maandag 7 oktober 2013

Vredespaleis 100 jaar

NRC 27 en 28 augustus 2013

Op 29 augustus 2013 bestaat het Vredespaleis 100 jaar!

In 1903 stelde Andrew Carnegie 1,5 miljoen dollar te beschikking voor de bouw. Carnegie beschouwde oorlog tot de zwaarste smet op de beschaving en wilde oorlog o.m. uitbannen door een internationaal arbitragesysteem.

In de rechtszalen van het Vredespaleis gat het om grensconflicten, genocide, misbruik van staatsmacht, grondstoffenroof en milieuvernietiging.

In 1907 werd op de 2e internationale Vredeconferentie in Den Haag de 1e steen gelegd. De architect Louis Marie Cordonnier (Fransman) had de prijsvraag voor het gebouw gewonnen. Het moest een classicistisch paleis worden, gebaseerd op de Nederlandse bouwkunst van de 16e eeuw.

Het Vredespaleis bestaat uit het Internationaal Gerechtshof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationaal Strafhof en het Joegoslavietribunaal.
Er werken 250 mensen.

Sinds 1923 is de Haagse Academie van Internationaal Recht hier ook gevestigd. Hoogleraren geven jaarlijks in de zomer aan 600 internationale studenten les.

De eigenaar en beheerder van het gebouw is de Carnegie Stichting met een jaarlijks budget van 7 miljoen euro. Het wordt voor het grootste deel betaald door Buitenlandse Zaken en voor een klein gedeelte door de VN, vanwege het Internationale Gerechtshof.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten