KNVI: Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatie professionals.
Workshop “Radicale keuzes: het einde van de catalogus als zoeksysteem”.
Simone Kortekaas van de Universiteit van Utrecht vertelde over het besluit van de universiteitsbibliotheek om de catalogus af te schaffen. Na onderzoek bleek namelijk dat veel studenten de catalogus nauwelijks gebruikten, terwijl de universiteitsbibliotheek er wel veel tijd en moeite instak.
Studenten zoeken via zoekmachines (80%) en dan vooral via Google Scholar ( full tekst articles).
De universiteit heeft daarop besloten de eigen catalogus op te heffen en energie te steken in instructies om te zoeken via het Internet.
De insteek van de verandering is dus het zoekgedrag van de gebruiker.
Na dit verhaal vertelde Richard Wallis van het OCLC over het gebruik van de catalogus. Hij stelde dat de meeste catalogi voor de gebruikers moeilijk te vinden zijn.
Gebruikers zoeken via Google. Als je nu op google een zoekopdracht doet, verschijnt rechts op je scherm allerlei extra informatie. Zaak is dus jouw informatie op google zien te krijgen. Er zijn speciale programma’s voor: Bijv. http://schema.org/docs/gs.html. Daar kun je allerlei informatie op zetten zodat het op het web vindbaar is.
Ook interessant is http://oclc.org/nl-NL/worldcat.html Op die site vind je informatie over hoe de catalogus via internet vindbaar is te maken. Ook het concept Linked data werd uitgelegd. Op de genoemde site kun je een mooi filmpje vinden waarin dit wordt uitgelegd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten