donderdag 20 februari 2014

Sharents

Gelderlander 12-2-2014

Sharents, een term voor share en parents. Het gaat om ouders die elke gebeurtenis van hun kind op Facebook zetten. Liefst met een foto. Volgens pedagoog Pedro De Bruykckere  moet je dit niet doen, want kinderen hebben het recht om dingen te vergeten en zo nemen ouders dit hun kinderen af.
Vergeten heeft de functie van plaatsmaken voor nieuwe ervaringen.
Naast het recht op vergeten hebben kinderen ook recht op ruimte en tijd. Kinderen hebben steeds minder speelplekken, er wordt vaak geklaagd over geluidsoverlast enz. Kinderen staan erg onder druk. Kinderen combineren school met sporten, muziek, bijbaantjes (voor luxe). Dit is bij elkaar wel heel erg veel.

Facebook in actie

gelezen en gehoord 20-2-2014

Facebook koopt Whatsapp voor ruim 11 miljard op. Naast Instagram nu dus ook Whatsapp. Met de inlijving van Whatsapp krijgen ze ook de prive telefoonnummers in handen. Tegenwoordig Whatsappen we wat af: een app voor tegen inbreken, in de wijken enz. 
De privacy van iedereen is straks ver te zoeken.

Er zijn alternatieven: de app telegram (Russisch maar wel afgeschermd), Skype en vast nog meer.

donderdag 6 februari 2014

commercials en emoties



NIEUW: Captivation Commercialtest met registratie van emoties (facial expression)

Commercials die sterke emoties oproepen, zijn over het algemeen succesvoller. Tot nu toe was het vrij lastig om deze emoties met online onderzoek goed in kaart te brengen, aangezien emoties zich in het onbewuste afspelen. Sinds kort heeft MediaTest daar een antwoord op!
Door de unieke combinatie van ‘web-based facial expression’ technieken  is men in staat zowel de emotionele als de rationele feedback van de kijker met elkaar te koppelen. Hierdoor is de adverteerder nog beter in staat om tot op scèneniveau de commercial te evalueren en te optimaliseren.
Met de ‘web-based facial expression’ techniek zorgt men  ervoor dat met behulp van speciale software (en webcam) de gezichtsexpressie van de kijker vanuit huis geregistreerd wordt terwijl de respondent naar de Tv-commercial kijkt. De gezichtsexpressies worden continue gemonitord en vertaald naar zes basisemoties (blijdschap, angst, woede, afschuw, verdriet en verbazing). Daarmee worden de emoties tot op de seconde nauwkeurig gemeten, zodat je precies weet welke scène deze emoties prikkelt. Uiteraard worden de resultaten afgezet tegen relevante benchmarks om de resultaten duiding 

dinsdag 4 februari 2014

isgeschiedenis.nl

Een website, die vertelt over de dagelijkse historische achtergronden bij het nieuws.

anonieme zoekmachine





Nederlandse anonieme zoekmachine slaat internationaal aan
5621007786_3bc3ed6acd
NIEUWS - 17 januari 2014 06:47
De zoekmachines Ixquick en StartPage.com profiteren enorm van het zogeheten Snowden-effect. Omdat ze anoniem in gebruik zijn, worden ze nu al dagelijks voor vijf miljoen zoekopdrachten gebruikt.
“Hoeveel gebruikers we hebben? Geen idee. Waar ze vandaan komen? Ook geen idee.” Veel weet Alex van Eesteren van Ixquick en StartPage.com niet van zijn gebruikers. Opmerkelijk naar de huidige maatstaven. Een ‘killer feature’ als je het aan de gebruikers vraagt.

Afgelopen jaar verwerkten de zoekmachines 1,25 miljard zoekopdrachten. Gemiddeld vijf miljoen per dag. Dat aantal ligt nu al weer hoger. Ter vergelijking: de in de V.S. bejubelde anonieme zoekmachine DuckDuckGo handelde vorig jaar een miljard zoekopdrachten af.
Ixquick is een metazoekmachine die alle grote zoekers, op Google na, bevraagd. StartPage.com fungeert daarentegen als tussenpersoon tussen Google en de gebruiker. Daardoor krijgt Google nooit informatie over zijn eindgebruiker. Dat wordt in Zeist voorkomen.
Een belangrijke reden voor de groei in het gebruik zijn de privacyzorgen die in de V.S. zijn ontstaan na krantenpublicaties over materiaal dat de klokkenluider Edward Snowden over de NSA lekte. Van Eesteren merkt dat steeds meer personen en bedrijven op zoek gaan naar veiliger alternatieven. Die zijn in de V.S. per definitie niet voorhanden, omdat grootschalig af- en meeluisteren in de wet is geregeld. De Europese regels zijn strenger.
De Nederlandse zoekmachines kregen in 2008 een officieel stempel van Europa dat verklaart dat de privacy van de gebruikers optimaal wordt beschermd. Er wordt namelijk aantoonbaar niets bewaard. De hoogste privacybaas van Duitslands strengste deelstaat op het gebied van privacy zette persoonlijk zijn handtekening onder het Europrise-certificaat. Iedere zes maanden worden de systemen gecontroleerd en iedere twee jaar moet het certificeringsproces opnieuw worden doorlopen.
Geld verdient het Nederlandse bedrijven door gesponsorde zoekresultaten bij de organische te plaatsen. Er wordt winst gemaakt.
In de komende maanden brengen Van Eesteren en zijn team een nieuw product op de markt: StartMail. Dat is een maildienst die vanaf de grond is opgebouwd met veiligheid en privacy als primaire leidraden (PGP, TLS, encrypted vault, hosting in de EU, etc.). Vorige week ging de publieke beta live. De prijsstelling is nog niet bekend.

Cookoo horloge

Vives 1-2-2014

Telkens op uw mobiel kijken of er nog nieuwe berichten zijn, hoeft niet meer. Deze Cookoo-horloge laat op de wijzerplaat zien of u nog gemiste oproepen, sms'jes of Twitter-updates hebt. Met het horloge kan ook worden ingecheckt op Foursquare, Yelp of Facebook en hij kan de telefoon op afstand foto's laten maken. Prijs: € 128,99
i-customs.nl

maandag 3 februari 2014

Coehoorn. een creatieve wijk

Gelderlander, 29-1-2014

Het gebied tussen Coehoorn Noord-Oost in Arnhem ( de hoek van de Bergstraat, het Stationsplein, het Nieuwe Plein en Oude Kraan) draagt de komende 5 jaar het stempel van een 'creatieve wijk'. Dat heeft de gemeenteraad  besloten.
De gemeente stelt stapsgewijs 7 leegstaande, enigszins gedateerde panden beschikbaar aan de Stichting Coehoorn Centraal. De stichting kan ruimtes toewijzen aan creatieve ondernemers, zoals (studerende) kunstenaars, vormgevers, communicatie-experts, website-ontwikkelaars en muzikanten.

vergeten nummers

NRC 31-1-2014

4 miljoen van de 20 miljoen liedjes op Spotify zijn nooit afgespeeld. Voor deze nummers is de webapp Forgotify gebouwd, waarmee luisteraars willekeurige nummers te horen krijgen.

Omroepen 2016-2020

NRC 31-1-2014

Omroepen eisen meer autonomie. In het 'Publiek Media-Akkoord 2016-2020' leggen de omroepen hun wensen en behoeften voor de toekomst neer. De omroepen willen vrije toegang tot 'alle media en platforms'(dus ook internet), ze willen vrijheid om zelf publiek-private relaties aan te gaan en geld te verdienen met het uitbaten van programma's en rechten. verder willen ze een andere manier van vertegenwoordigen, een publieksraad bijvoorbeeld.
NPO wil echter alle online-activiteiten bundelen, maar de omroepen willen eigen websites. De omroepen verzorgen de programma's en de NPO verzorgt de kanalen waarop het wordt uitgezonden. De NPO deelt geld uit en bepaalt wat er op televisie komt. Er is geen eenheid. De NPO wil 1 portal, de publieke omroepen willen echter ook eigen inbreng.

Gamen, maar niet kopen

NRC 28-1-2014

Gamers willen geen geld uitgeven aan extra's in mobiele spelletjes. De oplossing is Freemium: gratis beginnen en later opwaarderen.

adverteren en smartphone

NRC 28-1-2014

Adverteren op sociale media blijft lastig, omdat de reclame niet op een reclame mag lijken. En dat blijft zo.
Oplossing: stel iemand staat op het station  in de rij bij Starbucks en maakt een foto van de koffie en zet deze op Facebook of Twitter. Marketeers zien dit als een vorm van adverteren: het moment dat locatiegegevens van de smartphone worden gekoppeld aan berichten op sociale media. In de toekomst, 'fast forward', krijg je dan als je het station binnenloopt de melding 'zin in een kopje koffie?' het gaat dus om gepersonaliseerde advertenties op het moment dat je langs een winkel loopt.
Op sociale media zit een aantrekkelijk berg van persoonlijke informatie voor de adverteerders: geslacht, relatiestatus, hobby's enz.
Facebook begint met videoadvertenties in de nieuwsfeed.

3 manieren om reclame te maken op sociale media:

  1. Gesponsorde tweets. Bedrijven betalen invloedrijke twitteraars om een tweet te plaatsen waarin ze hun producten of merk aanprijzen. Eeen toegevoegde tag kan zijn #adv, #paid, #spons
  2. Betaalde content. Bedrijven betalen websites en bloggers om artikelen of andere content aan hun producten te wijden, de zgn. advertorials.
  3. Manipulatie van klantenrecensies. Bedrijven kunnen recensies van hun producten manipuleren, bijvoorbeeld door slechte recensies te verwijderen of mensen te betalen, in geld of in natura, om goede recensies te schrijven. Dit mag niet volgens de reclamecode.



undersharing met smartphone

NRC 25 en 26 januari 2014

Met social media wordt je gedwongen een 'edited self' te maken met achterlating van een spoor van persoonlijke informatie waar anderen ook mee aan de haal kunnen gaan. Neem zelf weer de regie over je leven op door de volgende maatregelen:

  1.  Zet automatische meldingen uit. Bijvoorbeeld bij nieuwe apps wordt er gevraag of je pushberichten wilt ontvangen. Zeg dan altijd nee! Via 'Instellingen' kun je die functie uitzetten van de apps die je al hebt. Wil je er ook voor zorgen dat social media je voor elke non-gebeurtenis een email sturen, gerbuik van www.unrill.me of notfiymenot.com 
  2. Installeer een ad blocker: advertentie kan je weren door een ad blocker in je browser te installeren. Bijvoorbeeld met Ad Block Plus (facebook.adblockplus.me)
  3. Bundel je afleiding: kies een vast moment om te internetten. Met de browser extensie Stayfocusd kun je een limiet instellen voor de tijd dat je op websites wil zitten. Met apps als Pocket (getpocket.com), Readbility en Instapaper kun je interessante artikelen opslaan en later teruglezen.
  4. Ontvolg opscheppers: met de browser 'extensie Eternal Sunshine' kan je Facebookgebruikers verbergen zonder dat ze er iets van merken.
  5. Deel minder, bescherm je privacy.
  6. Kondig je nieuwe beleid aan: d.wz. undersharen laten weten aan je vrienden. Bijvoorbeeld: geef aan hoe vaak je opFfacebook zult zijn.
  7. Bepaal wie je berichten mag zien en hoe lang, bijvoorbeeld met SnappChat. Met de app Gryphn kun je zelf kiezen hoe lang je boodschap zichtbaar blijft. secretink.co verstuurt emails en sms'jes die zichzelf na lezing vernietigen.
  8. Verhuis van Facebook naar Path. Dit is een reclamevrij sociaal netwerk met max. 50 vrienden.
  9. Stuur eens een brief, nu het nog kan!


Ploggen=bloggen

NRC 24-1-2014

De essentie van ploggen is dat bloggers hun hele dag in foto's vastleggen en 's avonds het fotodagboek online zetten. De plog is een afkorting van Photo-log. Het lijkt een beetje op selfies, is de kritiek. Men maakt bewust foto's door de dag heen.