woensdag 9 oktober 2013

NSA en mailen via de VS

NRC 8 en 9 oktober 2013

Nederlandse bedrijven proberen zich te beschermen tegen hackers en spionerende concurrenten, maar sturen wel mailberichten via Amerikaanse servers waar de NSA toegang toe heeft.

NSA houdt zich ook bezig met economische spionage, houdt het internationale betalingsverkeer in de gaten. Creditmaatschappijen als Visa worden afgetapt en ze neuzen op eigen houtje rond in het in Belgie gevestigde Swift dat de communicatie tussen banken organiseert.

Wat doen de Nederlandse bedrijven tegen dit soort praktijken. Bijvoorbeeld Shell heeft er belang bij om potentiele olie- en gasvelden te verbergen. Maar ook andere, als Amerikaanse bedrijven willen hiermee hun slag slaan. Shell werkt niet met de cloud, maar ze slaan de informatie wel in de VS op en is daarom afhankelijk van regels en wetten van de VS.

Je kan het de NSA minder gemakkelijk maken door een Nederlandse mailprovider te nemen en je dat te stallen in een Nederlandse of Europese cloud. Hert zal ons beschermen tegen economische spionage door overheden.

Je kan zelf checken waar mailservers staan via het programma van Randomdata: http://waarismijndata.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten