donderdag 26 september 2013

cyberpesten

Scholieren schelden en roddelen op internet
Geplaatst op
20 september 2013

LEIDEN - Online pesten door het rondsturen van seksueel getinte foto's komt niet of nauwelijks voor in Nederland. Uitschelden en roddelen des te vaker. Vooral op Facebook.
Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar online en 'gewoon' pesten onder zo'n twaalfhonderd leerlingen tussen de 10 en 17 jaar van zes scholen uit verschillende delen van het land, van Amsterdam tot het Gelderse Pannerden. De leerlingen worden gedurende drie jaar jaarlijks bevraagd. Het onderzoek maakt deel uit van een veel groter onderzoek naar online pesten waaraan onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Delft bijdragen.
Dit deelonderzoek is vorig jaar gestart. De eerste resultaten wijzen ook uit dat het niet altijd zo is dat kinderen die in de klas gepest worden, ook op internet worden gepest. Maar kinderen die op internet worden gepest, worden wél altijd ook 'gewoon' gepest. Meisjes en jongens zijn even vaak betrokken bij online pesten. Op Facebook wordt veel gepest, maar het online pestgedrag verandert met het internet mee. Anoniem pesten op sites als ask.fm is in opkomst.
Wetenschappers uit binnen- en buitenland en werkveld zijn vrijdag bijeen in Leiden om te praten over online pesten en de gevolgen ervan. Die kunnen buitengewoon ernstig zijn, zoals angststoornissen en depressie.

26-9-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten