woensdag 9 oktober 2013

musea, bibliotheken en wikipedia

NRC 9 en 10 oktober 2013

De KB en het Nationaal Archief hebben een Wikipedian in huis! Tot juni 2014 is Hay Kranen, ambassadeur van Wikipedia in dienst van de KB om te helpen bij het digitaliseren van erfgoed. Kranen gaat lezingen en workshops geven over het gebruik van Wikipedia en ook hoe archiefmateriaal beter op Wikipedia kan worden ingezet.

De doelstelling van Wikipedia en erfgoed zijn hetzelfde: ze willen dat mensen zoveel mogelijk kennis nemen van beschikbare informatie.

Met 500 miljoen unieke bezoekers is Wikipedia de meest geraadpleegde bronnen ter wereld. Dat maakt het een interessante partner voor culturele instellingen.
Het British Museum, Paleis van Versailles, Moma New York en Museu Picasso gingen de KB voor.

Naast de KB komen er ook Wikipedians,  namens de Werkgroep Speciale Wetenschappelijke Bibliotheken (WSWB), voor de collecties en data van 12 wetenschappelijke bibliotheken. Voorbeelden zijn het Rijksmuzeum, NIOD, Vredspaleis.
De Stichting Academisch Erfgoed (SAE) heeft ook een vacature openstaan voor een Wikipedian in residence. Hij of zij zal zich inzetten voor de grote Wikipedia Expeditie van verschillende Nederlandse universiteiten en het Tropenbmuseum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten