar voor criminelen meer te halen.
Om risico's te verkleinen moet je eens letten op het aantal downloads en beoordelingen.
Laat ook geen telefoonnummers achter b.v. op Facebook.

dinsdag 21 januari 2014

Circle Line van musea

NRC 20-1-2014

Het plan om 10 gespecialiseerde topmusea in Nederland te creëren door collecties samen te voegen is door de Raad van Cultuur overgenomen. De startplaats is Amsterdam en vervolgens:
- Leiden, Museum voor Volkenkunde
- Rotterdam, maritiem Museum
- Schoonhoven, Zilvermuseum
- Leerdam, glasmuseum
- Tilburg, Textielmuseum
- Eindhoven, Designmuseum
- Arnhem, Schilderkunst realisme
- Assen, Archeologiemuseum
- Leeuwarden, Keramiekmuseum
- Hoorn, VOC-geschiedenis

Spraak en taalbegrip

NRC  20-1-2014

Spraak en taalbegrip ontstaat zowel links als rechts in de hersenen blijkt uit onderzoek bij epilepsiepatiënten.

Eerst was er de theorie dat het alleen in de links in de hersenen gebeurde. het gebied taal is gelokaliseerd in het gebied Wernicke, links boven de oren. De sprak zou ontstaan in Broca, ook links maar dan 5 cm naar voren. Tussen die gebieden zouden de neuronen van spraak liggen.
Nu is er een nieuw beeld: het taalbegrip beslaat het hele gebied bij de slaap. Het deel waar de spraak zich vormt bestaat in beide hersenhelften en wordt omzoomt door een gebied dat begrip en productie van de taal integreert.


Google contactlenzen

NRC 18 en 19-1-2014

Google bouwt een slimme contactlens voor diabetespatiënten> het idee komt echter van de concurrent Microsoft. Deze lens gaat ervoor zorgen dat de patiënt niet meer hoeft te prikken voor zijn/haar glucosewaarde, maar dat de lens dit voor je doet m.b.v. een chip in de lens. Een led-lampje geeft het gehalte aan. de lens wordt alleen met een medische partner op de markt gebracht.

Google investeert in hardware

NRC 14-1-2014

Googel begon als een internetbedrijf, maar stort zich steeds meer op de hardware. Google wil het 'internet of things' veroveren: ontwikkelt rijdende auto's, Google Glass, maar nu ook rookmelders en thermostaten door de aankoop van  Nest Labs, een bedrijf dat 'smart' apparatuur voor woningen ontwikkelt.

De overname roept wel vragen op op het gebied van privacy, omdat thermostaten slimme apparaten worden en Google alles bewaar van zoekgedrag en actuele locaties.

app Jelly, Wie is de Mol? Freelanzer

NRC 14-1-2014

Jelly: een sociale zoekmachine van de oprichter van Twitter. De gebruikers stellen een vraag en anderen antwoorden.

Wie speelt de Mol? Sppel samen met vrienden het spel om dit te ontcijferen

Freelanzer: Ben je als zzp-er op zoek naar werk of zoek je als opdrachtgever iemand, dan kan je deze app gebruiken. 

Google, heerser van het web

NRC  9-1-2014

De macht van Google is groot: sta je bovenaan met je website in de range, verandert Google de spelregels en daal je af naar de 30e plaats. In Nederland gebruikt 90 % van de huishoudens Google. Google wil zijn gebruikers tevreden houden en dat lukt als ze kunnen vinden wat ze zoeken. Google kijkt naar de inhoud van de site (is de info goed en uniek?) en naar hoe belangrijk die is (wordt er veel naar deze site verwezen?). De resultaten worden in de beste volgorde gezet. Iedereen wil bovenaan staan en er is een biotoop aan bedrijven ontstaan, die daarvoor willen zorgen, de zgn. Search Engine Optimalisation (SEO). Advertenties komen dan op de 1e plaats te staan en dat helemaal gratis. Volgens Google moet dit wel op de juiste manier gebeuren. Dus niet met links kopen i.p.v. verdienen, niet hacken enz. De regels waar bedrijven zich aan moeten houden staan in Google Webmaster Guidelines.

Volgens Google kan je geen rechten aan de rankings verlenen. Google verandert alleen regelmatig het algoritme, waardoor ranking veranderen.

Hoe kom je boven drijven?
1. Stel Google Analytics in: zoekresultaten worden inzichtelijk.
2. Schrijf een unieke tekst: kopieer niet!
3. Denk verder dan tekst
4. promoot je eigen website: schrijf andere website aan! Zorg dat je daar genoemd wordt als een betrouwbare website.
5. Houd je aan de regels van SEO.