maandag 27 januari 2014

blubbr

Vives 137

Blubbr is een tool waarmee je YouTube filmpjes kunt voorzien van vragen. Je maakt dan eigenlijk een quiz bij een YouTube filmpje. Je laadt de url van het filmpje in Blubbr en selecteert dan de fragmenten van max. 20 seconden. Vervolgens voeg je een meerkeuzevraag in. Je moet minimaal 5 vragen toevoegen om de Blubbr te kunnen opslaan. De url van je videoafragment kun je gemakkelijk weer deken via een site of sociale media.

online lessen

Vives 137

Met deze website kan je een verzameling informatie verzamelen, die met een speciale editor kan vormgeven. Er ontstaat uiteindelijk digitaal lesmateriaal. De content kan gedeeld worden met anderen.

twitter m/v

Vives 137

Deze website kan a.d.h. van tweets bepalen of je een man of een vrouw bent en wat uw leeftijd is. Dit gaat allemaal automatisch.

toekomstvisie

Vives 137

De ontwikkelingen op internet gaan razend snel. Maar hoe ziet het er uit over 10 tot 50 jaar?

moktrui

7 Days 23-1-2014

  • Cozy Mug Sweater, Choose your color

Met een trui aan is je mok nooit meer alleen | Foto Nawanowe

Top of flop: moktrui

Niets is fijner dan op een gure winterdag je handen warmen aan een volle mok thee of chocolademelk. Maar wat moet zo’n mok zich eenzaam voelen op de momenten dat jij je handen er niet omheen hebt geslagen. Gelukkig is er nu iets wat je kopje altijd behaaglijk warm houdt: een eigen gebreide trui. - Door Charlotte Goldhoorn
De moktrui is bedacht door de Zuid-Koreaanse ontwerper Nawanowe. Haar man is een echte koffiedrinker. Maar toen zijn lievelingsmok barstjes begon te vertonen, degradeerde hij hem tot pennenhouder. Dat vond Nawanowe er zo eenzaam uitzien dat ze iets vrolijks voor de mok wilde maken. De moktrui werd geboren.

Zelf breien
Nawanowe heeft er nu al 570 van gebreid en over de wereld verspreid. Ze verkoopt ze voor zo’n vijftien euro via Etsy. Daar kun je ook het patroon downloaden en zelf aan de slag met wol en breinaalden.

donderdag 23 januari 2014

DWDD naar Nederland 1

NRC 6-1-2014

DWDD hoorde op de best bekeken publieke zender en daarom moest het verhuizen. Die verhuizing was wel een risico, maar een A-programma hoort op een A-locatie. De verhuizing scheelt ook reclame-inkomsten voor Nederland 3.

De profilering van de zenders wordt:
- Nederland 1 voor het groet publiek
- Nederland 2 als journalistieke zender
- Nederland 3 als jongerenzender (20-34 jaar)

TRL 4 is een grote concurrent met RTL Boulevard en RTL nieuws. RTL richt zich op 20-49 jarigen. DWDD richt zich op familiepubliek.

Nederland 1 was in november 2013 de best bekeken publieke zender, Nederland 3 was de nummer 2, Nederland 2 trok de minste kijkers. RTL blijft de best bekeken zender van Nederland.

Klaas Gubbels

Gelderlander 18-1-2014

Klaas Gubbels wordt 80 jaar en dat wordt gevierd met een tentoonstelling in Museum Arnhem. De tentoonstelling duurt tot en met 27 april.

miljoenen voor stadshart Arnhem

Gelderlander 18-1-2014

Als het Kunstencluster niet doorgaat, dan kunnen er andere plannen gemaakt worden voor een bedrag van 32 miljoen.

Daarnaast zijn er verschillende plannen in ontwikkeling:
- investering van moedermaatschappij Bijenkorf en Primark van 5 miljoen om de oude Bijenkorf op te knappen. In het najaar gaat  ie open.
- het oude pand van de Bibliotheek: beneden komen winkels en horeca, boven kantoorruimte. De magazijnen worden parkeerruimten.
- het Rembrandt theater draait het laatste volle jaar aan het Velperplein. Het gaat in 2015 verhuizen naar een megabioscoop met 21 bioscoopzalen ten oosten van het station. Op de begane grond komen winkels en horeca. Luxor wil hiermee een verbinding leggen door een muziekcafé te openen.

ruilen is het nieuwe kopen

Gelderlander 17-1-2014

Er wordt steeds meer gedeeld: auto's, gereedschap, vakantiehuizen. Nu ook kleding ruilen. Voor b.v. € 8.95 per maand krijg je een kledingbox toegestuurd met kleding in jouw maat met modeaccessoires. je moet zlef een box kopen om het als ruilmiddel te gebruiken.
Soms zijn er ook themaboxen als skikleding.

Kijk op de website en nog een website.

speelgoedbank in Arnhem

Gelderlander 20-1-2014

Naast de voedsel- en kledingbank is er nu een speelgoedbank voor minima. het is voor gezinnen met een Arnhemcard, het bevindt zich in Eilandstaete in Arnhem-Zuid en is zeer succesvol. Er komt ook veel aanbod van mensen, die nog speelgoed op zolder hebben liggen.

Pishing verplaatst zich van internet naar mobiele apps

Gelderlander 16-1-2014

Eer zijn nep-apps bijvoorbeeld van Angry Birds, die geld afschrijven elke keer als het spelletje wordt gebruikt. Nu er op de telefoon steeds meer zaken worden afgehandeld, valt daar voor criminelen meer te halen.
Om risico's te verkleinen moet je eens letten op het aantal downloads en beoordelingen.
Laat ook geen telefoonnummers achter b.v. op Facebook.

dinsdag 21 januari 2014

Circle Line van musea

NRC 20-1-2014

Het plan om 10 gespecialiseerde topmusea in Nederland te creëren door collecties samen te voegen is door de Raad van Cultuur overgenomen. De startplaats is Amsterdam en vervolgens:
- Leiden, Museum voor Volkenkunde
- Rotterdam, maritiem Museum
- Schoonhoven, Zilvermuseum
- Leerdam, glasmuseum
- Tilburg, Textielmuseum
- Eindhoven, Designmuseum
- Arnhem, Schilderkunst realisme
- Assen, Archeologiemuseum
- Leeuwarden, Keramiekmuseum
- Hoorn, VOC-geschiedenis

Spraak en taalbegrip

NRC  20-1-2014

Spraak en taalbegrip ontstaat zowel links als rechts in de hersenen blijkt uit onderzoek bij epilepsiepatiënten.

Eerst was er de theorie dat het alleen in de links in de hersenen gebeurde. het gebied taal is gelokaliseerd in het gebied Wernicke, links boven de oren. De sprak zou ontstaan in Broca, ook links maar dan 5 cm naar voren. Tussen die gebieden zouden de neuronen van spraak liggen.
Nu is er een nieuw beeld: het taalbegrip beslaat het hele gebied bij de slaap. Het deel waar de spraak zich vormt bestaat in beide hersenhelften en wordt omzoomt door een gebied dat begrip en productie van de taal integreert.


Google contactlenzen

NRC 18 en 19-1-2014

Google bouwt een slimme contactlens voor diabetespatiënten> het idee komt echter van de concurrent Microsoft. Deze lens gaat ervoor zorgen dat de patiënt niet meer hoeft te prikken voor zijn/haar glucosewaarde, maar dat de lens dit voor je doet m.b.v. een chip in de lens. Een led-lampje geeft het gehalte aan. de lens wordt alleen met een medische partner op de markt gebracht.

Google investeert in hardware

NRC 14-1-2014

Googel begon als een internetbedrijf, maar stort zich steeds meer op de hardware. Google wil het 'internet of things' veroveren: ontwikkelt rijdende auto's, Google Glass, maar nu ook rookmelders en thermostaten door de aankoop van  Nest Labs, een bedrijf dat 'smart' apparatuur voor woningen ontwikkelt.

De overname roept wel vragen op op het gebied van privacy, omdat thermostaten slimme apparaten worden en Google alles bewaar van zoekgedrag en actuele locaties.

app Jelly, Wie is de Mol? Freelanzer

NRC 14-1-2014

Jelly: een sociale zoekmachine van de oprichter van Twitter. De gebruikers stellen een vraag en anderen antwoorden.

Wie speelt de Mol? Sppel samen met vrienden het spel om dit te ontcijferen

Freelanzer: Ben je als zzp-er op zoek naar werk of zoek je als opdrachtgever iemand, dan kan je deze app gebruiken. 

Google, heerser van het web

NRC  9-1-2014

De macht van Google is groot: sta je bovenaan met je website in de range, verandert Google de spelregels en daal je af naar de 30e plaats. In Nederland gebruikt 90 % van de huishoudens Google. Google wil zijn gebruikers tevreden houden en dat lukt als ze kunnen vinden wat ze zoeken. Google kijkt naar de inhoud van de site (is de info goed en uniek?) en naar hoe belangrijk die is (wordt er veel naar deze site verwezen?). De resultaten worden in de beste volgorde gezet. Iedereen wil bovenaan staan en er is een biotoop aan bedrijven ontstaan, die daarvoor willen zorgen, de zgn. Search Engine Optimalisation (SEO). Advertenties komen dan op de 1e plaats te staan en dat helemaal gratis. Volgens Google moet dit wel op de juiste manier gebeuren. Dus niet met links kopen i.p.v. verdienen, niet hacken enz. De regels waar bedrijven zich aan moeten houden staan in Google Webmaster Guidelines.

Volgens Google kan je geen rechten aan de rankings verlenen. Google verandert alleen regelmatig het algoritme, waardoor ranking veranderen.

Hoe kom je boven drijven?
1. Stel Google Analytics in: zoekresultaten worden inzichtelijk.
2. Schrijf een unieke tekst: kopieer niet!
3. Denk verder dan tekst
4. promoot je eigen website: schrijf andere website aan! Zorg dat je daar genoemd wordt als een betrouwbare website.
5. Houd je aan de regels van SEO.

maandag 13 januari 2014

terugluisteren Radio 1

Als je berichten wil terugluisteren via Radio 1 dan kan dat via deze website

Seven Media-Savvy Skills All Parents Need in 2014

commonsensemedia.org

Smart strategies for managing your kids' media and technology this year.
Instagram. Snapchat. Facebook. Everyday there's some new thing we parents need to figure out. Getting up to speed -- plus giving our kids guidance and limits -- is a daily challenge.
You don't have to become an expert to help your kids make good decisions. Just get involved in their media lives. By engaging with them, you can help them use these tools responsibly, respectfully, and safely. Here are some ways to be a media-savvy parent this year:
Check out your kids' social sites. From videogames to apps -- even music -- nearly everything has a social component these days. Your kids may enjoy posting status updates, uploading photos, IMing, commenting, gaming or any number of online sharing activities with friends. Ask them to show you where they visit, what they do there, who they talk to, what they upload. Make sure they know the rules for safe, responsible, respectful online communication.
Take their games seriously. Give their favorite game a whirl -- or just ask them to recount their gaming experiences. (In fact, once they start, you may not be able to get them to stop). Use the opportunity to ask them questions about the game, like choices they made, puzzles they solved, or strategies they tried. You may be surprised at how much thought goes into their gameplay. (Check out our favorite video games.)
Share music. With MP3 players and headphones, music is often a solitary experience. But it doesn't have to be. Download some of your favorite oldies but goodies for your kids. Then ask them to play something for you that you've never heard. Have a conversation about the music.
Use YouTube's advanced features. Every kid loves YouTube, but we all know that there are plenty of videos that aren't age-appropriate. Telling your kids to stay off probably won't do any good, so learn how to manage it. Take advantage of YouTube's built-in content filter, Safety Mode, which blocks mature content. Then set up Channel Subscriptions, Playlists, and Watch Later feeds which give you greater control over what your kids watch.
Take control of your TV. There are lots of ways to exert more control over what your kids watch. You can use a digital video recorder, on-demand programming, and websites like Hulu to watch what you want when you want it. This allows you to be choosier about what your kids see. You can preview the shows, fast forward through the ads, use the mute button, and avoid the stuff you don't want your kids to watch.
Research your kids' apps. It's kind of amazing what apps can do. But you have to set some rules around downloading or you may wind up with some age-inappropriate apps. Always read through the app description (and check our reviews) before installing. Play with your kid a few times so you know what the app is capable of -- some offer in-game purchasing, connect with other people, or use your location.
Establish a digital code of conduct. When you give your kids digital devices -- cell phones, computers, and other personal electronics -- set rules around responsible, respectful usage. Check in on where your kids are going online -- look at browser histories, set appropriate age filters, and check out the parental controls. Teach your kids the basics of safe searching. Don't let them figure it all out by themselves.

App PeekInToo vs Snapchat

Voyeuristische app biedt kijkje in leven van ander

Capture

NIEUWS - 09 januari 2014 06:50

Griekenland zorgt voor de volgende revolutie in de groeiende reeks fotoapps. Met PeekInToo krijg je twaalf seconden lang heel even een real time inkijkje in het leven van een ander.
Snapchat was de eerste app waarmee berichten van tien seconden verstuurd kunnen worden. De startup bestaat nog maar sinds 2011, maar de app is al een groot succes. Hoeveel gebruikers Snapchat heeft is niet bekend. Wel dat er dagelijks 350 miljoen foto’s en video’s worden geschoten en gedeeld.
Het succes heeft blijkbaar anderen geïnspireerd, want nu is er vanuit Griekenland PeekInToo. Gebruikers van de app (voorlopig alleen iOS) geven toestemming voor het gebruik van hun camera voor twaalf seconden. Een verzoek tot een ‘Peek’ kan worden geaccepteerd of geweigerd.
Opvallend is dat het een anoniem netwerk betreft. Je hebt met andere woorden geen vrienden nodig om te delen, maar selecteert een locatie en een (anonieme) gebruiker waar ook ter wereld. Degene die het verzoek binnenkrijgt kan dan zijn camera op de omgeving richten.
De app is niet alleen bedoeld voor tijdverdrijf. De initiatiefnemers zien ook nuttige toepassingen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwsvoorziening. De smartphone fungeert dan als camera op afstand, maar langer dan twaalf seconden zal de verbinding niet duren.
Het businessmodel is nog niet duidelijk. De app is vooralsnog gratis.

dinsdag 7 januari 2014

medicijn tegen 'pestvirus'

Gelderlander 7-1-2014

In Engeland is een methode ontwikkeld waarbij software taalgebruik van pestkoppen detecteert en dat rapporteert aan een vertrouwenspersoon op school. Deze gaat dan een gesprek aan met de pester. Het werkt, ook preventief.

Men pleit ervoor dat deze methode ook op de basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland gebruikt gaat worden. Docenten herkennen pesten vaak niet goed en deze methode helpt hen erbij.
Het systeem kent een lexikon van woorden, die de woorden herkent en registreert. Daarnaast kan je zelf nog woorden toevoegen uit de straattaal of dialect. Omdat iedere leerling zelf inlogt kunnen afwijkende woorden m.b.t bijvoorbeeld porno, grooming of seksueel intimiderend gedrag worden herkend en doorgestuurd naar de vertrouwenspersoon, die dan beslist of die er iets mee doet.

maandag 6 januari 2014

stand van zaken omroepen januari 2014

Stand van zaken nieuwe omroepen 1 januari 2014:

De nieuwe fusieomroepen zijn: KRO/NCRV, AVROTROS, BNN/VARA. Tot nu toe is het vooral een bestuurlijke fusie. Alleen de Avro en de Tros hebben hun werken en verenigingen echt samengevoegd. Tot 1 omroep. De taakomroepen NOS en NTR blijven als aparte omroepen bestaan, evenals de EO, MAX en VPRO. De aspirant-omroepen PowNed en WNL moeten, als zij in het bestel blijven, in 2016 aansluiten bij een van de bestaande organisaties! VK 2-1-2014

installeer Coast!

VK begin januari 2014

De website als 'app'. Als je app downloadt op je Ipad, want alleen daarvoor is hij nog beschikbaar dan kan je binnen de app websites bekijken en ervoor kiezen om er een icoontje van te maken. Sommige websites staan er vast op. Het lijkt een beetje op Symbaloo.

Coast kent geen slotjes, omdat ie de veiligheid op een andere manier benaderd. Aaan de achterkant wordt gekeken of je de site al eens vaker hebt bezocht en zo lang je niets invult komt er geen waarschuwing. pas als je creditcardgegevens gaat invullen kan de volgende waarschuwing komen: wij hebben de indruk dat deze site niet veilig is en we adviseren je niet verder te gaan. Als je de gebruiker omhoog veegt verdwijnt de site.

Het nieuwe spieken

NRC 18-12-2013

Spieken gaat verder dan afkijken. universiteiten zetten grof geschut in om fraude te bestrijden: telefoons, pennen, horloges mogen niet meer. Er staat een scanner bij de toiletten. Spieken is op de universiteit is n.l. een strafbaar feit.

Google en Knowledge graph

NRC 11-12-2013

De schermpjes waarop we werken worden kleiner: het heeft dan geen zin om heel veel resultaten te tonen op een smartphone. Een lange rij resultaten is onoverzichtelijk op een klein scherm.
Vanaf deze zomer is er de Knowledge Graph: een kenniskaart. De objecten en hun onderlinge verbindingen staan in een overzichtelijke vorm i.p.v. een traditionele zoekmethode op basis van tekstanalyse.
Bijvoorbeeld als je zoekt op mark Rutte vind je essentiële informatie over de premier: geboortedatum, politieke partij en een samenvatting van Wikipedia. Het zijn gestructureerde gegevens.

Knowledge Graph komt het beste tot zijn recht op een smartphone.

converseren is phubben

VK  4 en 5 januari 2014

Als je geen zin hebt om met iemand tegenover je te praten ga je phubben. Dat betekent dat je in een sociale setting je gezelschap gaat snubben door naar je telefoon te kijken i.p.v naar diegene die tegenover je zit.
De website www.stopphubbing.com  kan je weer aan de schandpaal plaatsen door een foto van je asociale gedrag te uploaden. 

datacenters voor Microsoft en Apple

NRC 23-12-2013

Microsoft en Apple gaan in Noord- Nederland nieuwe datacenters bouwen voor cloud-computing.
Microsoft gaat langs de A7 in Noord-Holland zitten, Apple in Groningen en Google zit in Eemshaven.
De ASM-IX in Amsterdam is het grootste internetknooppunt ter wereld en Nederland heeft snelle onderzeese dataverbindingen met de VS. tevens heeft Nederland goede verbindingen met de rest van Europa.

Nieuwe online identiteit voor burger

NRC 19-12-2013

Het kabinet wil 1 smartcard om in te loggen bij overheid, winkels, verzekeraars en banken. Dat is het doel van eID-stelsel, dat vanaf 2017 werkelijkheid moet worden voor miljoenen Nederlanders. Nu maken 9 miljoen Nederlanders gebruik van DigiD. Een smartcard is veiliger dan een inlognummer en wachtwoord.smsje (DigiD). Het eID-stelsel moet ook bruikbaar zijn in andere Europese landen. Er komt dan een strikte scheiding van persoonlijke gegevens.

Ouderen aan de top

Ouderen zijn de toekomst

Geschreven door op 20 December 2013 - Geen reacties - 62 keer bekeken

Tags: , ,
In 2005 gebruikte slechts 15% van de 65- tot 75- jarigen het internet. In 2011 steeg dit tot 60% en in 2013 blijkt dat 80% van de ouderen wel eens online is (bron: CBS). De (online) inhaalslag van ouderen houdt dus nog steeds aan.

Nederlandse ouderen aan Europese top

Dat Nederlandse ouderen zeer actief zijn op het internet, blijkt wel uit de vergelijking met andere landen in Europa. Alleen ouderen in Luxemburg, Zweden en Denemarken zijn vaker online te vinden dan de Nederlandse senioren.

Internetbankieren erg populair onder ouderen

Opvallend is dat 57% van de ouderen in de afgelopen drie maanden online heeft gebankierd. Bankieren is hiermee na e-mailen (71%) de belangrijkste activiteit voor ouderen. Andere activiteiten die ouderen doen op het internet zijn informatie zoeken over gezondheid (44%), kranten of nieuwsbladen lezen (34%) en online shoppen (32%). 29% doet aan social media.

Tablets boven smartphones

Interessant is ook dat tablets voor ouderen belangrijker zijn dan smartphones. 37% van de ouderen (boven 55 jaar) is in het bezit van een tablet, terwijl maar 35% in het bezit is van een smartphone (bron: Deloitte). Ter vergelijking: onder 18-24 jarigen heeft 82% een smartphone, maar slechts 32% een tablet. De populariteit van tablets onder ouderen is te verklaren doordat deze makkelijk in gebruik zijn om op het internet te komen.
Ouderen vaker en meer online

Ouderen hebben potentie

Bijna twee op de drie ouderen heeft dus nog geen smartphone of tablet, terwijl hun behoefte naar het internet steeds groter wordt. Dit zorgt er dan ook voor dat ouderen een zeer interessante groeimarkt zijn voor fabrikanten van smartphones en tablets.
Bronnen:
CBS
Deloitte



Tags

December 2013

Ook 2014 wordt weer smullen

Geschreven door op 3 January 2014 - Geen reacties - 33 keer bekeken

Tags: , ,
In december brachten we weer veel tijd door in de keuken voor het kerstdiner. Per huishouden werd er gemiddeld 2.5 uur in de keuken gestaan voor het kerstdiner, zo bleek uit onderzoek van TNS Nipo. Gourmetten en het meergangendiner – bestaande uit vier gangen – met veel vlees werden veelvuldig voorgeschoteld. De gangen werden vooral zelf bereid, waarbij de verschillende magazines van de supermarkten zoals Allerhande (inclusief online varianten) en receptenwebsites veel als inspiratiebron dienden.

De kerstcijfers van Albert Heijn

laptop-koken Meer dan een half miljoen mensen bezochten de site van Albert Heijn in het weekend voor kerst wat een 20% stijging is ten opzichte van 2012. De best bekeken recepten uit de kersteditie van Allerhande (in december 2013) volgens de online statistieken zijn:
Tiramisutaart 45.486
Gevulde kalkoen 20.418
Kerstboomstammetje 19.009
Zuppa inglese 18.738
Kerstham met dille 17.218
 

Inspiratie

De recepten en kookvideo’s zorgden hiermee voor de nodige kerstinspiratie. Uit eerder onderzoek in 2012 bleek ook al dat 94% van alle huishoudens wel eens informatie of recepten opzoekt over eten en drinken. watetenwevandaag Twee derde print wel eens digitale recepten uit om mee te nemen naar de supermarkt of om te gebruiken in de keuken. Nieuwe producten worden tevens vaker gekocht doordat deze in een online recept vermeldt staan. Het is dus zaak om als voedingsmiddelenfabrikant online goed aanwezig te zijn op sites met o.a. recepten en kookvideo’s als wel dit zelf aan te bieden op een eigen site. Bedien hiermee de consument op het moment dat deze zich oriënteert op de vraag “wat gaan we eten & drinken?”.

Social talk

Nadat al het lekkers is gemaakt, zijn we er ook dol op om dit te delen op social media. Trots als we zijn op onze eigen creaties en ermee willen laten zien wat voor moois en lekkers we gemaakt hebben. Iedereen herkent de foto’s wel van Instagram, Pinterest en posts op Twitter en Facebook. Pinterest heeft zelfs een overzicht gemaakt van de 20 recepten die het meest ‘gepind’ zijn: Top 20 Pinterest recepten.
Helaas willen niet alle recepten, instructies het beoogde resultaat opleveren. Op de volgende site is het verschil in resultaat te zien: Top 35 kook en bak creaties die er anders uit zien dan het origineel. Voor deze kookkunstenaars is er echter online nog een vluchtroute via: Thuisafgehaald.nl waar je kunt zien wie er smakelijke gerechten in de buurt aanbiedt of, als je wel succesvol bent geweest in de keuken, dit kan delen met je buurt.
Bronnen:
Wat kocht de klant met kerst
Onderzoek Allerhande



Tags: , ,