maandag 26 mei 2014

Facebook zet privacydino in

Gebruikers krijgen af en toe de vraag of hun instellingen nog kloppen»
Gebruikers krijgen af en toe de vraag of hun instellingen nog kloppenFacebook
Een blauwe dinosaurus moet voorkomen dat Facebook-leden privézaken met de hele wereld delen. Leden van het sociale netwerk krijgen voortaan om de zoveel tijd de blauwe dinosaurus te zien, die vraagt of de privacy-instellingen nog kloppen.
Voor nieuwe leden worden de privacy-instellingen aangepast. Hun foto's en berichten worden voortaan standaard alleen met vrienden gedeeld. Om een bericht openbaar te maken moet de gebruiker een instelling veranderen.

Ingrijpend

De stappen worden gezien als een ingrijpende verandering van het privacybeleid van Facebook. De afgelopen jaren leek Facebook het juist aan te moedigen om zo veel mogelijk met de wereld te delen.
"We snappen dat het veel erger is om per ongeluk iets met iedereen te delen terwijl je dat alleen met vrienden wilde delen, dan andersom", schrijft Facebook.

Vragende dino

Facebook testte de nieuwe functies de afgelopen maanden. Verschillende gebruikers kregen van de blauwe dinosaurus al de vraag met wie een bericht mag worden gedeeld.
Voortaan kunnen alle 1,3 miljard leden van Facebook de privacydino te zien krijgen.

Beeldschermen en kinderen

scoop-it

Adviezen van artsen over het gebruik van beeldschermen bij kinderen.

maandag 19 mei 2014

Nederlandse zoekmachines

NRC 30-4-2014

Nederlandse zoekmachines drijven op de technologie van Google en Yahoo. Zoekmachines uit de jaren 90, als Ilse.nl en vinden.nl, zijn nog springlevend. Er komt geen eigen zoektechnologie uit, maar als je ilse.nl intypt krijg je resultaten uit Google. andere websites: startpagina.nl; ixquick.nl (metazoekmachine met privacy hoog in het vaandel)
Ixquick heeft een eigen pagina: startpage.com dat een doorgeefluik is van resultaten uit Google, waardoor Google geen gegevens van de individuele gebruiker krijgt.
Er is een neiuwe Nederlandse zoekmachine in de maak: yooray. Deze website gaat weer ouderwets uit van zoektermen en niet van bekende voorkeuren.

ipad en jonge kinderen

scoop-it

Ipad en jonge kinderen, een verslag van Tedx.
 

dinsdag 13 mei 2014

slimmer met internet

Maar de jeugd is weinig kritisch

Internationalisering onderwijs

15-jarigen goede probleemoplossers

24 apr 2014 - Nederlandse 15-jarige leerlingen kunnen bovengemiddeld problemen oplossen. Dit blijkt uit de nieuwste PISA-publicatie van de OESO.
In het PISA-onderzoek werden leerlingen gevraagd om een aantal onbekende situaties op te lossen. Hierbij blijkt dat Nederlandse leerlingen bovengemiddeld scoren: ze eindigden als 14e van de 44 deelnemende landen en Chinese regio's. Onder de OESO-lidstaten staat Nederland op plaats 9. En in Europa op plaats 5.
Nederlandse jongeren staan bovengemiddeld open voor nieuwe problemen, kunnen goed omgaan met twijfel en onzekerheid en durven hun intuïtie te gebruiken. Het percentage Nederlandse leerlingen dat op de hoogste vaardigheidsniveaus (5 en 6) presteert, is met 14% hoger dan het OESO-gemiddelde van 11%. In Nederland is 1 op de 5 jongeren zwak in problemen oplossen; zij kunnen dit alleen voor eenvoudige, vertrouwde problemen.
Het oplossen van problemen is in het Nederlandse onderwijs geen kerndoel, maar is verweven met de inhoud van ieder vak. De PISA-opgaven die het probleemoplossend vermogen meten, zijn niet op domeinspecifieke kennis gericht. Wel blijkt er overlap met vaardigheden in wiskunde, lezen en natuurwetenschappen.
De VO-raad vindt aandacht voor deze probleemoplossende vaardigheden een positieve ontwikkeling. Ze zijn cruciaal voor de toekomstkansen van leerlingen in een globaliserende en competitieve arbeidsmarkt.