maandag 30 september 2013

AKO-jury negeert de grote reputaties

NRC 28 en 29 september 2013

In de toplijst staan 2 non-fictietitels: 'De boerenoorlog' van Martin  Bossenbroek en 'De vergelding' van Jan Brokken. Daarnaast nog de volgende romans: "Hoe ik een beroemde Nederlander werd' van Wouter Godijn, 'Feest van het begin' van Joke van Leeuwen, 'La Superba' van Ilja Leonard Pfeijffer en 'De dode arm'van Allard Schroeder. Er zit dit keer geen Vlaming bij.

donderdag 26 september 2013

cyberpesten

Scholieren schelden en roddelen op internet
Geplaatst op
20 september 2013

LEIDEN - Online pesten door het rondsturen van seksueel getinte foto's komt niet of nauwelijks voor in Nederland. Uitschelden en roddelen des te vaker. Vooral op Facebook.
Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek naar online en 'gewoon' pesten onder zo'n twaalfhonderd leerlingen tussen de 10 en 17 jaar van zes scholen uit verschillende delen van het land, van Amsterdam tot het Gelderse Pannerden. De leerlingen worden gedurende drie jaar jaarlijks bevraagd. Het onderzoek maakt deel uit van een veel groter onderzoek naar online pesten waaraan onderzoekers van de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Delft bijdragen.
Dit deelonderzoek is vorig jaar gestart. De eerste resultaten wijzen ook uit dat het niet altijd zo is dat kinderen die in de klas gepest worden, ook op internet worden gepest. Maar kinderen die op internet worden gepest, worden wél altijd ook 'gewoon' gepest. Meisjes en jongens zijn even vaak betrokken bij online pesten. Op Facebook wordt veel gepest, maar het online pestgedrag verandert met het internet mee. Anoniem pesten op sites als ask.fm is in opkomst.
Wetenschappers uit binnen- en buitenland en werkveld zijn vrijdag bijeen in Leiden om te praten over online pesten en de gevolgen ervan. Die kunnen buitengewoon ernstig zijn, zoals angststoornissen en depressie.

26-9-2013

vrijdag 20 september 2013

cyberpesten

 Een schokkend filmpje!

Teamleren, een andere aanpak in het onderwijs

Lesson Study is effectief in Japan en de Verenigde Staten. Ook in Nederland werken steeds meer scholen met deze vorm van teamleren. De eerste resultaten zijn hoog, leerkrachten zijn enthousiast en de resultaten gaan omhoog. In deze nieuwsbrief bieden we meer informatie over deze werkwijze en delen teamleden van de deelnemende scholen hun eerste ervaringen. Tot slot nodigen we u uit voor de werkconferentie waarin u het succes van Lesson Study zelf kunt ervaren.

Wat een verademing: na schooltijd een school binnenkomen en een groepje onderwijsmensen rond de tafel zien zitten die het hebben over lesgeven! Geen overige taken, maar bezig zijn met waar het echt om gaat in een school: leren van elkaar om de leerlingen beter onderwijs te geven. Teamleren brengt beweging, dynamiek en professionaliteit in de school. Lesson Study is eenvoudig in te zetten en is bruikbaar binnen iedere school, zowel vanuit het gezichtspunt van het management als vanuit de groepsleerkrachten.



Wat is Lesson Study?

Lesson Study is een specifieke aanpak die in Japan en de Verenigde Staten resultaat oplevert. Het is een methodiek om de leerkrachtvaardigheden te verbeteren door gebruik te maken van wetenschappelijke kennis. Weten wat werkt, wat de specifieke aanpak in de klas moet zijn en wat de onderwijsbehoeften van de leerlingen zijn, komen allemaal aan bod. Voor je aan de slag gaat, stel je een groep Lesson Study samen. Zo'n groep bestaat uit 2 à 3 leerkrachten, een MT-lid en een IB-er.

De groep Lesson Study werkt altijd volgens vastgestelde stappen:
1.
Gezamenlijk voorbereiden van de les en het vaststellen van lesdoelen.
2.
Uitvoeren van de les door één groepslid, één groepslid filmt en meerdere leden observeren.
3.
Nabespreken van de les aan de hand van beeldmateriaal om de les te verbeteren.
4.
Uitvoeren van de les met verbeteringen door een andere leerkracht. Ook deze les wordt samen voorbereid, gegeven en nabesproken.
5.
Reflecteren op de werkwijze en presenteren van de bevindingen aan het hele team.

Deze stappen worden verder toegelicht in deze video (5:28) waarin rekenexpert Henk Logtenberg meer uitleg geeft over het belang van Lesson Study.



Waarom is Lesson Study zo succesvol?

De lespraktijk van de leerkracht staat centraal, dat is het uitgangspunt! Het is heel krachtig om samen voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren. Van reflecteren leer je tenslotte het meest. Door dit met een groep in het hele team te doen, leren meerdere leerkrachten ervan. Lesson Study is daarnaast budgetvriendelijk. Het werkt volgens de expertise binnen het eigen team. Met als doel het versterken van leerkrachtvaardigheden en de professionalisering van het hele team. Uit een onderzoek van School aan Zet blijkt dat leerlingen een vooruitgang van 122% boeken tussen de Cito Rekenen M en E toetsen. Uit een ander evaluatieonderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat 80% van de leerkrachten zeer positief is over het gebruik van Lesson Study bij het verbeteren van instructievaardigheden bij rekenen.




De ervaringen op scholen:

Een leerkracht: 'Meestal verwacht je bij een training meer didactiek en veel theorie. Bij Lesson Study is het omgekeerd. Je gaat eerst zelf aan het werk, daarna wordt er op je les gereageerd en het wordt aangevuld met theoretische kennis. Ik kan het nu veel beter plaatsen en het is lekker praktisch'.

Een interne begeleider: 'Bij ons wilden wij al heel lang collegiale consultaties organiseren, maar dat kwam er niet van. Nu voelen we het als iets van ons allemaal. Er zijn steeds meer enthousiaste collega's en we willen het ook in de andere bouwen gaan invoeren. Het is goed om te zien of mijn aanpak wel of niet effectief is. Het geeft een heel goed gevoel om zo samen met je vak bezig te zijn!'

Een directeur: 'En nu verder? We willen deze methodiek borgen in onze nascholing en professionaliseringsstructuur. Door Lesson Study zijn wij nu inhoudelijk en vanuit de werkvloer aan het leren! Dat maakt ons enthousiast en het niveau van het lesgeven gaat sterk omhoog. Voor mij als directeur betekent het dat ik een meer sturende en faciliterende rol krijg in het onderwijskundige proces. In mijn team is er een andere dynamiek. Er krijgt niet één leraar een observatie, maar het heeft effect op alle teamleden!'

woensdag 11 september 2013

schending op Facebook

Schendingen, bijvoorbeeld pesten, kan je rapporteren op deze website.


·         Links voor verwijderen van vervelende informatie op populaire social media

Zowel FB, Twitter, YouTube en Hyves zijn best bereidwillig om informatie te verwijderen wanneer het om zichtbare pesterijen gaat. Zij gaan serieus om met een melding van bewerkte foto’s en oneigenlijk gebruik van naam bijvoorbeeld. Melden kun je via:
https://www.facebook.com/help/263149623790594
https://support.twitter.com/forms/abusiveuser
https://support.google.com/youtube/answer/2801920?hl=en
http://www.hyves.nl/help/?category=Privacy%2C+pesten+en+spam#


internetverslaving


Scoop it

Geplaatst op: 06 augustus 2013
De wereld staat niet stil; de ontwikkeling van verslavingen ook niet. Daarom moeten we steeds up to date blijven bij nieuwe soorten verslavingen, zoals internetverslaving. Het bekendste voorbeeld daarvan is online gamen. Maar daar blijft het al lang niet meer bij, ook social media, what's app of gewoonweg niet van je mobiele telefoon kunnen afblijven, zijn als verslaving in opkomst. 'Internet use disorder' staat in de nieuwe DSM 5 als stoornis die nader onderzocht moet worden voordat het definitief wordt opgenomen. Niet zonder reden en voor ons hoog tijd voor opstellen van een factsheet: wat is internetverslaving precies en wanneer ben je verslaafd?
Internet neemt een centrale plaats in de samenleving in. Internet is overal en steeds makkelijker beschikbaar; via personal computer, tablet computer of telefoon. Jongeren groeien op met internet en gebruiken internet als belangrijke bron voor school, werk en vrije tijd. Een groot deel van het sociale leven speelt zich op sociale media af. Bij overmatig gebruik van internet ligt afhankelijkheid of zelfs verslaving op de loer. Bij IrisZorg is iets meer dan vijf procent van de cliënten internetverslaafd, merendeels jongeren. Het problematisch (verslavend) internet- en gamegedrag onder jongeren is tussen 2010 en 2012 toegenomen. De verwachting is dat dit percentage zal stijgen

MTV-onderzoek vindt overlevingsstrategie jongeren: ‘New millennials will keep calm and carry on’


Jun 19, 2013 

Een nieuw onderzoek van MTV laat zien dat er grote verschillen bestaan tussen jongere en oudere millennials in de VS. De hedendaagse 20-plussers zijn verwant aan de magische tovenaar Harry Potter, opgegroeid toen het economisch nog goed ging, een tijd van 'Yes We Can' en de overtuiging dat opleiding, hard werken en spelen volgens de regels toekomstig succes zou garanderen. Symbool voor de tieners van nu staat Katniss Everdeen van The Hunger Games. Deze groep heeft een heel andere jeugd, vol recessie, schulden en tragedies.
Hoewel deze realiteit het wereldbeeld van jonge millennials beïnvloedt, vertonen zij hetzelfde optimisme als hun voorgangers. De studie* kreeg niet voor niets de titel 'The New Millennials Will Keep Calm and Carry On' mee. Jongere millennials weten zich snel aan te passen aan de veranderende omstandigheden in hun omgeving; net als Katniss navigeren ze door het leven met zelf aangeleerde overlevingsvaardigheden.
“This study clearly shows that Millennials cannot be viewed as a monolithic bloc. We are especially impressed to see how Millennial teens are resiliently and optimistically responding to adversity and preparing to win in the game of life.” [Stephen Friedman, MTV]
In tegenstelling tot de oudere millennials die pioniers in het 'Wilde Westen' van sociale media waren, zijn de jonge millennials 'tech homesteaders' – wijzer over hoe technologie te gebruiken. Ze maken bijvoorbeeld 'gesloten' groepen en passen 'curatorschap' toe. Ze lijken ook bewust de tijd te nemen om zichzelf te kalmeren en af en toe níet verbonden te zijn, bijvoorbeeld om te bakken, naaien of knutselen. Sommigen beweren dat hun afhankelijkheid van sociale media wordt overschat (zoals een meisje in het onderzoek zei: "Mijn ouders Facebooken meer dan ik").
Jonge millennials zijn volleerde merkenmanagers, die hun unieke persoonlijke merk aanscherpen om zich te onderscheiden en te specialiseren in een wereld vol concurrentie (van het aantal vrienden online tot toegang tot de juiste opleiding). Ze zijn 'doe-het-zelf-leerlingen' aan de hand van YouTube-video's en verdiepen zich in niche online communities voor de fijne kneepjes van hun passie.
Dit zijn enkele resultaten uit de studie:
  • Ruim driekwart van de Amerikaanse 14-17-jarigen maakt zich zorgen over de negatieve impact van de huidige ecnomie op hun toekomst;
  • drie van de vijf 14-17-jarigen denken dat hun generatie slechter af is dan die van hun ouders;
  • de helft van deze jonge millennials (51%) is het in 2013 eens met de stelling dat niemand ze tegenhoudt als ze iets echt willen doen, in 2010 was dat nog 71%;
  • 69% zegt meer druk op zichzelf uit te oefenen dan anderen dat doen;
  • ruim een derde bedenkt een plan om te kunnen ontsnappen in openbare ruimtes, als gevolg van eerdere schietpartijen;
  • hoewel de helft bang is voor geweld op school, overheerst een praktische 'blijf kalm en zet door'-mentaliteit;
  • acht van de tien jonge millennials is het ermee eens dat het nodig is om soms offline te gaan en van eenvoudige dingen te genieten;
  • meer dan de helft (57%) vindt het fijn om het gebruik van technologie af en toe te pauzeren om dingen met hun handen te doen;
  • zeven van de tien (68%) van de 14-17-jarigen zien hun ouders als beste vrienden, dat was in 2010 nog 58%;
  • 84% zegt graag een expert in iets te zijn;
  • 70% leert hoe iets moet via YouTube;
  • zeven van de tien tieners zeggen vrij te zijn om online te doen wat ze willen.
*Het onderzoek 'The New Millennials Will Keep Calm and Carry On' is begin 2013 in de VS uitgevoerd door MTV Insights. Het betreft een combinatie van kwanitatieve resultaten (1.800 jonge millennials van 14-17 jaar; 700 oudere millennials van 18-25 jaar; 300 gen X'ers; 300 boomers) en kwalitatieve gesprekken

donderdag 5 september 2013

film Bajonetten en Musketten

Gelderlander 10-8-2013

Generaal Von Buelow bevrijdde Arnhem in 1813 van de Fransen. In 2013 is het 200 jaar geleden dat de stad is bevrijd, maar er is nog geen straat naar hem vernoemd.

Van 1814 tot 1940 kregen de nazaten van Von Buelow een jaarlijkse uitkering van de Nederlandse staat als bewijs van dank. Na 1945 is die wet veranderd.

In dit najaar komt er een film voor scholieren, wandelingen en lezingen. Gevechten tussen Doesburg en Velp worden door 4000 're-enactors' nagespeeld. Schermutselingen zijn er op 30 november bij kasteel Middachten en op 1 december een nagebooste veldslag bij Rhederoord.

Meer info via prodesse.nl 

elk huis een energielabel

Gelderlander 29-8-2013

Iedere woning krijgt voor 2016 een automatisch berekend energielabel. De eigenaar kan zelf de score aanpassen. dat levert meer punten op.
Als je je huis wil verkopen moet je dit in ieder geval hebben.

dippen is pinnen

Gelderlander 30-8-2013

Contant betaken. pinnen en chippen zijn binnenkort old school. Dippen doe je door de telefoon tegen een kastje aan te houden. De telefoon en en betaalkaart zijn daartoe uitgerust met een Near Field Chip (NFC).
Over een paar maanden wordt deze betaalwijze gelanceerd door ING, Rabobank en ABNAMRO.
je hetb wel een smartphone nodig.

zorgkaart Nederland

Gelderlander 3=9=2013

Ziekenhuizen gaan m.b.v. van de website de patienten instaat stellen om op een objectieve manier ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Voor het eind van het jaar moeten de zgn. kwaliteitsvensters op de website klaar moeten zijn.

De beoordelingen over artsen enz. worden van tevoren eerst gescreend voordat ze op de website komen. De medici hebben zich hier lang tegen verzet.

Andere websites:
www.kiesbeter.nl
www/zorgkiezer.nl
www,zorgbelang-nederland.nl
www.kiesvoorjezorg.nl

Yahoo groter dan Google?

NRC 23 augustus 213

In de VS is de heerschappij van Google ten einde. In de VS is er concurrentie van Yahoo en facebook.

Het is toe te schrijven aan de hervormingen van Marissa Mayer, die de vormgeving van de website, email en weerdiensten veranderde.

Er is wel een kanttekening: Niet alle diensten op internet zijn met elkaar vergeleken. 

Tmblr is overigens door Yahoo overgenomen.

Kroeller Mueller

NRC 22 en 23 augustus 2013

Uit de verzameling van de in 2005 gesloten  topgallerie Art & project krijgt het Kroeller-Mueller 200 beelden, die samen miljoenen waard zijn, geschonken.

De beelden kunnen niet buien in het park staan. omdat de beelden te kwetsbaar zijn.



Blokkade Pirate Bay

NRC 22 en 23 augustus 2013

Ondanks de blokkade op Pirate Bay neemt het downloaden van films, series, computerspellen toe. Het is gewoon weer bereikbaar via zgn. proxies, tussenstations.

Muziek downloaden is sinds Spotify gedaald van 1 op de 3 naar 1 op de 4 Nederlanders.

cyberoorlog

NRC 4 en 5 september 2013

Geen geld meer voor het leger, maar wel voor een digitaal leger.

Boolea is een "eilandje van 800 kilometer ten noord-west-west van Tenerife", een soort computerspel om de Nederlandse krijgsmacht te trainen op cyberaanvallen. Dit gaat vallen onder de Militaire Inlichtingen- en veiligheidsdienst (MIVD). Nederland richt hiertoe het Cyber Commando op: 200 specialisten gaan cyber operations uitvoeren. Ter vergelijking: in China zullen dat er 50 tot 100.000 zijn.

het gaat hierbij niet om bedrijfsspionage of hackers.

Voorbeelden zijn: het uitschakelen van een vijandelijke luchtverdediging zonder een bom te gooien, radarsoftware onklaar maken enz.

vinylplaat

NRC 2 en 3 september 2013

De muziekindustrie maakt voor het eerst in 12 jaar winst met de vinylplaat, terwijl de vinylplaat al zeker 5 x is doodverklaard. 

In de eerste 6 maanden van het jaar zijn er 340.000 platen verkocht., dat is 10 % van de omzet van cd- en vinyl-verkoop in die periode.

Jaarlijks wordt er een Record Store Day georganiseerd. De jaren van massal downloaden ligt achter ons.

Bestverkocht in NL:
1. Bruce Springsteen/ Wrecking Ball
2. Bob Dylan/ Tempest
3. Mumford & Sons/ Babel
4. Golden Earring? Tits 'N Ass
5. Racoon/ Liverpool Rain

Microsoft koop Nokia

NRC 3 en 4 september 2013

Op deze manier wil het bedrijf de achterstand inhalen op Google en Apple, die nu de smartphone industrie leiden. 

Microsoft en Nokia hadden geen antwoord op de iphone van Apple en Android en dat willen ze nu veranderen.

Nokia gaat concurrreren met de Windows Phone, de Lumia. 

Nokia gaat alleen nog goedkope telefoons maken, die als 'featurephones' door het leven gaan en deze mogen alleen nog de naam Nokia dragen.

cassettebandje terug?

nrc 4 en 5 september 2013

Steeds meer bandjes brengen hun muziek weer uit op een cassettebandje! ( bestaat dit  jaar 50 jaarOp zaterdag 7 september is het zelfs wereldwijd Cassette Store Day. Een overzicht van waar je terecht kunt vind je hier.

Garagebands, punkers, stonerrockers, metalheads en noisefanaten brengen weer volop tapes uit, het liefst met een gelimiteerde oplage en een opvallende vormgeving.

Naast de elpee (Record Store Day) is de cassette een symbool tegen de vluchtigheid van de MP3.


maandag 2 september 2013

Facebook voor derde wereld

NRC 22 en 23 augustus 2013

Facebook gaat samen met Samsung en Nokia het project internet.org aan, om internet toegankelijk te maken voor tweederde van de wereld dat nog niet is verbonden.

Doelen:
- het produceren van goedkope smartphones
- het terugbrengen van kosten voor het internetgebruik
- het mogelijk maken van dataverwerking met minder batterijgebruik

Het project is niet alleen op humanitaire gronden, maar de telecommarkt in het westen raakt verzadigd.
Bill Gates is sceptisch over het project.

games voor tablet en smartphone

NRC 21 en 22 augustus 2013

Gamescon,  's werelds grootste gamebeurs ter wereld in Keulen, lijkt vooral te gaan over consolespelen maar de mobiele spelen zijn eigenlijk het belangrijkst.

Wereldwijd zijn nu 1 miljard smartphones in omloop en 300 miljoen tablets.
De spellen, die hier bij horen, zijn ook de best verkopende.

Voorbeelden zijn:
- Puzzle & dragons
- Hay Day
- Clash of clans

De producent van mobiele games, Supercell, begon in 2011 met games. Via apps is het mogelijk om verkoopbare games te produceren.

Apple heeft momenteel 775.000 apps in zijn winkel staan, waarvan een groot deel uit videogames bestaat.

nieuwe boekenprijs

NRC 31-8 en 1-9-2013

De prijs heet 'prinsjesboekenprijs' voor het beste politieke boek in het parlementaire jaar.

De winnaar wordt aan de vooravond van Prinsjesdag bekend gemaakt en uitgereikt.

Er zijn nu 4 boeken genomineerd:
- Doe eens nromaal: in 7 stappen naar een betere politiek/ Kustaw Bessems en Dirk Jacob Nieuwboer
- De eerste 150 jaar parlementaire geschiedenis van Nederland 1796-1946/ Joop van den Berg en Jan Vis
- Reis naar het continent, Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden/ Matthieu Segers
- Rondom Wilders, portret van de PVV/ Koen Vossen

Bibliotheek Birmingham

NRC 31-8 en 1-9 2013

De bibliotheek Birmingham krijgt ook nieuwbouw.Het gebouw is een opeenstapeling van dozen in een bloemachtig patroon en wordt op 3 september geopend.

 De Nederlandse architecten Mecanoo uit Delft hebben deze ontworpen met daktuinen, studieruimtes, koffiebar en een Shakespeare-kamer, boeken.

top-5 boeken voor tieners

Libelle nr 25 2013

Vanaf 14 jaar:
1. Ik zal er zijn/ Holly Goldberg Sloan
2. Wonder/ Auggie Pullman
3. Een weeffout in onze sterren/ John Green
4. Broergeheim/ Emiel de Wild
5. Spinker/  Simon van der Geest

geef creativiteit voor tv-series de ruimte!

NRC 28 en 29 augustus 2013

De tv-wereld moet innoveren: kinderen zien niet meer het verschil tussen tv en online kijken.

Mensen willen steeds meer zelf bepalen wanneer en hoe ze televisie willen kijken. geef de consument wat ie wil en laat hem ervoor betalen.

De online videodienst Netflix is een voorbeeld vin vernieuwing hierin. Hier zijn veel tv-series te zien. De series zijn als medium de film voorbij gestreeft.

tv geweld kinderen

NRC 28 en 29 augustus 2013

In Engeland is al lang geen onderzoek meer gedaan naar de invloed van het geweld voor kinderen op tv. Aanleiding voor deze constatering is de uitzending van een gewelddadig programma op een verkeerd tijdstip.

In Engeland mogen deze tv-programma's pas  na 21.00u worden uitgezonden.

In Nederland gelden er 2 tijden:
- voor 12-jarigen geldt na 20.00u
- voor 16-jarigen geldt na 22.00u

Deze tijden gelden ook voor uitzendinggemist.

AEX voor de cultuur

NRC 29 en 30 augustus

Net als in Amerika en Engeland krijgt Nederland een cultuurindex die de ontwikkelingen in de sector in cijfers weergeeft. De Boekmanstichting gaat deze gegevens verzamelen.

De Boekmanstichting wordt, in december, het studiecentrum voor kunst, cultuur en beleid.
De index zal bestaan uit 4 pijlers:
1. geldstromen (subsidies, sponsoring, donaties)
2. participatie van het publiek
3. het aanbod van de culturele instellingen
4. de concurrentie (in vrijetijdsbesteding en - uitgaven)

In principe worden zoveel mogelijk cijfers over kunst en cultuur verzameld, je gooit ze in een mengbeker en je zou een beeld van de ontwikkeling en vitaliteit van de sector hebben.
Dat klinkt wel erg gemakkelijk, maar hoe bereken je een museum, amateurkunst of individuele kunstenaars. Daar is men nog niet uit.

Chinese media op Marx-cursus

NRC 28 en 29 augustus

Alle journalisten moeten terug naar de schoolbanken om de Marxistiche principes op te frissen! Het gaat hier om 307.000 verslaggevers, die zich tenminste 2 dagen moeten bijscholen. Inspecteurs van de regering houden toezicht op de voortgang.

De autoriteiten maken zich vooral zorgen om de vrijheid via internet en Weibo, de Chinese equivalent van Twitter.

website van het jaar

De genomineerde websites voor dit jaar zijn te vinden op deze website.

Het snijvlak tussen privacy, gebruiksvriendelijkheid en het opslaan van gegevens

usibality.nl

Shoppen, bankzaken regelen, abonnementen afsluiten, contacten onderhouden. Dat deze zaken online geregeld kunnen worden, is een vanzelfsprekendheid geworden. Even vanzelfsprekend is dat hierbij persoonlijke gegevens achtergelaten moeten worden, zodat de betreffende dienst geleverd kan worden of dat de tegenpartij weet met wie hij te maken heeft.

Gegevens opslaan

Wanneer je je klanten vraagt hun gegevens achter te laten, is er altijd het spanningsveld tussen te veel en te weinig vragen. Te veel gegevens uitvragen kan er voor zorgen dat je klanten afhaken tijdens het bestelproces, maar om die bestelling af te kunnen leveren, heb je wel minimaal een naam en adres nodig. Daarnaast wil je je klanten wellicht de moeite besparen van elke keer dezelfde gegevens in te moeten vullen, dus bied je de mogelijkheid om de gegevens op te slaan. Behalve dat dit klanten gebruiksgemak oplevert, kan dit ook weer ten goede komen aan de conversie.

Veiligheid en privacy

Bij het opslaan van die gegevens komt niet alleen conversie om de hoek kijken: ook de mate van veiligheid speelt een rol. Kun je garanderen dat die gegevens niet per ongeluk op straat komen te liggen? Dat hackers er niet mee aan de haal gaan? Daarnaast: de Amerikaanse overheid luistert gretig mee met wat er op het internet voorbij komt en ook onze eigen overheid zou hier een handje van hebben. Met name dit laatste gegeven is reden om nog eens goed na te denken over de vraag: wat wil je eigenlijk weten van je klanten? Welke gegevens wil je over ze opslaan?

Iets te verbergen?

Het spionageschandaal rondom PRISM en de NSA is de afgelopen twee maanden volop in het nieuws. En gelukkig maar, want dit kan natuurlijk niet genoeg aandacht krijgen. Hoewel, in deze discussie worden nogal wat schouders opgehaald onder het mom van ‘ik heb toch niets te verbergen’. Dat die instelling geen hout snijdt begint al met het gegeven dat je helemaal niet weet wát je te verbergen hebt – met andere woorden: waar zoekt de overheid eigenlijk naar? Daarnaast dreig je al ‘verdacht’ te zijn zodra je drie stappen verwijderd bent van iemand die in de gaten wordt gehouden door de NSA.

De bewuste consument

Wanneer we etenswaar kopen, vinden we het normaal dat op de verpakking staat wat de ingrediënten zijn, wat de energiewaarde is van het product en zelfs waar het product sporen van kunnen bevatten. Je hebt zo de mogelijkheid je te informeren over wat je binnen krijgt, maar heeft uiteraard ook de mogelijkheid deze informatie te negeren.
Mensen zijn zich lang niet altijd bewust van hoe ze hun eigen privacy kunnen waarborgen en waarom het belangrijk is om dat te doen. En zelfs als je je hier bewust van bent, kost het vaak meer moeite om ervoor te zorgen dat je gegevens niet ergens worden opgeslagen, dan om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt.

Hoe bewust is je organisatie?

Wordt het niet tijd dat er op een vergelijkbare manier met de gegevens van onze klanten wordt omgegaan als met eten? Ten eerste kunnen we ze bewust maken van welke gegevens we van ze opslaan – en dan bedoel ik niet op een manier zoals cookiemeldingen dat doen, want het voornaamste dat die oproepen is irritatie. Daarnaast kunnen we onszelf de vraag stellen: willen we deze gegevens van onze klanten wel opslaan? Is het ons waard om op die manier bij te dragen aan de traceerbaarheid van mensen online, aan de afbreuk op privacy? Welke gegevens hebben we echt nodig om onze dienst aan te kunnen blijven bieden?
Privacy
Gebruiksvriendelijkheid raakt hier aan ‘vriendelijkheid voor je gebruiker’, zelfs verantwoordelijkheid naar je gebruikers, je klanten toe. Het uitvragen en opslaan van de juiste gegevens kan het je klanten makkelijker maken, bijvoorbeeld omdat die gegevens de volgende keer niet opnieuw uitgevraagd hoeven te worden. En natuurlijk kan gerichtere marketing ingezet worden, naarmate beter bekend is wie die klanten eigenlijk zijn. Aan de andere kant: je bent verantwoordelijk voor de producten die je aanbiedt, zoals een kok verantwoordelijk is voor wat hij zijn klanten voorschotelt. En privacy staat op het menu.

jeugdzorg


Jeugdzorg in handen van medewerkers gemeente

Ambtenaar wordt jeugdpsychiater

AMSTERDAM, dinsdag | door Hans Kuitert
Ambtenaren van de gemeenten die vanaf 2015 verantwoordelijk worden voor alle vormen van jeugdzorg, krijgen komend jaar een basiscursus jeugdpsychiatrie. Na die zesdaagse cursus moeten zij beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben, wat nu is voorbehouden aan deskundigen.
De cursus staat in schril contrast met de zeer pittige opleiding voor advocaten die werkzaam willen zijn voor klanten die verplicht worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Die advocaten vallen bovendien onder het tuchtrecht, de ambtenaren niet.
Tegen de zin van de jeugdpsychiatrie wordt ook hun vorm van jeugdzorg overgeheveld naar de gemeenten. Dat wil zeggen dat de bekostiging uit de Zorgverzekeringswet wordt gehaald en gemeenten moeten bepalen wanneer een kind naar een instelling van Jeugd GGZ wordt verwezen.
De gemeenten moeten die kosten betalen en de zorg op voorhand inkopen. De minstens 408 ambtenaren die voor 3800 euro per persoon op cursus worden gestuurd, hebben als belangrijke taak de kosten stevig te reduceren.
Organisaties van ouders met kinderen in de Jeugd GGZ en koepels van jeugdpsychiaters zijn daar fel op tegen. Nu beleidsambtenaren die straks de jeugdzorg moeten organiseren op cursus gaan, klinkt het verwijt dat „na een zesdaagse cursus hoe de jeugdpsychiatrie werkt, het enorme gevaar bestaat dat een willekeurige ambtenaar zichzelf autoriteit op dit gebied aanmeet. Hij kent immers de basisprincipes van de jeugdpsychiatrie, maar hij moet ook op de centjes letten. De kans is groot dat hij een verwijzing naar de Jeugd GGZ of de behandeling van kinderen met een licht verstandelijke handicap niet zal goedkeuren. Hij waant zich immers deskundig”, zegt Desirée van Doremalen van de ouderkoepel Transitie Jeugdzorg vanuit Ouderperspectief (TJO).
Een grote groep jeugdpsychiaters heeft begin juni al een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd, met als grootste kritiek dat de Jeugd GGZ uit het basispakket voor de zorgverzekering wordt gehaald en de verwijzingsfunctie in handen komt van niet daartoe opgeleid personeel.
Van Doremalen: „Er zullen nog wel meer cursussen worden gegeven op andere terreinen van jeugdzorg. Voor gemeenten is dit nieuw. Met minder dan basiskennis gaan gemeenten op de stoel van deskundigen zitten. Het zal de jeugdzorg er niet beter op maken, vermoedelijk zelfs duurder dan men nu beoogt.”

linkedIn


Scholieren vanaf 16 jaar kunnen vanaf 12 september 2013 ook netwerken op LinkedIn. De verlaging van de minimumleeftijd (eerder was het 18 jaar) is onderdeel van nieuwe diensten van de zakelijke netwerksite voor scholieren en studenten. Door de leeftijd te verlagen kunnen ook studenten in het voortgezet onderwijs en het mbo gebruikmaken van het internationale LinkedIn-web.

facebook year review 2012


Het einde van het jaar is alweer in zicht. Kerstkaarten gaan de deur uit en goede voornemens voor 2013 worden gemaakt. Maar wat heeft 2012 ook alweer gebracht?
Het sociale medium Facebook heeft in ieder geval een ontzettend leuke app gemaakt waarmee je een overzicht krijgt van de twintig 'belangrijkste statusupdates' van het jaar. En daarnaast bieden ze een leuke manier om zo nog even je hoogtepunten te delen!
Zelf proberen? www.facebook.com/yearinreview

oude accounts verwijderen

Je restjes opruimen Afdrukken
Wat kan het verschrikkelijk lastig zijn om al die accounts die je hebt in de gaten te houden. Wanneer je jezelf hebt gegoogled, vind je vaak resten van jezelf op sites waar je al lang geen gebruik meer van maakt. En zo wil het googlen op een gebruikersnaam die je jaren geleden bedacht vaak nog meer opleveren. 
Sociale media maken het lastig om deze pagina's te verwijderen. Helemaal de sociale media die te maken hebben met teruglopende bezoekersaantallen, kunnen hun optie tot verwijderen vaak goed verbergen. Op de website
accountkiller.com vind je een goed overzicht van de directe verwijderlinks van een heleboel websites. Daarnaast hebben ze op hun zwarte lijst een goed overzicht van websites die je je gegevens niet of gedeeltelijk laten verwijderen. Er handig dus wanneer er dus een oud profiel in één keer opduikt.

Checken VMBO-ers bronnen?

Bronnen checken? 80% van de VMBO-ers doet dat zelden tot nooit Afdrukken
Uit het onderzoek 'Achter de schermen' van Dialogic in opdracht van Mediawijzer.net blijkt dat VMBO leerlingen zelden hun bronnen op het internet controleren. Ruim een kwart geeft zelfs aan helemaal nooit te controleren waar informatie vandaan komt.
Meisjes zijn zorgvuldiger in het verifieren van informatie. Daarnaast bestaat er een positief verband tussen een lager gebruik van innovatieve toepassingen zoals Twitter en Whatsapp en het verantwoord interpreteren van informatie. 
Meer opvallende cijfers:
  • Ruim de helft geeft aan wel eens afgeleid te zijn van het huiswerk door sociale media
  • Driekwart van de jongeren heeft via het internet op de een of andere wijze inkomsten gegenereerd
  • De VMBO-jongeren besteden gemiddeld bijna 7 uur op het internet via een computer en/of via de telefoon
  • 12,5% van de VMBO-jongeren heeft wel eens online gepest