donderdag 4 februari 2016

Boek is even leuk als een serie

NRC 20-1-2016

Verkoop van boeken en lenen van boeken loopt terug, maar dat wil niet zeggen dat er minder wordt gelezen Sommige huishoudens hebben zelf ook nog veel boeken in huis. Het aantal uren dat de Nederlander in leest wordt al jaren geturfd en dat is al 10 jaar gelijk n.l. 1,5 uur per week.

Literatuur op de middelbare scholen is een beetje uit. Series kijken is in. De middelbare schoollezers voelen geen verbinding met de literatuur. De belevingswereld sluit niet aan bij hun wereld. Scholieren lezen ook herkenbaarheid, om het boek op hun eigen leven te kunnen betrekken.

Hoe vaker kinderen worden voorgelezen hoe beter zij zich in anderen kunnen verplaatsen oftewel empathie kunnen ontwikkelen. Dit is een cruciale vaardigheid voor het onderhouden van sociale contacten.

Series winnen het van boeken, omdat mensen in series wel een gemeenschappelijk verhaal vinden waartoe ze zich kunnen verhouden. leerlingen vinden beeldschermen toffer en het is leuker iets te kijken (ook wat veel mensen kijken). En series kan je samen kijken.

Dus: lees met de klas hetzelfde boek (maar niet klassikaal), biedt het papier en beeldscherm aan en praat er tegelijkertijd over.
\zorg dat de belevingswereld aansluit bij de leerlingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten