maandag 2 september 2013

jeugdzorg


Jeugdzorg in handen van medewerkers gemeente

Ambtenaar wordt jeugdpsychiater

AMSTERDAM, dinsdag | door Hans Kuitert
Ambtenaren van de gemeenten die vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor alle vormen van jeugdzorg, krijgen komend jaar een basiscursus jeugdpsychiatrie. Na die zesdaagse cursus moeten zij beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben, wat nu is voorbehouden aan deskundigen.
De cursus staat in schril contrast met de zeer pittige opleiding voor advocaten die werkzaam willen zijn voor klanten die verplicht worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Die advocaten vallen bovendien onder het tuchtrecht, de ambtenaren niet.
Tegen de zin van de jeugdpsychiatrie wordt ook hun vorm van jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Dat wil zeggen dat de bekostiging uit de Zorgverzekeringswet wordt gehaald en gemeenten moeten bepalen wanneer een kind naar een instelling van Jeugd GGZ wordt verwezen.
De gemeenten moeten die kosten betalen en de zorg op voorhand inkopen. De minstens 408 ambtenaren die voor 3800 euro per persoon op cursus worden gestuurd, hebben als belangrijke taak de kosten stevig te reduceren.
Organisaties van ouders met kinderen in de Jeugd GGZ en koepels van jeugdpsychiaters zijn daar fel op tegen. Nu beleidsambtenaren die straks de jeugdzorg moeten organiseren op cursus gaan, klinkt het verwijt dat „na een zesdaagse cursus hoe de jeugdpsychiatrie werkt, het enorme gevaar bestaat dat een willekeurige ambtenaar zichzelf autoriteit op dit gebied aanmeet. Hij kent immers de basisprincipes van de jeugdpsychiatrie, maar hij moet ook op de centjes letten. De kans is groot dat hij een verwijzing naar de Jeugd GGZ of de behandeling van kinderen met een licht verstandelijke handicap niet zal goedkeuren. Hij waant zich immers deskundig”, zegt DesirĂ©e van Doremalen van de ouderkoepel Transitie Jeugdzorg vanuit Ouderperspectief (TJO).
Een grote groep jeugdpsychiaters heeft begin juni al een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, met als grootste kritiek dat de Jeugd GGZ uit het basispakket voor de zorgverzekering wordt gehaald en de verwijzingsfunctie in handen komt van niet daartoe opgeleid personeel.
Van Doremalen: „Er zullen nog wel meer cursussen worden gegeven op andere terreinen van jeugdzorg. Voor gemeenten is dit nieuw. Met minder dan basiskennis gaan gemeenten op de stoel van deskundigen zitten. Het zal de jeugdzorg er niet beter op maken, vermoedelijk zelfs duurder dan men nu beoogt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten