maandag 24 november 2014

Digitale Hulpplein

Seniorweb

zondag 16 november 2014
HulppleinOver minder dan een maand start het Digitaal Hulpplein. Een project voor mensen die nog niet zo goed met de computer overweg kunnen. De Leercentra van SeniorWeb doen mee.
Het gebruik van de computer en internet is inmiddels onmisbaar geworden. Wie nog niet zo vaardig is met de computer, kan binnenkort via het Digitale Hulpplein kijken waar hij zijn kennis en vaardigheden kan bijspijkeren.
Online en telefonisch
Op de website van het Hulpplein komen adressen waar onder meer cursussen van SeniorWeb worden gegeven. Ook komt er een telefoonlijn en een netwerk van vrijwilligers die mensen op weg helpen om hun computervaardigheden te verbeteren.
Start
Het Digitale Hulpplein start op 16 december. Dan worden de site en de telefoonlijn officieel gelanceerd. Een reclamecampagne zal mensen op het bestaan van het Hulpplein wijzen.

WhatsApp garandeert maximale privacy

Seniorweb

woensdag 19 november 2014

TextSecureWhatsApp is in één klap een stuk veiliger. De berichten die via de app verstuurd worden, zijn voortaan gecodeerd en daardoor onleesbaar voor bijvoorbeeld hackers.  
De populaire berichtendienst, met ruim negen miljoen Nederlandse gebruikers, gaat berichtjes versleutelen. Hierdoor kunnen de berichten niet ongewenst gelezen worden door mensen of programma's.
TextSecure Daartoe gebruikt de app een techniek die TextSecure heet. Deze zorgt voor 'end-to-end-encryptie'. Het komt erop neer dat een bericht versleuteld wordt zodra het een telefoon verlaat. Het wordt pas op de bestemming weer omgezet in leesbare tekst. Daardoor kan niemand, behalve de ontvanger, de berichten ontcijferen. Hackers niet. Maar ook WhatsApp zelf niet.
Ondersteuning
De ondersteuning van TextSecure is nog niet op alle apparaten actief. Alleen Android-gebruikers kunnen profiteren van de beveiligde verzending. En dan alleen nog in berichten tussen twee personen. Groepschats zijn nog niet beveiligd. Gebruikers van de iPhone en Windows Phone moeten nog even geduld hebben. Wanneer TextSecure op die toestellen beschikbaar komt, is niet bekend. 

dinsdag 11 november 2014

wegwerpemailadres

Computer Totaal

Je kent het wel: je hebt een email adres nodig en je wilt niet je eigen email geven. Dan zijn er wepwerpemailadressen:
www.dispostable.com
http://10minutemal.com
www.mailcatch.com
Firefox heeft 'Bloody Vikings'

Binnen een bepaalde tijd worden deze emailadressen vernietigd.

opschonen zoekgeschiedenis Facebook

Computer Totaal

Op de site van Facebook, rechtsboven, staat activiteitenlogboek.
Klik onder: foto's, vind-ik-leuk en reacties op Meer en ga dan zoeken. Je kan 1 voor 1 wissen of in 1 x de hele zoekgeschiedenis.

app ViaTour

Computer Totaal

Als je op vakantie bent kan je per stad de attractie bekijken en gelijk een toegangsbewijs kopen.

App tegen misbruik identiteitsbewijs


dinsdag 4 november 2014
KopieIDDe overheid heeft een app uitgebracht die helpt uw identiteit te beschermen. Met de smartphone en de app maakt u een veilige kopie van uw identiteitsbewijs.
De app heet KopieID en is ontwikkeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Als u de app opent, maakt u een foto van uw identiteitsbewijs. Vervolgens zet u met uw vinger een zwarte streep over uw BSN (sofinummer) op de foto. Daarna vult u in voor wie de kopie is en waar die voor nodig is. Dat wordt dan als watermerk over de afbeelding gezet. Tot slot verzendt u de foto, bijvoorbeeld via e-mail.
Onbruikbaar
Als u zonder de app een kopie maakt van uw identiteitsbewijs, streep dan ook de BSN door en zet een tekst over de kopie heen om deze onbruikbaar te maken voor mensen met verkeerde bedoelingen. De overheid heeft extra informatie op de site Veilig Internetten gezet over de app. Daar vindt u ook de downloadlinks.

maandag 10 november 2014

Verdienen aan eigen data

NRC 30-10-2014

Google en Facebook verdienen miljarden aan persoonsgegevens. Hoe kunnen gebruikers zelf hun data verdienen?

Aan iedere like of advertentie wordt verdiend.
Er zijn initiatieven gestart waarbij internetgebruikers hun data verkopen om er aan te verdienen. Via crowdfunding wordt nu geld ingezameld om Dime (Data is me) te laten starten: bezoekers kunnen dean hun Google-, Facebook- of Linkedin-account koppelen. daarna maakt Dime automatisch de selectie van honderden gebruikers: leeftijd, geslacht enz.  Men verwacht de gebruikers hiervoor
€ 10,= per maand te kunnen laten uit betalen. Dit bedrag hangt ook af van de informatie die mensen willen delen. Voorlopig richt Dime zich tot studenten.

Meer verdienen? Dat is je privacy weg!

Oplichtingstrucs

NRC 1 en 2 november 2014

6 trucs waarmee je kan worden opgelicht:
1. Pishing:  m.b.v. emails
2. Skimming:  de magneetstrip van je bankpas wordt gekopieerd
3. Shouldering: er wordt over je schouder meegekeken naar je pincode en vervolgens word je           geskimd.
4. Cardtrapping: uit de geldautomaat komt geen geld, omdat criminelen er dubbelzijdig plakband op hebben geplakt. Het slachtoffer krijgt geen geld.
5. Wisseltrucs: men probeert met wisseltrucs aan jouw pas te komen b.v. de tientjestruc.
6. Malware: een mail die net echt van een bedrijf komt.

Moodapp

NRC 1 en 2 november 2014

Het Stedelijk Museum lanceert de Moodapp. Deze app kiest kunst die bij de stemming past.