donderdag 21 november 2013

oorlogsmonument op De oversteek

Gelderlander 20-11-2013

Een steen met 48 namen van gesneuvelde Amerikanen in  WO II markeerde jarenlang de plek van 'de oversteek'. Nu de nieuwe brug, De oversteek,  over de Waal op die plek is komen te liggen zijn er 48 lichtpunten op de brug, die rond zonsondergang 1 voor 1 aan gaan.

Journalist Dorien Steenbergen heeft een boek geschreven over de 48 personen. Haar uitgangspunt was een website. Het boek is te bestellen via webwinkel.gelderlander.nl 

reacties delen op Youtube


https://support.google.com/youtube/answer/171666?hl=nl-NL

trends in mediawijsheid

mediawijzer.net

http://www.mediawijzer.net/trends-mediawijsheid/

je foto in advertenties op Google+ en YouTube


http://www.parool.nl/parool/nl/38/MEDIA/article/detail/3542745/2013/11/11/Vanaf-vandaag-mogelijk-uw-naam-en-foto-op-2-miljoen-Google-sites.dhtml

dinsdag 19 november 2013

internet-tv en de omroepen

Gelderlander 16-11-2013

De publieke (NPO) en commerciële zenders (SBS broadcastin, RTL) gaan de strijd aan met Netflix.


  • Vanaf eind januari 2014 zullen programma's, tegen betaling, terug te zien zijn via NLziet.nl met abonnement en zonder reclame. Het zal van een betere kwaliteit zijn dan Uitzending Gemist van de NPO.
  • NPO Uitzendig gemist of Omroep.nl: gratis programma's terugkijken van de publieke omroep
  • NPO Plus: betaald meer programma's van de publieke omrope kijken
  • RTL XL of rtlxl.nl: meestal tegen betaling programma's terugkijken van rtl
  • kijk of kijk.nl: mestal tegen betaling programma's SBS kijken
  • Aanbieders films en series via kable of internet-tv: KPN interactieve TV, UPC on demand, Ziggo on demand, Tele2
  • Andere aanbieders van films en series: Netflix, Videoland, MovieMax. Ximon

web-event Flavourites Live

Gelderlander 14-11-2013

In Amsterdam in de oude Storkfabriek vindt van 22 tot en met 24 november het eerste Flavourites live event plaats.

Flavourites groeide uit tot de online verzamelplaats van webshops van unieke items. 
Heb je vragen over het runnen of starten van een webshop dan kan je op flavourite live business terecht.

laaggeletterdheid in Nederland

NRC 13-11-2013


  • Naar geslacht: 57 % vrouwen en 43 % mannen
  • naar opleidingsniveau: 35 % lager onderwijs, 11 % praktijkonderwijs VMBO, 15 % VMBO kb/gt/tl, 30 % MBO en 9 % overig
  • naar etniciteit: 73 % autochtoon, 22 % allochtoon 1e generatie, 6 % allochtoon 2e generatie.
  • naar leeftijd: 8 % 16-25 jaar, 31 % 26-45 jaar, 25 % 46-55 jaar en 36 % 56-65 jaar.
  • laaggeletterde beroepsbevolking: 9,4 % (1994) en 12 % (2012)
Bron: PIAAC, ECBO

digitalisering Google

NRC 15-11-2013

Google heeft volgens de federale rechtbank geen auteursrecht geschonden door 20 miljoen boeken te scannen en ze in de digitale bibliotheek Google Books te plaatsen. Het digitalisren van boeken zonder toestemming van de auteur is volgens de rechter 'fair use', een rechtmatig gebruik. Zo komt er een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen schrijvers, uitgevers, belangenorganisaties en Google.

Een andere mening over auteursrecht

http://tedvanlieshout.wordpress.com/2013/10/21/een-ander-geluid-over-de-in-het-niets-oplossende-leenrechtgelden/

donderdag 14 november 2013

BuzzFeed

NRC 4 en 5 november 2013

Traditionele media worden geconfronteerd met Buzzfeed, de snelle internetkosmopoliet die miljoenen lezers trekt.

De verhalen worden geschreven om gedeeld te worden. De verhalen van BuzzFeed worden vaak op Facebook gedeeld. De inhoud van het artikel is ondergeschikt aan het virale affect. De teksten zijn al behoorlijk visueel, maar niet altijd is de tekst makkelijker te lezen voor niet-Engels sprekenden.

BuzzFeed heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Duolingo: dagelijks worden miljoenen zinnen vertaald door vreemde-talen studenten. Studenten, die zich aanmelden voor een taalcursus bij Duolingo krijgen tot taak om 1 zin per keer uit een artikel te vertalen. De vertaalde artikelen verschijnen dan online.

toekomst van e-book

NRC 9 en 10 november 2013

De Nederlandse uitgeverscultuur is nog altijd aanbodgericht. Er is weinig aandacht voor wat de lezer wil. Het e-boek kan dat veranderen.

Het e-boek heeft in Nederland 4 % van de markt in handen, Duitsland 2,4 % en Frakrfijk 3 %. Dat is op het vaste land. In de Angelsaksische landen ligt dit op 40 % en in 2014 wrs boven de 50 %.
Hoe kan dat? In 2007 introduceerde Amazon de Kindle (e-reader) met een groot aanbod van boeken (3 miljoen) tegen redelijke prijzen.

Ter vergelijking: bol.com biedt 20.000 titels aan. Niet van alle bboeken is een e-boek te krijgen.
Verder is er een chaotische markt van e-readers, waarbij je niet een Amazon boek op een Sony reader kan lezen. het ander probleem is de prijs. Het is niet veel goedkoper dan de papieren vorm. Dit i.t.t. de Angelsaksische landen. Dit komt door de BTW in Nederland op e-boeken van 21 %. Op boeken is dit 6 %.

Het e-boek laat wel zien wat er leeft onder de lezers en daar kan je smaakprofielen op aanpassen.

social dancing

NRC 9 en 10 november 2013

Ooit werden de hier onder genoemde dansen gedanst in de Amerikaanse Dancehalls, Franse dorpen of aan Europese hoven, maar nu in zaaltjes en cafés. De plaatsen vind je via websites of Facebook. 

Bij elke dans hoort een bepaald gevoel:

  • Lindy Hop, een koppeldans met vlugge swingstapjes 
  • Balfolk, elfachtige boerendans soms als koppel en soms in een kring. Voordat het bal begint wordt er een workshop gegeven. zodat je meteen kan meedoen.
  • Balboa, een ingetogen koppeldans op jazzmuziek uit de jaren 30 en 40.
  • Hofdansen, groepsdansen uit de 18e eeuw, elegant en discreet. Vaak worden de bals gegeven op kastelen of in landhuizen met zelfgemaakte prinsessenjurken met de iphone in een historisch tasje!
  • Blues, een beetje langzame koppeldans, een beetje sexy en close. Veel jongesn van de TU Delft doen er aan mee. (zoek op Facebook naar Delft Blues)

de papieren zeekaart

NRC 11 en 12 november 2013

De papieren zeekaart kan niet meer zo up-to-date gehouden worden als de digitale, maar het nadeel van digitaal is dat er geen lange zeereis op valt te plannen.

President Thomas Jefferson gaf in 1807 de opdracht om de kustwateren in kaart te brengen. Marine lieten peillood in zee zakken om de dieptes te noteren.
De Amerikaanse catalogus omvat nu duizenden kaarten sinds 1862 verschijnen, maar vanaf 2014 stopt de drukpers. De kaarten blijven allen beschikbaar als 'print on demand' en die moet door professionele bedrijven worden afgedrukt.

In Nederland is het nog niet zover, maar het gaat steeds meer naar digitalisering, omdat kaarten continue up-to-date kunnen worden gehouden. Toch zullen schepen verplicht de papieren versie moeten handhaven voor als de elektronica uitvalt. Bovendien kan je je op een papieren kaart beter oriënteren.

Google glass

NRC 13 en 14 november 2013

De lancering van Google Glass is weer uitgesteld naar de 2e helft van volgend jaar. Dat is gunstig voor de concurrenten Samsung, Microsoft, Recon en Vuzix.

Philips ontwikkelt een systeem waarbij artsen in een ooghoek patiëntengegevens kunnen zien of zetten tijdens de operatie de bril op de neus.

Ook voor het werk zijn de glasses handig: een reparateur kunnen de handleiding doorzoeken als ze een wasmachine repareren. Of voor magazijnmedewerkers die opdracht krijgen producten uit de schappen te halen.

Google +

NRC 13 en 14 november 2013

Door een wijziging in de servicevoorwaarden van Google + kunnen profielfoto's van gebruikers van Google + in advertenties verschijnen. Je kan dit liken door het een '+1' te geven. Voorheen was dit alleen zichtbaar voor vrienden en je profiel op Google +. de '+1'aanbevelingen worden nu gebruikt in advertenties, die getoond worden in het scherm van zoekresultaten.

Als protest hebben Google+ gebruikers foto's van de oprichters van Google gebruikt!

gamen

NRC 13 en 14 november 2013

Na 8 jaar komt vandaag en binnenkort  in New York de nieuwe Playstation 4 (€ 399,=)en Xbox One (€ 499,=) uit. 
Van de vorige edities zijn wereldwijd 80 miljoen verkocht, maar toch was er een up-date noodzakelijk: men liep tegen de limieten van de apparatuur aan. Nu meer detail en realistischere game-ervaring. Microsoft en Sony konden we een boost gebruiken. omdat de gamemarkt in een hoog tempo verandert. Er worden ook games gemaakt voor de smartphone en tablet. Dat gaat ten koste van de verkoop van consoles en computerspellen.

In Nederland werden vorig jaar 5,1 consolegames verkocht, tegenover 6,4 een jaar eerder.

Op beide consoles is een 'motion control'-functie, zonder kastje worden je bewegingen op camera geregistreerd. (een soort Kinect).
Het moet meer een 'huisapparaat' worden waarmee je mp3's luistert, videofilmpjes, films en tv-series (netflix, HBO, Lulu) bekijkt. Het wordt een 'allround entertainment device'

hardcore gemers verkiezen toch de pc boven een console: de pc is een zwaardere machine. 

spam en de cybercrimineel

NRC 13 en 14 november 2013

In maart werden 709.372 mails met spam per seconde verstuurd! Het is een schatting. Wereldwijd leidt dit tot 20 miljard dollar economische schade per jaar, m.n. aan serverruimte.

Wat is spam? In grote hoeveelheden verstuurde ongewenste mail, bijvoorbeeld reclame. Er zijn regels voor spam: bedrijven kunnen een boete krijgen voor het verzenden van hun ongewenste mail. Door spamfilters komt 1 op de 100 emails door. 

Een groot deel komt echter ook van oplichters; mensen die ons geld afhandig willen maken. Zij doen dat door nepmails te sturen, waardoor hij kan inbreken op een computer en wachtwoorden kan ontfutselen.

In Rusland is een levendige handel van vooral Nederlandse gestolen emailadressen.

Terminologie:

  • spam: ongewenste mail, die in grote hoeveelheden worden verstuurd. Zowel reclame als oplichters.
  • pishing: 'vissen' naar persoonlijke gegevens door criminelen. Bijvoorbeeld iemand naar een valse banksite lokken om gegevens achter te laten.
  • Spear pishing: pishing gericht op 1 persoon of bedrijf.
  • social engineering: oplichter probeert via persoonlijke interactie online iets te krijgen van een slachtoffer. Bijvoorbeeld door zich voor te doen als iemand die dringend geld nodig heeft.
  • malware: software die zich nestelt in je computer en gevoelige informatie kan doorgeven aan derden, zoals wachtwoorden.
  • botnet: een groep gekraakte computers, die worden gebruikt om spam mee te versturen, de zgn. sleepnetmethode.
  • E-banking-fraude: het beroven van iemands spaarrekening. Vaak pishing of een combinatie van pishing en malware.

data in Zwitserland

NRC 6 en 7 november 2013

De Zwitserse provider Swisscom bouwt een zwitserse 'cloud' om niet meer afhankelijk te zijn van Amerika.

Het doel is dat buitenlandse bedrijven aan te trekken, die gevoelige informatie willen bewaren in Zwitserland. Bovendien willen ze maatregelen nemen tegen spionage om het bankgeheim veilig te stellen.
In 2016 willen ze 70 % van de IT infrastructuur in eigen handen hebben.

knooppunt AMS-IX

NRC 6 en 7 november 2013

Het Amsterdamse AMS-IX (1997)is het grootste internetknooppunt ter wereld: 2,5 terabit aan internetverkeer, vergelijkbaar met 70.000 muzieknummers, worden er per seconde op drukke tijden doorheen gepompt. Het is verspreid over 12 datacentra in Amsterdam.
Men wil uitbreiden van de Internet Exchange naar de VS en dat controversieel, omdat de aangesloten bedrijven bang zijn dat hun dat bij NSA terecht komt. Nederland komt dan onder de Patriot Act: gegevens van buiten Amerika vallen dan onder de Amerikaanse wet als het bedrijf een filiaal in de VS heeft. Dat wil de AMS-IX en haar leden niet.

Met 1 verbinding met AMS-IX kunnen bedrijven, die zijn aangesloten, met andere partijen gegevens uitwisselen.

Smartphone maakt ons slim

NRC 5 en 6 november 2013

Boek: Smarter than you think/ Clive Thompson

In plaats van negatief te denken over technologie zijn er ook positieve elementen, die ons cognitieve vermogen veranderen en verbeteren:

  • Oneindige opslag: een eindeloos extern geheugen war we ons voordeel mee kunnen doen, mits we die kennis goed opslaan en goed doorzoekbaar maken.
  • Publiek denken: delen van gedachten en hardop denken in de groep. (blogs, flora, whatsapp)
  • Nieuwe vormen van geletterdheid: nieuwe talen zoals video, infographics, games, foto's. Je leert soms sneller van een filmpje dan uit een leerboek.
  • Omgevingsbewustzijn: met statusupdates en twitterberichten blijven op de hoogte van de wereld om ons heen.

top 2000 in Arnhem

Gelderlander 12-11-2013

De Arnhemse binnenstad staat van 22 tot en met 29 december in het teken van de Top 2000, het jaarlijkse muziekfestijn van Radio 2 uitgezonden tussen kerst en oud en nieuw.

In cafés en restaurants en op podia treden dj's, bands, muzikanten en koren op.
Nieuw is dat er op 29 december een Popkorenwedstrijd is.

informatie over basisscholen


Gelderlander 12-11-2013

Op internet staat uitgebreide informatie over de herkomst van leerlingen, het vervolgonderwijs van de leerlingen, de samenstelling van het lerarenteam, het oordeel van de inspectie en het gemiddelde resultaat van de eindtoets (CITO).

De website is nog in ontwikkeling en is ook bedoeld voor speciaal onderwijs en de speciale basisscholen. Niet iedere basisschool is enthousiast.

boetes UWV

Gelderlander, 7-11-2013

Mensen met met een uitkering die hun inlichtingenplicht verzaken krijgen forse boetes van het UWV opgelegd.

De eerste 8 maanden incasseerde het UWV 11,9 miljoen euro!

digitaal warenhuis Arnhem

Gelderlander 6-11-2013

Ongeveer 1300 Arnhemse winkels en horecazaken zijn sinds gisteren online.
Bezoekers vinden een overzicht, maar kunnen op zoeken op producten of merken. De website maakt onderdeel uit van het Nieuwe Winkelen dat internet combineert met fysiek winkelen.

Maurits Escher (1898-1972)

Gelderlander 5-11-2013

In Arnhem is de kiem gezaaid voor het kunstenaarschap van Escher en daarom krijgt hij in december een bronzen gedenkplaat aan de voormalige HBS aan de Schoolstraat. Spijkerkwartier.

Hier leerde hij hoe hij linoleumsneden kon maken. De schooltrap inspireerde hem tot het werk 'Klimmen en dalen' .
Van 1902-1917 woonde hij in Arnhem.  Later woonde hij in Villa Rosande in Oosterbeek. De schooltrap inspireerde hem tot het werk 'Klimmen en dalen' 

woensdag 13 november 2013

verkoop oude schoolgebouwen Arnhem

Gedlerlander 5-11-2013

Een lijstje:

  • Arnhemse Buitenschool aan de Bosweg: 24 uurs opvang voor psychiatrische patiënten.
  • Cursuscentrum De Marienburg: winkels en woningen.
  • school aan de Sint Janskerkstraat: SLAK.
  • school Rozendaalsestraat: woningen.
  • Lorentz HBS aan de Schoolstraat:  woningen en bedrijfsruimtes
  • oude muziekschool Weverstraat: zorginstelling.
  • Huis van Puck in het Spijkerkwartier wordt woonhuis.

maandag 4 november 2013

verbod Mein Kampf

NRC 29-10-2013

Het verbod op de verkoop van Mein Kampf heeft wellicht de langste tijd gehad. Conform de Duitse wet vervalt 70 jaar na de dood van Hitler het auteursrecht in Duitsland. Dat is dan in 2015.

Via iTunes kan je een digitale versie van Mein Kampf downloaden!

Nederland een internationale spelmarkt?

NRC 29 en 30 november 2013

Het gaat dan om een leidende rol te spelen in de serious games d.w.z. in bijvoorbeeld een oefentherapie kan een spelelement enorm motiveren om iets te gaan doen. Dat komt door het wedstrijdelement, dan er in verwerkt is.

Serious gaming noemt men ook wel Applied gaming: spelletjes met een praktische toepasing in gezondheidszorg, onderwijs, bedrijven en defensie.

Nederlandse omroepen

NRC 2 en 3 november 2013

Het bestaansrecht van de publieke omroep staat telkens ter discussie, maar de commerciële omroepen worden ook met uitsterven bedreigd.

De publieke omroep heeft live programma's (nieuws, sport) en/of lokaal geproduceerd (Nederlandstalig drama, documentaires, evenementen). Dat soort programma;s hebben de commerciële omroepen niet.

De commerciële omroepen hebben lineaire zendergestuurde programmering voornamelijk op reclamespots gebaseerd businessmodel.  Dit model gaat steeds meer verdwijnen en daarvoor in de plaats komt pay per view.

Voorbeelden zijn Fox met betaaltv voor de sport, netflix enz.

verloren jeugd van Facebook

NRC 2 en 3 november 2013

De omzet van Facebook stijgt, maar zij verliest het jonge publiek.
Jongeren preferen Snapchat, Instagram (eigendom Facebook) en Tumblr (eigendom Yahoo).

Jongeren kunnne tegenwoordig ook terecht op Linkedin. De leeftijdsgrens is verlaagd van 18 naar 13 jaar. (in Nederland 16 jaar) Alleen voor ambitieuze jongeren.

manifest van 5 academici

NRC 2 en 3 november

Vier Nederlanders en een Brit zijn de initiatiefnemers van Science in transition. 
Voorstellen van de groep zijn:

  • betrek meer de maatschappij bij het identificeren van problemen die de wetenschap moet oplossen. Betrek haar ook bij het formuleren van de onderzoeksagenda en het verdelen van de onderzoeksbeurzen.
  • meet de kwaliteit van wetenschap niet via biometrische maatstaven, maar via de maatschappelijke meerwaarde.
  • verminder het aantal promovendi, zeker in de medische wetenschappen.
  •  wetenschappers moeten eerlijk zijn over onzekerheden.
  • doe meer onderzoek aan economie en sociologie van het wetenschapsbedrijf.
  • geef studenten een brede beginopleiding.

in zee met Google

NRC 30 en 31 -10-2013

Google is begonnen met de bouw van drijvende datacentra in de haven van San Francisco. Het zeewater kan als verkoeling worden gebruikt en als alternatieve energiebron kan de windkracht worden gebruikt.

In internationale wateren gelden wellicht ook andere regels voor het doorspelen aan Amerikaanse overheden.

Google onthoudt zich van commentaar!

het zal de Hema een worst wezen

gelezen

De Hema verkoopt tegenwoordig ook testamenten en samenlevingscontracten in de simpele vorm, naast de Hema worsten.

even offline; een luxe


twitterdoodTechnologie is alomtegenwoordig in ons dagelijks leven. Van WhatsApp tot Quantified Self-tools: we laten ons meer en meer door technologie leiden, made in Silicon Valley. Tot zover niets nieuws. Nieuw is wel dat er een voorhoede opkomt die de technologische revolutie op de korrel neemt en ons snel veranderend gedrag ter discussie stelt. Maak kennis met Evgeny Morozov, Dave Eggers en mijn 91-jarige oom Jan.
Technologiecriticus Evgeny Morozov hield onlangs een lezing bij het Mediafonds. Zijn kanttekening bij de opkomst van Google (Glass), Facebook en al die ander Silicon Valley-innovators:
“Technologie behandelt mensen niet als levende wezens in een imperfecte wereld, maar reduceert hen tot voorspelbare informatiedragers.”

LivesOn: als je hart stopt, blijf je tweeten

Morozovs betoog, is eigenlijk een pleidooi voor twijfel. Silicon Valley lost schijnbaar alle wereldproblemen op, zo stelt hij. Het leven wordt zonnig, vreedzaam, schoon. Straks is er een app voor elk probleem. Maar moeten we dat wel willen? ‘When your heart stops beating, you’ll keep tweeting’ (Als je hart stopt met klop­pen, blijf je tweeten), luidt de geruststellende slogan die bezoekers verwelkomt op de website van LivesOn, een dienst die belooft namens jou tweets te zullen blijven versturen, zelfs als je bent overleden. Door je eerdere tweets te analyseren leert de dienst iets ‘over jouw voorkeuren, smaak en taalgebruik’ en voegt een persoonlijke touch toe aan al die automatisch samengestelde schrijfsels vanuit het hiernamaals.
LivesOn zou een grap kunnen blijken te zijn of – om allerlei redenen – kunnen uitgaan als een nachtkaars, maar als idee onderstreept het de dominante ideologie van Silicon Valley vandaag de dag: wat kan worden ondermijnd moet worden ondermijnd – zelfs de dood, aldus Morozov.
thecircle_poster_all

The Circle: über-Google

Goedbeschouwd gaat het boek The Circle, van Dave Eggers, tussen de regels ook over de zorg die Morozov uit. In het verhaal komt de 24-jarige vrouw Mae Holland te werken bij het technologiebedrijf The Circle. De roman speelt in de (zeer) nabije toekomst, waarin het bedrijf het bijna-monopolie heeft op alle internetactiviteit (inclusief betalingsverkeer en alle mogelijke social media) en in hoog tempo nieuwe hard- en software op de markt brengt. Uiteraard beschikt The Circle over gedetailleerde profielen van al zijn miljarden gebruikers.

De techmens

Vorige week vond een discussieavond in Pakhuis de Zwijger plaats over ‘de techmens‘, waarbij het onder meer ging over de morele bezwaren tegen Google Glass. Silicon Valley ontwikkelt dit soort tools en bijbehorende apps om de mensheid te dienen. Wie niet transparant is en niet gefilmd wil worden, heeft zeker iets te verbergen, zo stellen de Google Glass-geeks. Asociale technologie die geen rekening houdt met onze privacy, zeggen de tegenstanders. Het werd die avond een gelijkspel tussen de voor- en tegenstanders van Google Glass. Maar na afloop aan de bar ging het verdacht veel over privacy.
thecircle_poster_all6

Alles wat gebeurt, moet openbaar zijn

Ook in The Circle is privacy de rode draad. Treffend is wat dat betreft het motto dat Eggers koos voor zijn roman, ontleend aan John Steinbecks East of Eden: “There wasn’t any limit, no boundary at all, to the future. And it would be so a man wouldn’t have room to store his happiness.” Protagonist Mae Holland kan haar geluk niet op als ze wordt aangenomen bij de Cirkel, het machtigste internetbedrijf ter wereld. De persoonlijke e-mails van de gebruikers, hun sociale media, betalingsverkeer en aankopen zijn met elkaar verbonden door een universeel besturingsprogramma. Het resultaat: iedereen heeft slechts één online identiteit. Een nieuw tijdperk van openheid en gemeenschapszin is aangebroken.

Privacy is diefstal

Mae laat zich meeslepen door de energie van het bedrijf, de groepsactiviteiten en de feestjes, de oneindige mogelijkheden – zelfs als ze het leven buiten de campus langzaam uit het oog verliest, een ontmoeting met een collega haar in verwarring brengt en haar bijdrage aan The Circle steeds meer openbaar wordt.
‘Outside the walls of the Circle, all was noise and struggle, failure and filth. But here, all had been perfected. The best people had made the best systems and the best systems had reaped funds, unlimited funds, that made possible this, the best place to work. And it was natural that it was so, Mae thought. Who else but utopians could make utopia?’

Nieuwe luxe: offline zijn

Ik voorspel, in het verlengde van de privacy-discussie, de opkomst van een nieuwe luxe: offline zijn. Aanstaand weekend ga ik dit uitproberen. Op het programma staat een fietstocht met mijn 91-jarige oom Jan naar de IJssel. Hij heeft geen smartphone, wel een verrekijker. Daarmee kijkt hij in dit jaargetijde naar de vertrekkende vogels. In de lente ziet hij ze weer terugkomen. Dat is The Circle waarop hij aangesloten is. Hij tweet niet over de vogels die hij ziet, maar luistert naar ze. Mijn oom Jan is het bewijs: ook zonder technologie kun je lang en gelukkig leven.