donderdag 27 juni 2013

aandacht voor armoede kinderen

NRC 25 en 26 juni 2013

Kinderen die opgroeien in armoede krijgen, volgens de Kinderombudsman, te weinig aandacht van de gemeente. Een op de 9 kinderen groeit op in een arm huishouden met een inkomen onder de 120 procent van het minimum. Dat zijn 377.000 kinderen.

De Kinderconsument wil voor de kinderen een 'kindpakket' voor elk arm kind met kleding, een bibliotheekpas en een reispas voor openbaar vervoer.

verjaardagsfeestje!

NRC 25 en 26 juni 2013

Weet je waarom er in Amerikaanse films "For He's a Jolly Good Fellow' wordt gezonden i.p.v. "Happy Birthday"?

Het eerste nummer is vrij van rechten en voor het 2e nummer moet betaald worden. Sinds 1998 heeft het bedrijf Warner/Chappell Music de rechten gekocht en krijgt Warner jaarlijks 2 miljoen dollar aan licentievergoedingen.

Er loopt nu een rechtszaak in de VS, omdat men vindt dat men het zonder kosten zou moeten kunnen zingen. Als de rechter beslist dat het onder auteursrecht valt, dan heeft dit ook consequenties voor Nederland.

toets VO in 2015-2016

NRC 26 en 27 juni 2013

Vanaf schooljaar 2015-2016 moeten scholieren uit het VO een neiuwe toets maken aan het eind van de onderbouw in de vakken Nederlands, Engels en wiskunde. Met de testen wordt bekeken of de leerlingen op koers liggen voor het eindexamen.

Voynich-manuscript

NRC 26 en 27 juni 2013

Het houdt de gemoederen flink bezig: het gaat om een 100 folio's tellend handschrift in een nog niet ontcijferde taal dat al 100 jaar taalkundigen, cryptografen en wiskundigen bezighoudt. Is het nu echt of niet?

Kijk op: http://openlibrary.org/books/OL24657370M/The_Voynich_Manuscript

vraag en antwoord

communicatienood?


Geen nood pasje of app kan helpen http://www.kennisnet.nl/sectoren/speciaal-onderwijs/blog/pasje-en-app-helpen-bij-communicatienood/

dinsdag 25 juni 2013

zonatlas.nl

Gelderlander 20-6-2013

Arnhem heeft een primeur! Op de website www.zonatlas.nl kan je nakijken of je huis geschikt is voor zonne-energie.

Je kan ook een zonneboilercheck doen. Bij een zonneboiler heb je minder zonnepanelen nodig dan voor een complete energie-installatie.

maandag 24 juni 2013

burenrechter.nl

Gelderlander 21-6-2013

Niet meer in de rechtszaak, maar conflicten uitvechten aan de computer net als bij de Rijdende rechter. De rechtbanken in Midden-nederland en Oost-Brabant gaan hier over een half jaar mee aan de slag.

Buren kunnen een vragenlijst invullen op internet en dan krijgt de andere buur een oproep om in te loggen en vragen te beantwoorden. De rechtbankmedewerkers leiden het chatgesprek in goede banen en moeten een oplossing vinden. eeen moderator moet zorgen dat een chatgesprek niet uit de hand loopt.

jaarlijks zijn er 4000 burenruzies, die voor de rechter komen.

koop een stukje tv-programma

NRC 21 juni 2013

Bij Argos-tv kan je investeren voor € 12,50 per aandeel om een programma te behouden. Het project www.ikinvesteerinargos.nl moet het van de ondergang redden.

netflix

NRC 20 en 21 juni 2013

Legaal en onbeperkt films en tv-series kijken tot je erbij neervalt. Aan het eind jaar komt deze database van 75.000 films. Het werkt als Spotify en zal wrs € 7,99 per maand.

Film en boek: Disconnect

NRC 19 en 20 juni 2013

De gaat over mensen die hunkeren naar contact maken. De technologie is een middel, die dit versterkt. Het moet een discussie losmaken over de vele 'vrienden' die je hebt en hoe mensen zich hierin dreigen te verliezen.

Het fundamentele verschil tussen ons en onze kinderen is: dat wij fouten konden uitwissen en dat zijn hun hele leven worden achtervolgd door een foute foto.

mediabeleid Europa

NRC 14 juni 2013

Onlangs heeft het Europese parlement een rapport over nieuwe Europees mediabeleid aangenomen. De vrijheid van meningsuiting en de vrije pers als voorwaarde van het voortbestaan van een democratie staan centraal.

De EU wil dat er een noodfonds komt dat vervolgde journalisten ondersteunt.

tweede hands stuk te koop!

NRC 13 en 14 juni 2013

Stel er is een interview met een bekende Nederlander in de Libelle. Dit artikel wil Sanoma uitgever kunnen doorverkopen aan andere bladen, waarbij nuances uit het artikel kunnen zijn verwijderd. Het komt dan in een andere context te staan.

Per 1 juni heeft Sanoma daarom haar publicatievoorwaarden aangepast. Ze hebben het recht om een artikel door te verkopen zonder dat de freelancer wordt gehoord. De freelancer krijgt 30 % van het verkoopbedrag.
Dat betekent dat men geen zeggenschap meer heeft over een eigen artikel. Maar ook diegene, die wordt geinterviewd weet niet wat er dan allemaal met het artikel gebeurd.

De freelancers komen hiertegen in opstand.

hoe componeer ik een mooie melodie?

NRC 28 en 29 mei 2013

Computerwetenschapper Pablo Rodriguez van de universiteit vna Buenos Aires destilleerden 5 principes waaraan de westerse melodie moet voldoen uit een muziekdatabase waarin de melodieen van 2 eeuwen muziek is opgenomen. Het is de tijd van de barokke Bach (1685-1750), via de klassieke Mozart (1756-1791) en de romantische Beethoven (1770-1827) tot de atonale Schoenberg (1874-1951).

In het Paechnote Corpus zijn de toonsafstanden tussen de opeenvolgende tonen opgeslagen van vrijwel alle melodieen in de westerse muziek die tussen 1730-1930 zijn gecomponeerd. Je kunt er b.v. opzoekn hoe vaak een reine kwint (van do naar sol) naar boven gevolgd wordt door een kleine terts (van sol naar mi) naar beneden.

Opeenvolgende toonladdernoten zijn typisch voor de barokperiode tot 1750, maar in de romantiek (1830-1900) was dit not done.
Na 1900 is er een patroon met een grote diversiteit aan intervallen.

http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2013/mei/Computer-vindt-muziekpatronen.html

Google groen?

nrc 5 en 6 juni 2013

Maandelijks verstookt de gemiddelde internetgebruiker 80 kilowattuur, genoeg om een gloeilamp van 60 watt 3 uur te laten branden.

Filmpjes kijken, mails verzenden en chatten vreet energie. Google werkt aan een groen imago, zodat ze niet bekend staan als een energieverslinder.

In Skandinavie zijn eletriciteitsnetten aan elkaar gekoppeld en dat komt ten goede aan het datacentrum van Google in Finland. Het gaat om een windpark, 100 kilometer boven de poolcirkel.

betalen voor digitale informatie

NRC 3 en 4 juni 2013

De tijden dat kranten hun kopij gratis weggeven zijn voorbij. Men wil best betalen voor goede en unieke informatie.

Het Financieel Dagblad en Nederlands Dagblad zijn al grotendeels afgeschermd.

nieuwe mediawet

NRC 3 en 4 juni 2013

Momenteel zijn er 45 kabelraden, waarin consumenten mede bepalen wat het zenderaanbod was. Eind van het jaar verdwijnt dit omdat staatssecretaris Dekker verwacht dat de publiek omroepen altijd worden meegenomen in de digitale basispakketten. Een basispakket moet minimaal uit 30 zenders bestaan.

hoeveel tijd kost sociale media?


http://www.lifehack.org/articles/productivity/how-social-media-can-destroy-your-productivity.html

lezen tablet vs e-reader

lezen.nl

Leesbeleving tablet blijft achter bij die van de e-reader

De e-reader en de tablet zijn hard op weg om uit te groeien tot de standaard voor het lezen van e-boeken. Terwijl deze apparaten het afgelopen jaar aan populariteit hebben gewonnen, worden de smartphone, laptop en personal computer juist door minder mensen gebruikt. Dat blijkt uit de trendmetingen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak (SMB), waarin Stichting Lezen één van de partners is. 16% van de Nederlanders leest wel eens e-boeken op de tablet (2012: 9%), 12,5% op de e-reader (2012: 7%). De andere apparaten zagen hun bereik dalen tot 3 à 6% (2012: 4 à 7%).

Hoewel de e-reader in gebruik achterblijft bij de tablet, biedt dit apparaat de meest optimale leesbeleving. Dat komt naar voren uit het onderzoek Digitaal lezen – wie doen het al?, uitgevoerd door Niels Bakker in opdracht van Stichting Lezen. De e-reader wint het niet alleen van de laptop en de computer, zoals eerder al bleek, maar ook van de tablet.
In het onderzoek, een verdiepende analyse van een SMB-peiling, zijn lezers van e-boeken geënquêteerd over hun mening over het leesproces en de leeservaring van hun apparaat. Gebruikers van de e-reader zijn net zo tevreden over de e-reader als over het gedrukte boek. Terwijl de voorkeur van gebruikers van de tablet juist uitgaat naar het vertrouwde papier.
E-readergebruikers lezen vaker lineair: van begin tot eind, geconcentreerd en zonder onderbrekingen. Tabletgebruikers daarentegen lezen vaker scannend. Daarnaast raadplegen ze tijdens het lezen vaker andere teksten, surfen ze op internet of doen ze andere activiteiten op hun apparaat.
Dit meer non-lineaire leesproces lijkt zich te vertalen in een negatievere leeservaring. Tabletgebruikers lezen minder vaak, minder snel en minder lang achter elkaar door van hun apparaat. Ook hun concentratie, begrip en onderdompeling in de tekst blijven achter bij die van e-readergebruikers. Het lezen biedt hen dan ook niet zoveel ontspanning en plezier.
De oorzaak voor deze verschillen schuilt volgens Bakker in de aard van de leesmedia. De e-reader is unifunctioneel: op het downloaden en raadplegen van andere boeken na, biedt het apparaat nauwelijks nevenmogelijkheden. De tablet is juist multifunctioneel en brengt lezers in de verleiding om uitstapjes te maken buiten de tekst: e-mail, sociale media, achtergrondinformatie etc. Datzelfde geldt voor de laptop, desktop computer en smartphone.
De leeservaring pakt het gunstigst uit als het lezen in rust en afzondering gebeurt, zonder al te veel afleiding. Wie het lezen wil bevorderen met digitale media, doet er dan ook goed aan om de e-reader te promoten. De keerzijde van die aanpak is dat zo vooral bestaande lezers zullen worden bereikt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat e-readergebruikers overwegend fervente boekenlezers zijn, zoals ouderen en vrouwen. Tabletgebruikers daarentegen hebben, net als gebruikers van de smartphone, een grote affiniteit met digitale media. Dit zijn dan ook vooral jongere mensen.
Die passie voor nieuwe technologie kan ook een instrument zijn voor de leesbevordering, denkt Bakker. Met de tablet en smartphone kunnen kinderen en jongeren, en dan met name jongens, worden geprikkeld om te lezen. Als de boeken op deze apparaten hen grijpen, kunnen ze in aanraking worden gebracht met de e-reader en het gedrukte boek, voor een optimale leesbeleving.
Digitaal lezen - wie doen het al? is te downloaden via de site.
Noot over het onderzoek
De enquête, afgenomen onder het internetpanel van Intomart GfK, is ingevuld door 1.301 Nederlanders van 13 jaar en ouder.  Daaronder waren 499 lezers van e-boeken. De dataverzameling vond plaats binnen de driemaandelijkse peilingen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak, waarin Stichting Lezen en SIOB participeren als partners.


schoolbieb passe?

Lees dit artikel http://www.guardian.co.uk/teacher-network/teacher-blog/2013/may/30/school-library-digital-age

donderdag 20 juni 2013

literaire avonden en hipsters

NRC 15 en 16 juni 2013

De literaire avonden zijn ontdekt door hipsters: een wereldwijde subcultuur die als levensdoel heeft zich af te zeten tegen de mainstream. Dat doen ze met veel uiterlijk vertoon. Authenciteit is een belangrijk speerpunt: luistert naar vinyl, eet 'puur' voedsel, draagt vintage kleding.

Het is begonnen in Brooklyn (NY) waar literaire generaties van 20-ers zich verzamelden in cafes en dansgelegenheden. De nadruk ligt niet op de diepgravende analyses, maar op entertainment.

digitaal Afrika

NRC 17 en 18 juni 2013

Geen stromend water? Er is wel breedband! Computers zal je er niet veel meer vinden. Alles gaat via de smartphone: mobiel betalen, geitenvlees kopen, e-learning enz.

Microsoft lanceerde in februari speciaal de Huawai4Afrika met apps gemaakt voor en door Afrikanen.

Veel landen en hulporganisaties zien internet als een middel om ontwikkelingsproblemen aan te pakken , van landbouw tot onderwijs. Toch is er op het Afrikaanse platteland vaak nog weinig kennis over internet en Youtube.

Percentage van de bevolking dat gebruik maakt van internet:
VS 78,6; Oceanie en Australie 67,3; Europa 63,2; Latijns-Amerika en de Caraiben 42,9; Midden-Oosten 40,2; Azie 27,5; Afrika 15,6.

roamingpaspoort

NRC 18 en 19 juni 2013

Bellen, whatsappen of internetten in het buitenland is nu heel duur door de roamingtarieven.

In 2014 wil Neelie Kroes komen tot 1 roamingpaspoort binnen de pan-Europese telecommarkt, die kan concurreren met Zuid-Korea, Japan en de VS.

Er moet daartoe orde worden geschapen in de wirwar van frequenties voor mobiele netten.

Andere mogelijkheden om goedkoop in het buitenland te kunnen bellen:
- Ringcredible, een Nederlandse app. De verbinding loopt via wifi en het web.
- Skype-Out: via het web kan je ook naar een vaste lijn of mobieltje bellen.

Blad voor laagopgeleide vrouwen

Gelderlander 18 en 19 juni 2013

Studenten van de Fontys Hogeschool voor journalistiek in Tilburg hebben de Lucas-Ooms Fonds (LOF) Studentenpriijs gewonnen.

Studenten kregen een budget van € 3000,= om de bladen uit de tijdschriftenbrache o.l.v. een coach te optimaliseren.

Het tijdschrift Tess heeft gewonnen, omdat het goed aansluit op de doelgroep: laagopgeleide vrouwen. Men hoopt dat het op de markt kan worden gebracht.

dinsdag 18 juni 2013

Turkse gastarbeiders

Gelderlander 14-6-2013

Over de eerste Turkse gastarbeiders in Arnhem is een boek verschenen: Vootaan horen wij hier/ Saban Tezel. Te verkrijgen voor € 12,50 bij de boekhandel Ongerijmd in de Nieuwstad.

Foto's nemen

Gelderlander 15-6-2013

Per 1 juni is het verbod op fotograferen uit de lucht opgeheven. Voor 299 euro kan je in Nederland een AR.Drone 2.0 kopen om vanuit de lucht foto's te maken!

We hebben schuttingen om de tuinen vanwege de privacy, zetten foto's op Facebook na een feestje, maar houdt het op en hoe zit het met de privacy?

In Zweden wordt het binnenkort strafbaar om, zonder toestemming, privesituaties te delen!

Internet staat nog steeds in de kinderschoenen: in 1990 had 0,33 in Nederland toegang tot internet, nu is dat 94 %. Waarschijnlijk denken we over 10 jaar met afschuw wat we er allemaal op hebben gezet.

Het Nieuwe Winkelen (HNW)

Bron: Gelderlander 15-6-2013

In dit geval hebben we het niet perse over een webshops, maar meer dat de consument tijdens het koopproces steeds meer gebruik maakt van andere kanalen als mobile telefoons, tablets en webwinkels.

Vindbaarheid,vertrouwen en marketing zijn hierbij belangrijke begrippen.

Pimmr en persoonlijke keuzes

Bron: Gelderlander 15-6-2013

Binnenkort komt er een een nieuw sociaal mediasysteem dat op jouw persoonlijke voorkeuren en interesses is afgestemd.

Normaal gaat men uit van de verkoper als je iets koopt en er komt dan een melding dat meerdere mensen naar dit artikel hebben gekeken.

Hier gaat men uit van de koper en zijn voorkeuren. Deze kan ook ervoor kiezen dit wel of niet met anderen te delen.

maandag 17 juni 2013

1,4 miljoen subsidie voor ontwerpers

Bron: Gelderlander 15-6-2013

De net opgerichte organisatie CI 1096 krijgt 3 jaar om industrie aan ontwerpers te koppelen. In Arnhem komt een showroom waarin de nieuwe producten worden getoond.

digitaal procederen

Bron: NRC 11 en 12 juni 2013

Bedrijven moeten vanaf 2015 verplicht digitaal procederen via een vereenvoudigde basisprocedure voor civiele zaken, zodat procedures sneller verlopen.

Het pleidooi en extra schriftelijke rondes vervallen in de civiele rechtszaak.

wat weet Nederland van u?

NRC 11 en 12 juni 2013

Politie- en inlichtingendiensten in Nederland kunnen toegang krijgen tot allerlei telecom- en internetdata. Toestemming vooraf is daarvoor vereist, maar de minister wil minder beperkingen hierin.

Het CIOT (Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie) is de schakel tuessen telecom en opsporingsdiensten. Vorig jaar is er 2,7 miljoen keer om informatie gevraagd!

Bij telefoon- en internettaps zijn er strengere voorwaarden om toegang te krijgen. Er moet sprake van een misdrijf, waar meer dan 4 jaar celstraf bij komt kijken.

De Nederlandse provider Leaseweb ( vgl. Google's Transparency Report) laat jaarlijks weten hoeveel gegevens ze hebben doorgespeeld aan de opsporingsdiensten.

Welke data zijn er nog meer? Bijvoorbeeld camera's langs het wegennet, OV-chip, passagiersgegevens enz.

De politie mag niet actief inbreken in een computer of besmeten met spionagesoftware.

Wat wil de politie wel: terughacken, alles aftappen en dan gaan graven. Bits of Freedom is hier tegen.

privacy op internet

Bron: schooltv

Filmpje over privacy http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20121205_privacyinternet01 

zondag 16 juni 2013

manazine

Bron: NRC 11 en 12 juni 2013

Mannenbladen zonder boten en sigaren, maar meer gericht op vormgeving. je ziet ze steeds meer in de tijdschriftenwinkels. Beeld en tekst worden met elkaar gecombineerd en zijn meer een soort boeken geworden. Het papier is niet meer glanzend, maar grijs.

Een aantal (Engelse) bladen zijn:
Hypebeast, Dapper Dan, Man, Fucking Young, Fantastic man, Port.

donderdag 13 juni 2013

Van video naar film


Heb je nog oude video's thuis liggen? Dan kan je met deze website er een film van maken.

Linkedin up-date

Bron: frankwatching

Haal meer uit je Linkedin.

AVRO cultuurfonds

Bron: Gelderlander 11-6-2013

Om het 90-jarig bestaan van de omroep te vieren richt zij het AVRO cultuurfonds op, dat door het Prins Bernard Cultuurfonds zal worden beheerd.

Het fonds gaat vooral aan regionale kunstenaars de kans geven zich aan het breder publiek te presenteren. Het liefst in ruimten, b.v. parken en pleinen, waar het publiek er gratis van kan gaan genieten.

Jaarlijks wordt er 1 project op het terrein van beeldende kunst, muziek, podiumkunst, architectuur, fotografie, design of mode gekozen.

Er is een startkapitaal van € 500.000,= en de rest moet worden aangevuld door particulieren en stichtingen die dit onafhanlijke fonds steunen.

Het fonds lijkt een logisch vervolg voor een omroep die zich vooral richt op Kunst & Cultuur. Er zijn al vele contacten.

Volgend jaar gaat de AVRO fuseren met de Tros. De fusieomroep gaat verder onder  de naam Avro-Tros.

erfgoedwet

Bron: Gelderlander 11-6-2013

In de nieuwe erfgoedwet worden verschillende bestaande wetten ondergebracht n.l. monumentenzorg, archeologie, archieven en kunstcollecties.
Deze wet gaat het behoudt van belangrijke collecties regelen.

De wet moet nog worden aangenomen.

Leren schrijven op een tablet

Bron: Gelderlander 11-6-2013

Verschillende deskundigen laten zich in de krant er over uit dat kinderen pas met de tablet les moeten krijgen als ze kunnen schrijven met pen en papier. Dat is van belang voor de woordenschat en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid. De tablet mag niet het schrift en pen vervangen, want dan holt de kwaliteit van het handschrift achteruit.

In september beginnen 11 basisscholen de zgn. ipad-scholen (Steve Jobs)

Google en Waze

Bron: NRC 12 en 13 juni 2013

Google neemt navigatiesoftware van Waze over. Waze koppelt de actuele locatiegegevens aan advertenties op maat. Bijvoorbeeld aanbiedingen van hotels, winkels enz in je smartphone.

catbearding

Bron 12 en 13 juni 2013

Op social media duikt steeds meer een nieuwe hype op: Cat Bearding. De kunst is je kat of hond zodanig voor je gezicht, kin te houden dat die kopjes geeft en dan een foto maken.

Voor de mislukte foto's kijk je op failedcatbeards.tumblr.com

cultuurkaart scholieren

Bron: NRC 12 en 13 juni 2013

Voor slechts 5 miljoen per jaar en voorlopig de komende 5 jaar blijft de cultuurkaart voor de middelbare scholieren bestaan.

dringen voor muziekdiensten

Bron: NRC 12 en 13 juni 2013

Wat is er allemaal al? Spotify, Deezeer, fast.fm, Nokia Music, Sony Music, Unlimited, Google All Access. Zij bieden alles online aan met een muziekabonnement.

Napster komt weer, na 10 jaar, terug op de Nederlandse markt.
En Apple begint in het najaar met het streamen via de iTunes Radio. Dan i shet nieuwe besturingssysteem iOS7 klaar.

spelcomputers

Bron: NRC 12 en 13 juni 2013

Op de internationale gamingbeurs E3 in Los Angelos gaat het vooral over de (nieuwe) spelcomputers:
  • de 3 reuzen Microsoft komt met Xbox One (opvolger Xbox 360), Sony met Playstation 4 en Nintendo met Wii U (opvolger Wii)
  • dan komen er 3 nieuwe systemen Ouya, GamePop en Gamestick, die niet meer met een schijflade werken maar vertrouwen op de App-store waar de consument zijn spelen koopt en verbonden zijn met wifi. Bij alle 3 is Android het besturingssyteem.
  • en tenslotte Nvdia Shield: een handconsole die op de computer en de tv kan.

innovatie MKB top-100

Bron: NRC 12 en 13 juni 2013

Hoe innovatief is de MKB? Hier de top-100 van 2013.

dinsdag 11 juni 2013

Vastgoedplein Arnhem

Bron: Gelderlander 7-6-2013

Het vastgoedplein is een loket en website ineen. Mensen die een kavel of een pand van de gemeente willen huren of kopen kunnen hier terecht. Alles wordt nu centraal geregeld met 1 contactpersoon.

online warenhuis Arnhem

Bron: Gelderlander 7-6-2013

Begin oktober 2013 start het online warenhuis in Arnhem met de ruim 1000 winkels en horecabedrijven van de binnenstad van Arnhem, inclusief de Steenstraat, Hommmelsestraat en het Modekwartier Klarendal.

18 jaar en volwassen

Bron: Gelderlander 8-6-2013

Zodra je kind 18 wordt moet zij allerlei zaken zelf gaan beslissen over leningen, abonnementen, zorgverzekering betalen enz. Ouders kunnen niets terugdraaien en zijn ook niet aansprakelijk. Schuldeisers kunnen geen verhaal halen bij de ouders. Maar ouders zijn nog wel onderhoudsplichtig tot hun 21e jaar. Dat schept bij veel ouders verwarring!

Even wat feiten:
  • Kinderen hoeven geen 18 te zijn voor een eigen bankrekening of DigiD-code.
  • Vanaf 14 jaar hjeb je eigen identiteitskaart of paspoort nodig.
  • Sinds 1988 zijn 18 jarigen meerderjarig. Daarvoor was het 21 jaar. Voor 1903 waren 23 jarigen pas meerderjarig!
  • Tot 1957 waren getrouwde vrouwen niet handelingsbekwaam. Zij konden alleen m.m.v. hun echtgenoot rechtsgeldig zaken doen. Een ongehuwde meerderjarige vrouw was daarentegen wel handelingsbekwaam.

maandag 10 juni 2013

online lezen en afhaken

Bron: scoopit

Hoe snel haken we af? Zie bijgaand artikel.

whisperphone

bron: leesletters.nl



Whisperphone is een akoestische hoofdtelefoon, waarmee kinderen van alle
leeftijden, maar ook volwassenen, duidelijker horen, als ze leren lezen, bij het oefenen
van spelling, bij articulatie en de ontwikkeling van het taalproces.
WhisperPhone is leuk en makkelijk in het gebruik. Onderzoek heeft uitgewezen, dat gebruikers (tot
10x) meer horen door het dragen van de WhisperPhone. Dat betekent dat ze zichzelf beter kunnen
concentreren zonder afgeleid te worden door achtergrondgeluiden.

de kracht van Tumblr

Bron: usability

Er zijn een aantal redenen te benoemen waarom het iets minder gaat met Facebook. Dit zijn (niet geheel toevallig) ook precies de redenen waarom Tumblr zo sterk in opkomst is.
  • Geen reclame: er is geen overschot aan advertenties op Tumblr zoals op Facebook. En volgens Tumblr blijft dit ook zo.
  • Geen ouders: er zijn (voorlopig) weinig ouders die op Tumblr kijken (lees: controleren) wat hun kroost doet. Dit gebeurt nu wel massaal op Facebook en hier worden jongeren toch niet erg blij van.
  • Anonimiteit: zelfs als ouders hun kind willen volgen op Tumblr, is dit niet makkelijk, aangezien de meeste gebruikers werken onder een avatar en dus niet hun echte naam gebruiken.
  • Uniek: Facebook pagina’s lijken allemaal op elkaar. Daarentegen kun je Tumblr blogs zelf customizen. Dit maakt Tumblr veel persoonlijker.
  • Interesse: waar je op Facebook vrienden en kennissen volgt (met als gevolg vele oninteressante posts), volg je op Tumblr eerder onbekenden die schrijven over onderwerpen die je echt interesseren.

Wat Tumblr niet doet

Kunnen we onze Facebook- en Twitteraccount dan in de sloot gooien? Niet helemaal. Met Tumblr kun je bepaalde dingen ook niet.
  • Interactie: Tumblr biedt wel de mogelijkheid om te reageren op elkaars posts, maar is verder niet echt bedoeld voor uitgebreide interactie.
  • Vriendschappen: door de wat eenzijdige communicatie is Tumblr niet echt gemaakt om je digitale vriendschappen te onderhouden. Niet heel erg sociaal dus.
  • Filteren: Alle blogs zijn voor iedereen te zien. Je kunt dus niet je baas blokkeren om je blog te lezen (als je baas je blog heeft gevonden tenminste).
  • Activiteiten: Tumblr is geen website waar je tegen elkaar kunt gamen, groepen kan vormen of elkaar kan laten weten welke events je gaat bezoeken.
Kortom, Tumblr doet vooral wél wat Facebook niet doet en doet niet wat Facebook wél doet. Ze lijken dan ook meer naast elkaar dan tegenover elkaar te staan. Al betekent dit niet dat Tumblr niet groter kan gaan worden dan Facebook. We wachten vol geduld op de volgende troonswisseling…

hotel boeken met de ipad

Bron: usabibility

Het boeken van een hotel op een iPad

Nadat de bestemming was bepaald leek het slechts nog een kleine moeite om de vliegtickets en het hotel te boeken. De vliegtickets waren zo gepiept dus vervolgens door naar de boeking van het gekozen hotel. De website had gelukkig een Engelstalige variant en je komt eenvoudig het boekingsproces in. Na het invullen van de persoonlijke gegevens en het selecteren van de kamer en duur van het verblijf, leek alles geregeld, totdat….je de boekingsknop wilde gebruiken. Deze was helaas niet zichtbaar op de iPad en daar kom je  met geen mogelijkheid bij.

Weg vakantiegevoel?

Bron: usabiblity

Het selecteren van je vliegtuigstoel en printen van de tickets

De vakantieperiode komt eraan. Het is 3 weken voor vertrek en je kan dus online gaan inchecken. Dus ga naar Arke.nl om in te loggen om daar de stoelkeuze te maken en extra services te boeken voor de geboekte vakantie. Helaas gaat er wat fout volgens de site van Arke. Na verschillende malen geprobeerd te hebben nog steeds geen resultaat.  Dus dat werd bellen met een 0900 nummer. Alles geregeld, rest alleen nog de betaling voor de extra services. Blijkt vervolgens dat je telefonisch alleen met creditcard kan betalen.
Enkele dagen later wil je de reisdocumenten te downloaden en printen. Helaas nog steeds dezelfde storing. Het 0900 nummer wordt weer gebeld en na 10 minuten hebben we eindelijk weer iemand aan de lijn. De medewerker probeert eerst eigenwijs ook in te loggen, maar krijgt dezelfde foutmelding en besluit de storing door te geven.

Theater: een digitale wachtrij?

Bron:usability

Een digitale wachtrij waar wordt voorgekropen

Het theaterseizoen wordt weer geopend en dat betekent dus kaartjes kopen voor leuke voorstellingen. Je hoeft tegenwoordig niet meer met een matrasje voor de theaterdeuren te liggen, maar je kan ze makkelijk online bestellen. Je besluit tijdig naar de site te gaan maar dan blijkt er een digitale wachtrij te bestaan. Je wacht geduldig af, want de site zegt dat je de pagina of browser niet moet verversen. Totdat je door de site opeens weer achteraan wordt geplaatst met nog veel meer wachtenden voor je (waarom mochten die mensen voorkruipen?).
Digitale wachtrij
Mocht je er dan met veel pijn en moeite doorheen zijn gekomen dan kan je nog een pechvogel zijn doordat je Flash opnieuw moeten installeren. Je bent dus weer terug bij af. Of nog erger: de kaartjes blijken uitverkocht! Vast allemaal gekocht door die voordringers.
Flash stoelkeuze

Kinderen: ouders kunnen niet goed omgaan met sociale media

Bron: scoopit

Sociale media zijn voor veel ouders nog steeds een struikelblok. Althans, als je het aan hun kinderen vraagt. Slechts 28% van de jongeren en 47% van de kinderen vindt dat beide ouders goed overweg kunnen met sociale media. Tegelijk vragen kinderen en jongeren vaak geen toestemming van hun ouders voordat ze een account aanmaken. Bovendien zijn ze regelmatig niet eerlijk over hun persoonlijke gegevens. Dat blijkt uit het onderzoek Slim omgaan met internet, uitgevoerd onder 1202 abonnees van Kidsweek en 7Days, in samenwerking met Ziggo.

Kunnen je ouders overweg met sociale media? Dat was één van de vragen in het onderzoek. Veel jongeren vinden hun ouders niet erg vaardig.

De kinderen en jongeren is ook gevraagd op welke sociale media ze een account hebben, of ze daar toestemming voor hebben gevraagd en of ze hun echte gegevens invullen.
Bij het vragen van toestemming blijkt het percentage hoog als kinderen relatief jong met een sociaal medium beginnen en dit medium bekender is bij ouders. Bij Hyves zegt bijvoorbeeld 89% van de kinderen toestemming te hebben gevraagd en 82% zijn echte gegevens te hebben ingevuld.
Maar bij Habbo heeft maar 22% van de kinderen zijn echte gegevens ingevuld.

Jongeren vragen al veel minder vaak om toestemming: 49% doet dat bij het aanmaken van een Facebook-account. Bij WhatsApp (26%), YouTube (15%) en Instagram (11%) ligt dat nog veel lager. Jongeren zeggen wel relatief vaak hun echte gegevens in te vullen: Facebook (82%), Twitter (77%) en WhatsApp (73%) scoren hierbij hoog. YouTube (38%) blijkt een negatieve uitschieter.

De vraag wat al deze sociale media met hun gegevens doen, interesseert kinderen en jongeren. 62% van de jongeren en 45% van de kinderen wil daar wel voorlichting over hebben. Reden voor Ziggo om dit najaar met Kidsweek en 7Days een lespakket aan te gaan bieden.

Het onderzoek ‘Slim omgaan met internet’ is uitgevoerd onder abonnees van Kidsweek en 7Days, in samenwerking met Ziggo. Het is begeleid door Paul Sikkema (onder andere van Qrius). Aan de hand van twee groepsdiscussies met kinderen en jongeren zijn de vragenlijsten opgesteld. In totaal hebben 1202 kinderen en jongeren deze ingevuld.

jachthuis Sint Hubertus

Bron: Gelderlander 6-6-2013

Sinds september 2012 is door de Rijkgebouwendienst voor 12 miljoen aan het buitenverblijf van de Kroller-Mullers gewerkt. Alle stenen, daken en het binnenwerk is onder handen genomen.

Over een kleine maand gaat het jachthuis (Berlage)weer open voor publiek.

jongeren kiezen niet altijd voor Facebook

Bron: NRC 4 en 5 juni 2013

Vooral Amerikaanse tieners klagen: er zijn teveel ouderen op Facebook, die overbodige informatie delen.

Sociaal actieve jongeren gebruiken dan liever naast Facebook ook Twitter, Instagram en Snapchat (foto's delen) en Tumblr (blogs delen).

Even wat cijfers van gebruikers van sociale media wereldwijd:
  • Tumbler: 109 miljoen
  • Google+: 250 miljoen
  • Instagram: 100 miljoen. Aaantal opgeslagen foto's 4 miljard
  • Pinterest: 49 miljoen
  • Snapchat: onbekend, want de berichten verdwijnen na een korte tijd. het aantal verstuurde foto's per dag is 150 miljoen
  • Twitter: naar schatting 500 miljoen
Nog een vergelijking: Jongeren in de VS kijken gemiddeld 34 uur televisie en zitten 6 uur op Facebook. In Nederland kijken ze 17,5 uur televisie en zitten ze 16 uur per week op internet (YouTube, Twitter en Facebook)

Trans-Pacific partnership

Bron: Informatieprofessional

Dit verdrag bedreigt de internetvrijheid. De digitale Electronic Frontier Foundation (EFF) waarschuwen voor de effecten bij het aannemen van dit verdrag.

De overheden van de VS, Australie, Peru en nog 8 andere landen onderhandelen over nieuwe regels om off- en online handel te drijven. Het verdrag brengt vrijheid van meningsuiting, de privacy en de vrijheid om content uit te wisselen op internet in gevaar. Makers van content als muziekstudio's krijgen ongekend veel macht om op te treden tegen (vermeend) illegaal kopieren. Providers an aanbieders van sites als Twitter en Tumblr worden aansprakelijk voor de auteursinbreuken van de gebruikers. Dit zal leiden tot meer censuur, omdat internetbedrijven niet in rechtszaken willen worden verwikkeld.

zondag 9 juni 2013

raciale verschillen in social media in de VS

Bron: Informatieprofessional

Afro-Amerikaanse jongeren hebben, volgens onderzoek, een ander social media patroon dan witte en Aziatische jongeren:
  • 39% van de zwarte jongeren gebruiken Twitter tegenover 23 % van de witte jongeren.
  • 77% van de zwarte jongeren gebruikt de echte naam op social media tegenover 95 van de witte jongeren.
  • 48 % van de zwarte jongeren volgen vaker popsterren en topsporters tegenover 25 % van de jongeren.

Sketchbook project

Bron: Informatieprofessional

De Brooklyn Art Library heeft in New York een project opgezet om schetsboeken te verzamelen. Inmiddels zijn er 27.000 schetsboeken uit 135 landen verzameld. Je moet bij het Art House in New York een schetsboek bestellen en als je je vult kan je het eindresultaat terugsturen. Je kan de kunstwerken ook online bekijken via www.sketchbookproject.com

donderdag 6 juni 2013

Slim koken

Bron: Gelderlander 5-6-2013

We gooien met z’n allen veel eten onnodig weg. De Slim Koken-app van het Voedingscentrum helpt je om minder voedsel te verspillen.
De app biedt koop-, kook- en bewaartips en heerlijke gezonde recepten op maat. En: recepten speciaal geschikt voor mensen met allergieën zoals voor koemelk, ei en gluten.

buurtleren.nl

Bron: Vives

Buurtleren is een marktplaats waar buurtbewoners een account aanmaken en gratis een cursus, opleiding of leeractiviteit kunnen aanbieden. Er kan ook worden aangevraagd.

maandag 3 juni 2013

Biennale Venetie

De Biennale van Venetie is weer van start gegaan en duurt tot en met 24 november 2013.

cursus 'Kritisch televisie kijken'

Bron: NRC 31-5-2013

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft het initiatief genomen om deze cursus samen te stellen voor ouders en verzorgers van kinderen tot 6 jaar. De cursus is ook voor kinderdagverblijven, scholen of bibliotheken te organiseren en kost € 200,= per groep.

Pixar: 25 years of animation

Bron: 29 mei en 30 mei 2013

Tot en met 27 oktober is deze interessante tentoonstelling in Amsterdam Expo te zien.

Munch 150 jaar

Bron: NRC`1 en 2 juni 2013

Het Munch Museum en het Nasjonalmuseet in Oslo laten 270 werken van Edvard Munch (1863-1944) zien. De tentoonstelling suurt tot 13 oktober.

Google maps gaat veranderen?

Bron: NRC 1 en 2 juni 2013

Een paar weken is er een nieuwe release van Google maps bekend gemaakt: plattegronden zullen dynamisch worden gegenereerd en worden gepersonaliseerd, waarbij plekken die onze sociale netwerkvrienden bezoeken een voorkeursbehandeling krijgen, evenals de plekken die we in onze emails vermelden en in de zoekmachine opzoeken.

dataverkopers

Bron: NRC 1 en 2 juni 2013

Het aantal data stijgt snel: in 2000 was 75 % van de data analoog, nu is dat nog 2 %! Door het toegenomen gebruik van smartphones, stappentellers of auto's, medische dossiers enz. zijn er steeds meer data bekend. Google verwerkt ongeveer 24 petabyte gegevens per dag. De gegevens hoeven niet exact of compleet te zij om patronen te kunnen herkennen. Je hoeft ook niet te weten waarom die patronen er zijn, maar wel dat ze zijn gemaakt. De zoekmachine verandert in een voorspelmachine.

Zie Boek: Viktor Mayer-Schoenberger en Kenneth Cukier: De Big Data revolutie; hoe de dataexplosie al onze  vragen gaat beantwoorden.

opzeggen.nl

Wil je een lidmaatschap opzeggen? Dan kan je via deze website voorbeeldbrieven vinden.