maandag 29 juli 2013

Power Unlimited

NRC 24 en 25 juli 2013

Het Nederlandse papieren tijdschrift bestaat 20 Jaar! het richt zich op jongeren tussen de 12 tot 22 jaar. De redacteuren van het gameblad zijn grappig en lichtelijk puberaal.

digitale comics

nrc 25 en 26 juli 2013

Superman redt nu digitaal de wereld!

Vanaf september 2011 werden de vervolgserie op dezelfde dag digitaal en in de winkel verkocht. De uitgeverijen verkopen die digitale comics via hun eigen apps. Er wordt voor 70 miljoen dollar verkocht. Ook de verkoop van de papieren versie is gestegen.

Vroeger moest men veel langer op de digitale versie wachten en piraterij was een groot probleem.

Bij uitgeverij Image kunnen strips in verschillende bestandsformaten worden gekopieerd, die niet zijn beveiligd. Vrienden kunnen nu ook strips met elkaar delen.

Amerikaanse strips waar superhelden met elkaar samenwerken zijn populair.

Een prijsverschil: de eerste X-Men uit 1963 kost € 1`89.000,- en digitaal € 1,79.

dinsdag 23 juli 2013

Volg- me- niet via mijn apps

Consumentengids maart 2013

Uw surfgedrag op de smartphone is geld waard! Daarom proberen de makers van de applicaties die gegevens te verzamelen! Ook cookies kunnen daarvoor worden gebruikt!
Onderzoek wijst uit dat een op de 5 apps toegang wil tot het adresboek van uw smartphone. De meeste van de apps hebben deze gegevens niet nodig om te functioneren.
Flurry, een bedrijf dat handelt in marketingdata, krijgt b.v. Van ruim 275.000 applicaties informatie toegespeeld. Dit noemt men ' datamining'.

Op www.consumentenbond.nl/ spiekende- apps staat informatie om uw smartphone zo in te stellen dat u maximaal onnavolgbaar bent.

Klassieke luistertips

NRC 17 en 18 juli 2013

Een site met speellijsten van klassieke muziek is www.24classics.com Om deze lijst samen te stellen zijn er 24 curatoren uit de muziekwereld uitgekozen om  24 lijsten van 24 nummers te maken. Bijvoorbeeld de violiste Liza Ferschtman verzorgt de speellijst ' chamber music' .

Datasporen: zoek het patroon

NRC 17 en 18 juli 2013

We laten een groeiend dataspoor achter van automatische back-ups, continue synchronisatie en eindeloze opslagmogelijkheden, zoals in de cloud. Webverkeer kan hierdoor makkelijk worden onderschept. Het web heeft dringend een delete knop nodig!
In allerlei gegevens die van je rondzwerven, zitten allerlei patronen die veel over je zeggen. Die patronen zijn interessant voor inlichtingendiensten bij de zoektocht naar terroristen. Het gaat niet om een resultaat te vinden, maar om het vinden van potentieel gevaarlijke mensen of groepen. Google weegt hiervoor duizenden kenmerken. Met metadata kom je al heel wat te weten over gedrag van wie je mailt of belt.
Het Nederlands Forensisch Instituut ontwikkelt slimme analysesoftware om b.v. sleutelfiguren in een pornozaak  te traceren. je kan ook kijken naar algoritmes in taalgebruik b.v. als mensen ' pepernoten' gebruiken i.p.v. ' xtc- pillen.

Boekenafdeling Google Play

VK 18-7-2013

Google heeft de e-books geopend via Google Play. E- books zijn altijd goedkoper b.v. Dan Brown/Inferno kost als boek € 22,95 en als e- book € 7,49. Er zijn honderdduizenden titels verkrijgbaar. Ter vergelijking bol.com heeft er 20.000.  In Nederland is de markt voor e- books nog maar 2,2 procent van de verkochte boeken.

Emails van Yahoo

NRC 19-7-2013

Heeft u een oud emailadres dat u niet meer gebruikt? Dan kan dat binnen een maand in handen komen van iemand anders en dat kan leiden tot problemen. Inactieve emailadressen worden n.l. geveild. Dit is gevaarlijk!
Stel dat iemand bij Ebay iets heeft gekocht en heeft daar zijn adres daar ingevuld met inlogcodes. de nieuwe eigenaar weet de inlogcodes niet de Ebay en vraagt deze op. Dan worden de gegevens door Ebay opgestuurd. vertrouwelijke gegevens als van de creditcard komen zo in handen van derden.

Nationale familiefoto oproep

NRC 19-7-2013

de stichting Fotoweek roept iedere Nederlander op fanililiefoto's - ook snapshots met de smartphone gemaakt- in een online fotoalbum te plaatsen.
Dat kan op www.grootstefamiliealbum.nl Het is een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en FOAM. het digitale album wordt na de fotoweek in september opgenomen in het Nationale Archief in Den Haag. het wordt het eerste album in hun collectie dat via sociale media tot stand komt. het geeft een mooi tijdsbeeld aan.
Bij deze actie zijn prijzen te winnen.
Dit jaar is het voor het eerst dat de fotoweek wordt georganiseerd. Het thema is ' Kijk! Mijn familie'.

Ninja tegen oude media in Brazilie

NRC 22 en 23 juli 2013

In Brazilie zegt men nee tegen de dictatuur van de oude media, die mediabedrijven zijn in het bezit van 10 families. En zij bepalen wat iedereen ziet, hoort of leest! De grootste van het stel, Globo, heeft 55  procent van de honderden radio- en tvzenders en kranten in handen. Massamedia steunden in Brazilie vrijwel allemaal de militaire dictatuur.
De nieuwe generatie nieuwsmakers maken gebruik van internet. Men vindt het belangrijk om te laten zien dat de politie veel geweld gebruikt. Mensen, die filmpjes maken van geweld, kunnen zich aansluiten bij Ninja, een Braziliaans acroniem voor Onafhankelijke Narratieven, Journalistiek en Actie. Iedereen met een mobiele telefoon kan zich aansluiten. Sinds begin juni gaan veel mensen de straat op om te protesteren tegen WK veotbal, slecht onderwijs en gezondheidszorg en corruptie.

Kortingssite Google

VK 23 juli 2013

Binnenkort komt Google met een eigen kortingssite als Groupon en Scoupy ook naar Nederland. Het gaat Google Aaanbiedingen heten. De koopjes zijn een etmaal geldig en de korting wordt altijd verstrekt ongeacht het aantal gegadigden. Sinds juli zie je al aanbiedingen staan bij de zoekresultaten.

donderdag 11 juli 2013

Vitesse een honk

Gelderlander 6-7-2013

De Supportersvereniging Vitesse krijgt een nieuwe honk bij Gelredome.

Facebook en schaduwprofielen

Gelderlander 6-7-2013

Facebook stelt schaduwprofielen op van gebruikers en niet-gebruikers. Het koppelt daarvoor informatie gebruikers uploaden via hun contactlijst.

Bijvoorbeeld je installeert de Facebook-app op je telefoon en gebruikt de functie 'vind vrienden'. A.d.h. van het adresboek zoekt Facebook wie een account heeft en met wie hij nog geen vrienden is. Echter alle informatie in het adresboek - telefoonnummers, emailadressen, geboortedata e.d.- slaat Facebook op en koppelt die andere data aan jou en de anderen. Zo krijgt Facebook bijvoorbeeld een telefoonnummer van iemand die geen Facebook heeft.

WUR aan zijn taks

Gelderlander 9-7-2013

De universiteit van Wageningen zit aan zijn taks wat betreft de aanname van nieuwe studenten. Er wordt een numerus fixus ingesteld.

Sinterklaas en de pepernotenchaos

Gelderlander 10-7-2013

Vanaf 2 oktober tot en met 6 december 2013 is deze film, die in kasteel Doorwerth is opgenomen te zien. Gerard Joling en Patty Brard spelen mee.

wie ben ik?

NRC 29-6-2013

TNO ging op zoek naar 32.272 mails van een mailer. Bij TNO zijn er gespecialiseerde mensen die o.m. de politie ondersteunen bij het analyseren van profielen.

Wil je zelf NSA spelen? Er zijn op internet een aantal instrumenten, die je Facebook en Twitter kunnen analyseren:
www.tweetgenie.nl probeert op basis van nederlandstalige tweets leeftijd en geslacht te raden.
www.youarewhatyoulike.com probeert persoonlijkheidskenmerken vast te leggen op basis van de likes op Facebook.
www.mapmyfollowers.com geografische weergave van de volgers.
www.twitonomy.com geeft overzicht van de meestgenoemde twitteraars, vaakst geretweet, welke dagen en hoe laat.
 

uniformen van stewardessen

NRC juni 2013

Altijd al een verzameling willen zien? Op deze website zijn er al 1203 verzamelt.

selfies maken

NRC 25 en 26 juni 2013

Door Facebook en Instagram zijn instant zelfportretten- selfies een wereldwijd begrip. Het is vooral populair onder de vrouwen tussen 18-35 jaar. Ze gebruiken het om van anderen goedkeuring te krijgen over hun stijlkeuzes e.d. Het gaat om een second opinion. De controle bij selfies is ook belangrijk: mensen bepalen zelf hoe ze er uitzien en beslissen hoe ze zich aan de buitenwereld presenteren.

Ugly is de tegenhanger van selfies. men plaatst een normale en een lelijke foto van zichzelf. Via de nieuwssite Reddit kan je kijken op Pretty Girls, Ugly Faces.

bezuinigingen voor onderwijsinstituten

NRC 26 en 27 juni 2013

Tussen 2013 en 2015 zal er bij tal van onderwijsorganisaties voor onderwijs voor 2000 miljoen euro moeten worden geschrapt:
- Humanistisch vormend en godsdienstonderwijs voor openbare scholen.
  Van 10 miljoen naar 0 miljoen.
- Stichting Onderwijs in het Buitenland, Nederlandstalig onderwijs over de 
  grens. Van 18,2 naar 10 miljoen.
- Nederlandse Instituten in het buitenland wisselen kennis  uit en lichten   voor   over het Nederlands hoger onderwijs. Van 1,42 naar 0 miljoen.
- Stichting Kennisnet voor nieuwe ICT en infrastructuur op scholen. Van 19,5 naar 12 miljoen.
- Het Montesquieu Instituut doet onderzoek naar voorlichting over Europese parlementaire democratieƫn. Van 1,1 naar 0 miljoen.
- Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) doet onderzoek naar omvang en samenstelling van de bevolking. Van 1,96 naar 0 miljoen.
- Het Wetenschappelijk Centrum voor Lerarenonderzoek (LOOK) doet praktijkgerichte research voor het onderwijs. Van 3,9 naar 0 miljoen.
- De Landelijke Technische Bibliotheek biedt een totaalaanbod van de technisch-wetenschappelijke literatuur. Van 7,9 naar 0 miljoen.
- Ouderenorganisaties vertegenwoordigen voor verschillende denominaties de ouders in het onderwijs. Van 2,9 naar 0 miljoen.

ouderen zoeken een woning

Gelderlander 2-6-2013

Ouderen die op zoek zijn naar een woning kunnen terecht op www.woonz.nl .
Op deze website wordt rekening gehouden met criteria voor ouderen als veiligheid, gemak en ontspanningsmogelijkheden.

bladmuziek en Hitler

Gelderlander  26-6-2013

Steeds meer Nederlanders zijn in de ban van de Marsch-Impromptu van de componist Gottfried Federlein. Men denkt dat er tussen de muzieknoten van dit stuk een code staat die leidt tot de vindplaats van de diamanten die Hitler tegen het eind van WO II liet begraven in het zuiden van Duitsland.

Het plan was om deze schat na WO II te gaan gebruiken voor operatie Werwolf: een terreurgroep van nazi's die de strijd tegen de geallieerden moesten voortzetten. Hitlers secretaris Martin Bormann gaf de kaart mee aan een aalmoezenier naar partijboekhouder Schwarz in Munchen. 

Karl Hammer doet hier al jaren onderzoek naar en hij besloot om de kaart openbaar te maken. Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) stelt dat het verhaal 'plausibel' is.

Klachteninstituut Financiele dienstverlening (KIFID)

Gelderlander, 29 juni 2013

Voel je je bedrogen of opgelicht dan moet je bij KIFID zijn!

Het traject:
1. probeer het eerst zelf op te lossen en zorg voor een schriftelijke reactie.   Dan kan je naar KIFID
2. De klacht wordt in behandeling genomen door een financiele ombudsman, die gaat bemiddelen.
3. ben je niet tevreden over de uitspraak van de ombudsman, dan kan je naar de Geschillencommissie.
4. evt. kan je daarna naar de Commissie van Beroep als het gaat om een bedrag van meer dan € 25.000,=. Dan volgt een laatste en bindende afspraak.

maandag 8 juli 2013

slavernij 150 jaar geleden

Leesverder

Op 1 juli 2013 was het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniƫn Suriname en De Nederlandse Antillen werd afgeschaft.

Slavernij komt in allerlei vormen voor. In ieder geval is het een vorm van onvrijwillige dienst waarin iemand wordt behandeld als een eigendom van een ander.

Boek en film:
Amistad (film)
De bekende wereld/ Stanley Kubrick (boek)
Spartacus (film)
Beminde/ Toni Morrison (boek, film)
Pelican Bay/ Nelleke Noordervliet (boek)
Hoe was de suiker? /Cynthia McLeod (boek)
Wit licht (film)
De avonturen van Huckleberry Finn/ Mark Twain (boek, film)
Eeen vlucht vooruit/ Ake Edwardson (boek)


donderdag 4 juli 2013

jezelf googlen

Dat kan via www.wieowie.nl en www.123people.nl
Maar ook zo:
Het kan geen kwaad om jezelf soms even te Googelen, zodat je weet wat er over of van jou online staat en wat anderen dus ook kunnen zien. Dat kun je natuurlijk ook automatiseren. Voor de meesten zal Google Alerts wel bekend zijn denk ik, en zo niet: meteen uitproberen! Vul je naam in tussen aanhalingstekens en stel in welke resultaten je wilt en wanneer je die wilt ontvangen.

Met Google Alerts kan je ook heel handig lid worden van nieuws. Je vult het onderwerp in en je krijgt iedere week of wat je wilt info. Soort RSS.

maandag 1 juli 2013

tijdschriften verdwijnen

In de kijker

De onderwijstijdschriften Vonk, Moer, Tsjip/Letteren en Alfa-nieuws verschijnen niet meer. Om de waardevolle kennis over het onderwijs Nederlands die in deze tijdschriften is verschenen niet verloren te laten gaan, heeft de Taalunie, in overleg met de uitgevers, alle teksten die ooit in deze tijdschriften zijn verschenen gedigitaliseerd en ontsloten in een online archief. Het archief is gratis te raadplegen op het Taalunieversum. Kijk op http://taalunieversum.org/inhoud/tijdschriftenarchief.