maandag 23 februari 2015

Facebook en digitale erfgenaam

Seniorweb 23-2-2015

Facebook komt met digitale erfgenaam

vrijdag 13 februari 2015
FacebookNieuw op Facebook: de mogelijkheid een digitale erfgenaam aan te wijzen. Die persoon kan na overlijden van iemand het Facebookaccount van de overledene beheren.
Tot nu toe waren er maar weinig mogelijkheden na het overlijden van een persoon. Facebook bood een standaard herdenkingsstatus aan na een melding dat iemand er niet meer is. Het account kon dan bekeken worden door anderen, maar niemand beheerde het meer.
Herinneringen
Door te praten met mensen die iemand verloren hebben, realiseerde Facebook zich dat het meer kan doen om mensen in hun rouwproces te ondersteunen. Wanneer een persoon overlijdt kan zijn of haar account een gedenkplaats aan het leven, de vriendschappen en ervaringen worden.
Contactpersoon
Iedereen kan binnenkort op Facebook aangeven dat er een contactpersoon op het netwerk is voor na het overlijden. Ook kan men ervoor kiezen het account te laten verwijderen na het overlijden. Wie een contactpersoon aanwijst, geeft die persoon bepaalde mogelijkheden:
  • Een bericht boven aan de tijdlijn plaatsen, bijvoorbeeld over een herdenkingsdienst of om een speciale boodschap te delen.
  • Reageren op nieuwe vriendschapsverzoeken van familieleden of vrienden.
  • Profiel- en coverfoto wijzigen.
Wat wel en wat niet?
De contactpersoon zal niet 'in' het account van de overleden persoon kunnen. Berichten plaatsen namens iemand die er niet meer is, kan dus niet. Ook iemands chatberichten inzien kan niet. Wel kan een contactpersoon eventueel de foto's van het account downloaden, als herinnering aan iemand. De nieuwe functie wordt de komende tijd actief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten