maandag 14 september 2015

Google Ngram

Google Ngram?  Met Ngram kun je de opkomst en ondergang van concepten volgen in een periode van 500 jaar. Het programma doorzoekt 5 miljoen boeken en laat van jaar tot jaar zien hoe vaak een woord wordt gebruikt. Hoewel het bedoeld is voor taalonderzoekers kan het een aardig inzicht geven in de interesses toen en nu. .Daarnaast is het mooi lesmateriaal om de betrekkelijkheid van dit soort diagrammen aan te tonen.  Je kunt helaas nog geen Nederlandse boeken doorzoeken.


Ngram

donderdag 3 september 2015

Ondersteuning oude versie Internet Explorer

Seniorweb sept 2015


vrijdag 28 augustus 2015
_voorjaarsschoonmaakNiet van plan over te stappen naar Windows 10? Zorg dan in elk geval dat u met de laatste versie van Internet Explorer surft.
Microsoft heeft aangekondigd dat met ingang van 12 januari 2016 oudere versies van Internet Explorer niet langer worden ondersteund. Zowel gebruikers van Windows 7 als van 8.1 moeten dan zijn overgegaan naar Internet Explorer 11. Wie Windows Update aan heeft staan is ondertussen allang overgegaan naar deze browser. Maar het kan geen kwaad te controleren welke versie u momenteel gebruikt. Klik rechtsboven in de browser op het tandwieltje en daarna op Over Internet Explorer. Het versienummer verschijnt vervolgens duidelijk in beeld. 
Vista
Voor Vista-gebruikers geldt een andere eis omdat versie 11 nooit voor deze Windows-versie is uitgebracht. Zij dienen Internet Explorer 9 geïnstalleerd te hebben. 

app verwijderen van Android apparaat

seniorweb sept 2015


2708-androidOp uw telefoon of tablet staan vast veel apps. Soms wilt u een app niet meer gebruiken en definitief van het Android-apparaat verwijderen.
Apps verwijderen kan op meerdere manieren. Bijvoorbeeld via de Play Store, de winkel waar u ook apps downloadt. 
  • Tik op de app Play Store.
  • Tik linksboven op het pictogram met de drie streepjes.
  • Een menu opent. Tik hierin op Mijn apps.
  • Er opent een lijst met apps die op uw apparaat staan. Tik op de app die u wilt verwijderen.
  • Tik rechts op Verwijderen.
  • Tik op OK.
De app wordt nu verwijderd van het apparaat.

Nepmails melden

Seniorweb sept 2015




190815_nepmails-meldenMeld het wanneer u een mail krijgt waarin gevist wordt naar uw informatie. Zo krijgen instanties meer grip op phishing en worden andere internetters gewaarschuwd.
Hebt u een nepmail ontvangen of bent u telefonisch benaderd door iemand die gegevens probeerde te ontfutselen, meld dit dan bij de betrokken instantie. Banken hebben vaak een speciaal e-mailadres waarnaar u een phishingmail kunt doorsturen. Hieronder een overzicht van deze speciale mailadressen van de meest gebruikte banken:
  • ABN AMRO Bank: valse-email@nl.abnamro.com
  • ING Bank: valse-email@ing.nl
  • Rabobank: valse-email@rabobank.nl
  • SNS Bank: valse-email@sns.nl
  • ICS-/ABN AMRO creditcards: valse-email@icscards.nl  
Staat de betreffende instantie hier niet bij, dan kunt u ook melding doen bij deFraudehelpdesk. Via deze website blijft u op de hoogte van nepmails die in omloop zijn, maar u kunt er ook melding doen van phishing. U krijgt dan advies en wordt eventueel doorverwezen.
Identiteitsfraude
Bent u via phishing slachtoffer geworden van identiteitsfraude? Heeft iemand uw persoonlijke gegevens gebruikt om bijvoorbeeld geld van uw bankrekening te halen, onderneem dan direct actie. Doe melding bij de bank en bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude van de Rijksoverheid

dinsdag 1 september 2015

We helpen arnhem

WWW.WEHELPEN.NL : vrijwillige inzet via internet

Met de komst van de Participatiesamenleving is de vanzelfsprekend dat mensen die hulp nodig hebben, daarvoor eerst een beroep doen op de overheid of een instelling, verdwenen. ‘Heb je al een beroep gedaan op je familie, buren of sociale netwerken’ krijg je daar te horen. Ook als de mogelijkheden in je privé omgeving beperkt of uitgeput zijn, is het niet zeker dat een vrijwillige of betaalde kracht beschikbaar is om alsnog de gevraagde hulp te bieden. Dit gat in het hulpverleningsvangnet merken wijkcoaches, thuiszorgmedewerkers, Mantelzorg & Vrijwillige Thuishulp (MVT) en SWOA als eersten op. Vooral de vraag naar kleine handenspandiensten in het dagelijkse leven, kunnen bestaande vrijwillige en professionele dienstverleners niet (meer) beantwoorden. Op basis van praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek weten we dat er in de samenleving nog voldoende bereidheid aanwezig is om te helpen. Evelien Tonkens heeft het over een ‘altruïstisch overschot’. Denk daarbij aan mensen die best iets voor een ander willen doen, maar er niet voor voelen om zich als vrijwilliger aan een organisatie te binden en geen mensen in hun eigen omgeving kennen voor wie zij iets kunnen betekenen. Van Marktplaats.nl weten we dat internet een geschikt platform is om vraag en aanbod op het gebied van goederen onder de aandacht te brengen van een breed publiek. WeHelpen.nl is een vergelijkbaar landelijk platform, dat vraag & aanbod op het terrein van hand- en spandiensten bij elkaar brengt. Met een aantal maatschappelijke organisaties en bedrijven wil VIA dit online platform in Arnhem ‘op de kaart zetten’: ervoor zorgen dat het platform bekend wordt, zodat mensen die iets voor een ander willen doen en mensen die de hulp van een ander nodig hebben, hun vraag of aanbod op WeHelpen.nl zichtbaar gaan maken. Op de site van WeHelpen.nl ziet Arnhem er nog uit als een snelweg op een autoloze zondag. Een aanjaaggroep gaat de komende drie jaar met allerhande acties het verkeer op die s nelweg op gang brengen. Hoe drukker het wordt, des te meer vraag&aanbod gekoppeld kan worden. In Arnhem gaan ziekenhuis Rijnstate, de Drie Gasthuizengroep, Thuiszorg Groot Gelre, Rabobank, zorgcoöperatie VGZ, Menzis, Mantelzorg & Vrijwillige Thuishulp (MVT), SWOA, SIZA en VIA/Rijnstad WeHelpen promoten.