donderdag 28 februari 2013

Kunsttijdschriften

Bron: NRC 27 en 28-2-2013

De overheid steunt geen kunsttijdschriften meer! Te incrowd.

In juni 2011 besloot de toenmalige staatssecretaris voor cultuur dat het publiek moet kunnen zien waar overheidsgeld terecht komt. De subsidie gaat daarom vnl naar musea en organisaties  in de podiumkunsten en minder naar  de ondersteunende diensten binnen de sector.

Toch willen deze kunstbladen graag verder. De vraag is alleen hoe?
Zij zouden hun inkomsten dus uit de markt moeten halen met b.v. advertenties, losse verkoop en abonnees. Dit is onmogelijk omdat de kunstinstellingen, die normaliter in de bladen zouden adverteren ook moeten bezuinigen.

Om welke bladen gaat het: Mister Motley, Items (het grootste designbald van Nederland), OPEN (Cahier over kunst en het publieke domein). Zij verschijnen niet meer op papier. Men wil wel een website maken, maar dat kost ook geld.

Bladen die nog wel op papier verschijnen m.b.v. bijvoorbeeld vrijwilligers: Metropolis M, Tubelight, Fucking Good Art, Kunst Wordt Terug Kunst, Kunstbeeld en Museumtijdschrift.

Specialistische kunstkritiek is belangrijk volgens Kitty Zijlmans, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Het houdt de kunstenaars scherp, signaleert nieuwe ontwikkelingen en plaatst deze in een historisch en theoretisch kader.

Het Mondriaanfonds mag geen subsidie aan deze tijdschriften meer uitkeren. Echter Metropolis M kreeg wel subsidie om uit te zoeken of er een gemeenschappelijk platform ontwikkeld kan worden waar de verschillende redacties gebruik van kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten