maandag 19 augustus 2013

3 oude ridderordes die aan goede doelen doen

NRC 7 en 8 augustus 2013

De Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht, de rijkste, begint met de kruistocht in 1187 o Jeruzalem te herveroveren op de Egyptische sultan, Saladin. Om zieke en gewonde ridders te verzorgen bouwden Duitse kooplieden in de Isrealische havenstad Acco een veldhospitaal. De Orde kreeg veel bewonderaars en dat resulteerde in schenkingen, zoals het Ordehuis net buiten de Utrechtse stadsgrenzen in 1231. Later opereerden ze vanuit het stadscentrum, de Springweg, van waaruit de ridders tot 1594 op kruistocht werden gezonden.
De Orde wordt nog steeds aangestuurd door landcommendeurs en behandelen jaarlijks 500 aanvragen voor goede doelen. Het gaat vooral om sociale zorg. Tot 2006 moest men, om lid te zijn van adellijke bloede zijn, zowel moeder als vader moesten van de oude Nederlandse adel zijn. Oude adel is van voor Napoleon. Nu hoeft alleen de vader nog van oude adel te zijn en bij de moeder alleen het adellijke bloed, oud niet meer.

Andere ridderordes zijn de Maltezer Orde (Tempeliers, 1911) en Johanniter Orde (Johanniters, 1909). Zij zijn vrijwilligersorganisaties die liefdadigheidsprojecten ondersteunen. Zij vinden hun oorsprong in de 1e kruistocht van 1095 .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten