donderdag 30 mei 2013

Polaroid tablet

Bron: mijnkind online

De Polaroid tablet voor kinderen slaat aan in de VS.

Nijmeegs Vrijheidsmuseum WO II

Bron: Gelderlander 29-5-2013

Er zijn plannen voor een Vrijheidsmuseum WO II in Nijmegen. Gelderland moet het centrum worden van het bevrijdingsmuseum in Nederland. Er komen ook verbindingen met de bestaande musea in Overloon, Groesbeek en Oosterbeek. Ook wordt er samenwerking gezocht met hotel De Wereld in Wageningen, het Ereveld in Loenen, Bronbeek en het Openluchtmuseum.
Het gaat om de aanllop naar WO II, de oorlog zelf, maar ook de Europese samenwerking daarna.

Het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de provincie Gelderland willen hier beide 6,5 miljoen euro in steken. Het gebouw komt in een oude fabriek bij de nieuwe stadsbrug.

Ipad en digibord

Bron: mediatheek Velp

Met de gratis app Educreations maak je van je iPad een eenvoudig digibord dat alles opneemt en er een video van maakt. Door te tekenen op de iPad en instructies in te spreken maak je gemakkelijk een uitlegvideo.

Het is ook mogelijk een foto, plaatje of kaart te gebruiken om op te tekenen. De video's kun uploaden naar de site van Educreations waar ze door ideren bekeken kunnen worden. Met deze app is het eenvoudig een extra contactmoment te creƫren rond de leerstof en een start te maken met 'flip the classroom'.

dinsdag 28 mei 2013

bedrijven weten alles van u

Bron: Gelderlander 25-5-2013

Via deze website (eigendom PostNL, net als Postcodeshop en Klantprofielshop) kunnen bedrijven voor 16 cent een adres kopen. Voor 20 cent extra vertelt men ook hoeveel er wordt verdiend enz.
Heb je ooit toestemming gegeven voor gerbuik van uw gegevens via mail of telefonische enquete? Dan kunnen bedrijven ook informatie kopen over de waarde van uw woning of de levensfase waarin je verkeert.

Door postbezorging zijn de actuele adresgegevens bij PostNl bekend. Zelf koppelen ze hier nog persoonsgegevens eraan vast, die ze zelf inkopen.
Zelfs als je leeft als een kluizenaar stan je gegevens nog in 250 bestanden.

Zelfs banken geven, op verzoek, wel eens gegevens door. Volgens hun gedragscode zou dat alleen mogen met toestemming van de klant.

CBP en Bits of Freedom maken zich zorgen om de privacy.

tv-series kijken in de bioscoop

Bron: NRC 23 en 24 mei 2013

Als we het over delen hebben: het is een rage om met anderen in de bioscoop naar tv-series als Borgen 3, Games of Thrones e.d. te kijken.

Overigens het Songfestival werd in Amsterdam ook op het groet doek vertoond!

Een voorbeeld is van afgelopen weekend http://www.amsterdamseriesweekend.com/asw/index-series.asp

aanbiedingen supermarkten

Bron: Libelle 22

Op deze website staan de aanbiedingen van de verschillende supermarkten overzichtelijk bij elkaar.

kortingsbonnen voor een pretpark?

Bron: Libelle 22

Check Marktplaats en zoek op 'kortingsbonnen'.

Argos TV: medialogica

Bron: NRC 27 en 28 mei 2013

De Argos Tv ontleedt in dit 2e seizoen de rol van het volk in mediahypes. Men kijkt naar het verschil tussen beeld en werkelijkheid. Met het programma wil men een bewustwordign creeeren.

Door sociale media zijn mensen niet alleen consument maar ook producent geworden van de publieke opinie.

Er komen 6 aflevingen. Elke maandag op Nederland 2, 23.00-23.30u
27-5: de zaak Marianne Vaatstra

De andere afleveringen gaan o.a. over Mexicaanse griep, Johannes de bultrug, pleegkind Yunus

Gelderse cijfers cultuur en scholen

Bron: Focus Edu-art

Gelderse cijfers:
  • er zijn 760 culturele instellingen
  • onder de 4 programmalijnen van Cultuureducatie met Kwaliteit vallen 34 projecten, 323 scholen hebben zich hieraan verbonden
  • 8 muziekscholen werken met 8 scholen samen in het project Muziek in de Klas: 1000 leerlingen leerden tijdens school een instrument bespelen.
  • aan Musicmate deden 12 vo-scholen mee.
  • adviseurs van Edu-Art nemen deel aan 47 netwerken met 639 deelnemers, waaronder schoolbesturen, interne cultuurcoordinatoren en leerkrachten.
  • Basisonderwijs: 184.746 leerlingen, 924 scholen en 941 locaties
  • voortgezet onderwijs: 120.357 leerlingen, 87 scholen en 117 locaties
  • speciaal onderwijs, incl. VSO: 16.299 leerlingen, 90 scholen en 111 locaties
  • Totaal Gelderland: 321.402 leerlingen, 1.101 scholen en 1.169 locaties
Het aantal kinderen/jongeren in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar was in 2012: 370.128. Heel Gelderland bestond in 2012 uit 2.010.745 mensen. Het aandeel 4-18 jarigen was in Gelderland in 2012 18,4 %.

alicemoves.nl

Bron: Focus Edu-Art

Deze website biedt een e-matching tussen scholen en culturele aanbieders. Scholen kunnen zoeken in het culturele aanbod van heel Nederland en daarbij zoeken op kunstdiscipline, leeftijd, prijs en werkvorm.
Zowel de scholen als de culturele instellingen moeten bij het aanmelden op de website een profiel aanmaken.

maandag 27 mei 2013

vervolg MoBa 13

Bron: Gelderlander 27 mei 2013

En er is ook in de locatie Burgers'Zoo iets te doen voor kinderen. De expositie heet Manimals. Het verbeeldt onze band van de mens en de natuur en de mode en de natuur. Er wordt gewerkt met kunstbont dat speciaal in Japan is gemaakt uit een hoogwaardige Japanse vezel dat niet van echt is te onderscheiden. Bezoekers met een MoBA passepartout mogen voor half geld in de dierentuin!

auteurswet bestaat 100 jaar

Bron: Gelderlander 24-5-2013

Maar het lijkt net alsof die in Nederland niet bestaat! De wet op het illegaal downloaden is er nog steeds niet. En niemand trekt zich iets van de wet aan!

ECEMed

Bron: Gelderlander 27-5-2013

Dit expertisecentrum zoekt uit of uw gezondheidsproblemen iets te maken kunnen hebben met chemicalien. Bijvoorbeeld dat PUR ziekmakende chemicalien kunnen bevatten. het centrum is een samenwerking van het echtpaar verschoor, de een is internist in Rijnstate en de ander chemicus.

film: La vie d' Adele

Bron: Gelderlander 27-5-2013

Dat deze franse film in Cannes de Gouden Palm won is natuurlijk zeer contraversieel vanwege de protestmarsen in Frankrijk tegen het homohuwelijk.

Liedboek kerken

Bron: Gelderlander 27-5-2013

in Monnickendam is afgelopen zaterdag 'het liedboek der kerken' gepresenteerd. Op allerlei plekken werd er gezongen en workshops gegeven.

Er werden suggesties gegeven over het gebruik van het boek bij maaltijden, begrafenissen, meditaties enz.

De eerste druk van 50.000 exemplaren was al voor zaterdag verkocht.

De liederen uit de helft van het boek zijn gemoderniseerd door nieuwe liederen te schrijven.

versoepeling van de Cookiewet

http://ddma.nl/zelfregulering-wetgeving/versoepeling-cookiewet-aanstaande/?goback=%2Egde_1803086_member_242886961

dyslexie: app-writer

logo_appwriter_nl_klein_formaat
Al eerder verscheen op dit weblog een bericht over de AppWriter, de eerste dyslexiesoftware voor de iPad. Vanuit de AppWriter kunnen nu ook direct PDF documenten worden geĆÆmporteerd en voorgelezen en ook kunnen pagina’s worden overgenomen als tekst om te bewerken.

zoekmachines voor apps

Bron; mediatheek Velp

Quixey
#1. Quixey
Volgens het blog QueroMedia indexeert Quixey beschikbare apps op verschillende platformen en het doorzoekt ook webinhoud dat apps bevat. Daardoor geeft Quixey in de zoekresultaten apps voor allerlei platformen weer, zowel gratis apps als apps waar je voor moet betalen. Het de bedoeling is dat je met Quixey zoekt op de functie van de app, in plaats van bijvoorbeeld de naam of de categorie van de app. In de zoekbalk staat dan ook de voorgeschreven vraag: “What do you want to do?”. Een simpel antwoord op de vraag volstaat om een reeks apps te vinden die aan jouw behoeften voldoen. Meer over deze zoekmachine kun je lezen op QueroMedia in het artikel “Quixey, de functionele zoekmachine voor apps“.

#2. App Search! van Yahoo!
Yahoo
TabletGuide.nl noemt de zoekmachine voor apps van Yahoo!. TabletGuide schrijft: “Yahoo heeft een zoekmachine ontwikkeld, speciaal voor apps. Je kunt het assortiment van de Android Market en de Apple App Store doorzoeken. De resultaten zijn vervolgens te filteren op prijs en categorie. Een app downloaden kan via de QR code of via een link die je gemaild wordt. Natuurlijk kun je ook gewoon doorklikken naar de store van je keuze… (Bron)”
#3. uQuery
uQuery
uQuery is a search engine focused on the emerging market of mobile applications. We have listened to many requests of the community and the frustration of being able to search and find applications on the iTunes AppStore. With hundreds of thousands of applications available on the AppStore, it has become tremendously difficult to find the right application. (Bron)”
#4. Bridgingapps
BridgingApps
Met Bridgingapps vind je apps makkelijk op zoekterm. Met meer uitgebreide zoekcriteria kun je bijvoorbeeld je niveau van vaardigheden of taalniveau instellen om nog gerichter die apps te vinden die aansluiten bij je vraag. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook apart zoeken in iTunes of Android Market, erg handig als je apple of juist Android gebruikt. (Bron)”
Mocht jij nog een zoekmachine weten voor apps (iPhone, iPad, Android, Windows, enz., dan nodig ik je van harte uit om hieronder een reactie te plaatsen met de naam en URL van de zoekmachine.
#5. Eduapp.
eduapp
En dan is er natuurlijk ook nog de Nederlandse website Eduapp.nl. Hier kun je zoeken naar educatieve apps. “Eduapp is de meest overzichtelijke portal om educatieve apps voor school en thuis te vinden. Zoek op vakgebied, leeftijd en zelfs specifiek op leergebied. Organiseer je apps in lijsten en deel ze met anderen. Eenvoudig en online op computer of tablet, zonder downloads of installatie.”
#6. Tabletportaal
tabletportaal
Eigenlijk geen zoekmachine, maar: “Het Tabletportaal is sinds 2011 online en biedt, tot op de dag van vandaag, de grootste verzameling educatieve apps voor het basisonderwijs. Net als in het Schoolbord- en Kleuterportaal, kan er makkelijk en gratis worden gezocht naar lesmateriaal (apps). De apps worden geselecteerd door leerkrachten uit het basisonderwijs en worden getoetst op kwaliteit en inzetbaarheid. Wij proberen ons zoveel mogelijk te beperken tot Nederlandstalige apps

app voor schooltv-beeldbank

Beeldbank-app: nu ook voor tablet!
Goed nieuws voor iPad-bezitters: de nieuwe app van de Schooltv-beeldbank is gratis te downloaden in de Appstore! Direct zoeken in meer dan 3500 clips, speellijsten maken en delen. Binnenkort ook voor Android!
> Download de app in de Appstore (iPad)

Theory of learning

http://alfredovela.files.wordpress.com/2012/08/estilosdeaprendizajeyteorias.jpg

MoBA 13


Het is bijna tijd voor de MoBA 13 ( 9 juni tot en met 21 juli 2013). Vorige week heb ik, als vrijwilliger, al een kijkje achter de schermen kunnen nemen. het wordt, denk ik, zeer interessant. Ze zijn niet echt uitgegaan van bekende namen, maar juist onbekende namen van kunstenaars over de hele wereld, die zich met fetishism hebben beizg gehouden.
De volgende locaties zullen worden gebruikt:
  • Rozet; de begane grond, 4e en 5e verdieping.
  • Marienburg(oude Kunstbedrijf)
  • De grote Kerk met People of Labyrinth, een Arnhems modeontwerpersduo die Artez hebben gedaan en in de Kerkstraat een eigen winkel hebben.
  • Huis Zijpendaal, waarbij verschillende objecten tijdens de rondleidingen worden besproken.
Als vrijwilliger mag ik niet teveel inhoudelijk vertellen wat er overal komt. Kijk eens op de website www.moba.nu en www.fetishisminfashion.com

Tumblr overgenomen

Bron: NRC 21 en 22 mei 2013

Yahoo heeft de blogsite Tumblr overgenomen in de hoop een jonger publiek te trekken.
Met Tumblr kan je eigen blog bij lekaar knippen en plakken. Gebruikers kunnen elkaars berichten 'rebloggen'.

Ook de fotodienst Flickr en Flickr-apps krijgen een fikse upgrade.

nieuwe Xbox de laatste spelcomputer?

Bron: NRC 21 en 22 mei 2013

Microsoft brengt de opvolger van Xbox 360 oftewel de 8ste generatie van game-consoles, uit. Er komt wrs wel een diskdrive in, zodat klanten hun oude spellen nog wel kunnen spelen. Spelen kunnen echter ook intergraal worden gedownload. Dat klanten steeds meer gebruik maken van cloud-computer levert microsoft alleen maar voordelen op: zij hebben meer controle over hun games en zien watde klanten doen.
Er kan een 2e scherm worden gerbuikt, zodat je een windows-tablet aan de Xbox kan zetten. Kinect systeem is er ook in verwerkt; je hoeft maar met je handen te zwaaien.

Google Art

Bron: NRC 16 en 17 april 2013

Er staan al meer dan 40.000 kunstwerken in Google Art.

De populairste kunstwerken zijn:
1. Van Gogh, De Sterrennacht, Moma New York
2. Botticelli, De geboorte van Venus, Uffici Florence
3. Rembrandt, zelfportret, Chicago Art Institute
4. Van Gogh, De slaapkamer, Van Goghmuseum
5. Manet, In de serre, Alte Nationalgalerie Berlijn

geschiedenis van Philips

Bron: NRC 5 april 2013

In Eindhoven is een overzichtsmuseum over Philips onlangs geopend.

app om gedichten te declameren

Bron: NRC 16 en 17 april 2013

Penguin heeft de app 'Poems by heart' uitgebracht, die de gebruiker in de gelegenheid stelt om spelenderwijs de beroemdste gedichten uit de wereldliteratuur uit het hoofd te leren. Het werkt stapsgewijs. Bijvoorbeeld in stap 1 zijn 2 woorden uit ieder zin weggelaten. In totaal zijn er 5 stappen.

welke bel moet gaan rinkelen bij hacking?

Bron; 6 en 7 april 2013

Veelgebruikte methoden om gegevens te stelen: pishing, neptelefoontjes, ransomware (de pc wordt 'gegijzeld'en vrijgegeven na betaling van een boete), mobiele apps die hengelen naar perssonlijke gegevens, gerichte aanvallen op 1 gebruiker of organisatie (Spear pishing)

10 populairste doelen waar cybercriminelen het op hebben voorzien:
naam en gerbuikersnaam; adres ent elefoonnummer; sofinummer; wacchtwoord of pincode; bankrekening en pasnummer; appd-ID; Paypal; Facebook en Twitter; Gmail, hotmail.

20 meest voorkomende woorden in pishingmails: DHL; notification; delivery; 2012; label; shipment; UPS; international; Parcel; Post; confirmation; alert; USPS; report; jan2012; april; IDnotification; ticket; shipping.

5 meest gebruikte categorieen in kwaadaardige mails: post ( 26,3%); dringende oproepen (10,7%); bankieren/belastingen (3,8%); vliegriezen (2,5%) en rekeningen (0.7%)

wiskundemuseum New York

Bron, NRC 6 en 7 april 2013

Sinds kort heeft New York een wiskundemuseum, het MoMath.

leesvoerkruk

Bron: NRC 6 en 7 april 2013

De Hockenheimer biedt uitkomst voor tijdschriftenverzamelaar met een wegwerpangst: ga op uw bladen zitten. Kosten: € 128,50

a-sociale netwerken

Bron: NRC 4 en 5 mei 2013

De Amsterdamse hoogleraar Jose van Dijck ( The Culture of connectivity, a critiacl history of social media) vindt dat sociale netwerken als Facebook, Twitter, Youtube, Linkedin en Hyves grote databedrijven zijn die gebruikers verbinden en hen manipuleren om zoveel mogelijk met elkaar te delen. Het doel: meer advertenties te verkopen.

Vroeger waren we net zo sociaal als nu, maar de sociale processen zijn formeler geworden. Wat je vroeger op het schoolplein schreeuwde stond niet vast. Nu is alles openbaar en ligt het vast. Wil je het prive houden, dan moet je extra op een knop drukken.
Media en politie slaan soms ook de plank mis met het hanteren van sociale media. Bijvoorbeeld door een neptweet over een mogelijke aanslag op Obama, klapte de Amerikaanse beurs in.
Sociale media reflecteren wat er op de tv gebeurt en vice versa.

Van oorsprong waren sociale netwerken bedoeld om de wereld democratischer te maken door dingen met elkaar te delen, maar nu zijn de commerciele doeleinden belangrijker geworden. Bijvoorbeeld Google koopt YouTube op.
Elke 'Like' betekent een nieuwe koopkans.
De gebruiker veranderde van een produser in een frustomer (friend and customer). Bedrijven proberen via Facebook 'vriendschappelijke' relaties te onderhouden.
We hebben in 5 jaar een omslag gemaakt van participatiemedia, die gebruikers als middelpunt beschouwen naar 'Frictionless sharing': inforamtie delen en publiek maken is de norm.

Internet is het spoorwegstelsel,www, waarbij je zelf bepaalt wanneer je in of uit wilt stappen. Facebook en Google zijn all-in reisorganisaties.
Deze  GAFA (Google, Apple, Facebook,Amazon) strijden voor internetvrijheid en netneutraliteit, het ongehinderd doorgeven van data zonder bemoeienis van overheden. Maar ze gerbuiken die vrijheid vooral voor hun eigen apps en diensten. facebook is nodig als identificatiemiddel voor allerlei diensten. Google maakt van de consumenten 'Super users' door gerbuikersdiensten aan elkaar te koppelen.

Het is belangrijk om op scholen mediawijsheid te geven naast de informatica, om kritisch te blijven kijken naar een door data gedomineerde media.

vader en zoon Huygens

Bron: NRC 14 en 15 mei 2013

In de grote kerk in Den Haag is een expositie over Constantijn (1596-1687) en Christiaan (1629-1695) Huygens, die samen de staatsmacht, kunst en wetenschap van de Gouden Eeuw symboliseren.

Constantijn vormt samen met Hooft en Vondel de top van Nederlandse literatuur uit de 17e eeuw. Hij was echter ook architect, musiscus en kenner van de schilderkunst. Als een belangrijk staatsman bezocht hij alle Europese hoven over de toekomst van de Nederlanden.

Christiaan heeft het slingeruurwerk, zijn theorie over voorplanting van het licht en zijn ontdekking van het Saturnusmaantje Titan uitgevonden.

Pas enkele jaren geleden werd hun graf in de Grote Kerk gevonden.

tentoonstelling is tot en met  28 augustus in de Grote Kerk in Den Haag.

Bijzondere oorlogsverhalen

Bron: Arnhemse Koerier 15-5-2013

Vanaf 21 mei, en die is al gewest, zendt TV Gelderland op 6 dinsdagen om 18.20u  (daarna ieder uur) bijzonder indrukwekkende verhalen uit over WO II.
  • 21 mei: Dansen in Auschwitz
  • 28 mei: vrijheid aan de andere oever
  • 4 en 11 juni: helden zonder glorie
  • 18 juni: Joop van Deursen gaat naar huis
  • 25 juni: nog onbekend.

bomenbericht uit Arnhem

Bron: Arnhemse Koerier 15-5-2013

Arnhem heeft een inventarisatie gemaakt van waardevolle bomen uit parken en particuliere tuinen. Het is een bomenlijst van 800 bomen. Deze bijzondere bomen mogen niet zomaar worden gekapt.

Google kiest zelf de leukste trouwfoto's

Bron: NRC 16 en 17 mei 2013

Weet je niet wat je leukste foto's zijn? Via een automatische filter kan Google een selectie maken van de beelden die je uploadt naar Google+. Het selectiemechanisme houdt ook rekening met familie- of gezinsleden en of ze lachen.

Daarnaast worden alle comminucatie-apps gebundeld in Hangouts. dat wordt een concurrent van Apple iMaessage, Whatapp, Skype (microsoft), facebook messenger en BBM van Blackberry

De kamers van Piet Paris

Bron: Gelderlander 14-5-2013

Pieter 't Hoen alias Piet Paris maakt intenationaal bekende mode-illustraties.

De kamers, op thema, zijn een initiatief van Stichting Modekern.Deze stichting richt zich op het behoud van de archieven van Nederlandse modeontwerpers. Tot 4 augustus is deze tentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunsten Arnhem te zien.

Sint- Jan de Doperkerk Arnhem

Bron: Gelderlander 14-5-2013

In de volksmond heet deze kerk de Sint Janskerk in Klarendal. Deze kerk is altijd van groot belang geweest voor de Klarendallers. In 1895 was ongeveer 70% van de Klarendallers rooms-katholiek.

De kerk is nu uit de diensten onttrokken en gaat dienst doen als een Memorarium. Een samenvoegsel van 'memoriam'(herinnering) en 'columbarium' (urnenmuur). In dit rijksmonument kunnen dus nabestaanden hun urn laten bijzetten.

Repair cafe

Bron: Gelderlander 15-5-2013

Laat gezellig je apparaat 'reanimeren'. Kijk op de website waar de repair cafes worden gehouden.

Villa Mondriaan

Bron: Gelderlander 18-5-2013

Mondriaan werd geboren in Amersfoort, maar groeide op in Winterswijk. In de voormalige woning van Mondriaan worden nu tentoonstellingen gehouden. De stichting Villa Mondriaan heeft een overeenkomst met het Gemeentemuseum in Den Haag, de bezitter van de grootste collectie Mondriaans ter wereld.
De Villa zal 4 maanden per jaar open zijn en voor de rest op afspraak.

zondag 26 mei 2013

Museum De Fundatie in Zwolle

Bron: Gelderlander 22-5-2013

Na een verbouwing van 16 maanden gaat dit museum op 1 juni 2013 weer open.

kunst in cijfers

Bron: Gelderlander 22-5-2013

Een lijstje vanaf januari 2013:
  • de collectieve uitgaven voor de kunsten zijn met een halve miljard euro gedaald. Van 5,25 naar 4,75 miljard euro. Dit is het totaal voor rijk, provincies en gemeenten.
  • Halbe Zijlstra sneed een kwart miljoen van de subsidies weg. Van 990 naar 750 miljoen.
  • Het aantal door het rijk gesubsidieerde instellingen 172 (2008-2012) gaat naar 84 (2013-2016).
  • Het grootste deel van de subsidies komt van de gemeenten ( 2 miljard euro). Het is de vraag hoe lang die dat vol houden met de economische crisis.
  • Het grootste deel van de culturele sector in 2013 wordt voor 40 % gefinancierd door private inkomsten.
  • in 2011 bedroeg de bijdarge van de cultuursector aan het bruo binnenlandsproduct 13 miljard (2,4 procent)

Museumkwartier Den Bosch

Bron: Gelderlander 23-5-2013

Vijf eeuwen geschiedenis komen samen in het Nieuwe Stedelijk Museum en Het Noordbrabants Museum. Tussen de musea is nu, letterlijk en figuurlijk, een verbinding gelegd.
Meer info vind je op de website.

dinsdag 21 mei 2013

Nieuwe folder inburgering januari 2013


Er is een nieuwe 'folder' uit over inburgering vanaf januari 2013. Ik vind het niet echt een folder, maar meer informatie over het onderwerp.
Zie op deze website wat nu de nieuwe regels zijn.

Website voor inburgeren vanuit het buitenland

bron: overheid.nl

Agens start een nieuwe dienstverlening: individuele ondersteuning voor kandidaten die zich voorbereiden op het basisexamen inburgering in het buitenland. Meer informatie zie artikel.

Bibliotheek spelen een 'sleutelrol' bij digibeten

Bron: bibliotheekblad.nl

Het ministerie van Sociale Zaken vindt dat de bibliotheken een sleutelrol spelen in mediawijsheid voor digibeten. Het is nu een landelijke beleid geworden dat de UWV's digibeten doorverwijzen naar de bibliotheek voor het programma Klik & Tik. Lees meer.

Path, een sociale app voor jongeren

Bron: scoop.it

Path is een combinatie van Twitter, Facebook en Instagram met dien verstande dat je adresbestanden van de genoemde sociale media ook in Path worden opgenomen zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dat vindt niet iedereen leuk.

Tweetgeenie raadt leeftijd en geslacht

Bron: informatieprofessional

http://www.informatieprofessional.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=9800&Itemid=79

NFC-tag i.p.v. QR-code

Bron: Frankwatching.com

Hier de uitleg over de nieuwe tag.

Ipad-app WO II

Bron: vo-content.nl

maandag 22 april 2013, 09:00
De Anne Frank Stichting heeft een gratis iPad-app voor het VO ontwikkeld: Code-R. Deze app gaat over de Tweede Wereldoorlog en het herdenken ervan. De centrale vraag is: wat zou ik hebben gedaan? Ben ik het hier mee eens? Snap ik de keuzes? Is het allemaal wel zo zwart-wit en makkelijk te beoordelen? 
Code-R bestaat uit een interactief E-magazine. Vier jongeren vertellen daarin hun mening en ideeƫn over oorlog en herdenken. Elk van deze jongeren heeft een bijzonder oorlogsverhaal. Een verhaal uit de familie, of over de stad waar ze wonen. Je wandelt door de verhalen heen.

Online platform
Bij de app hoort ook een online communicatie-platform met meer informatie, beeld- en filmmateriaal. Daar kunnen leerlingen berichten uploaden, hun mening kunnen geven en deelnemen aan discussies.

dinsdag 14 mei 2013

Google now

Bron: NRC 2 en 3-5-2013

De online assistent van Google, die zit in de Android smartphones, iPhone en Google Glass (de bril) voor kennis op maat!

Uit je profiel blijkt dat je bijvoorbeeld vaak kijkt op Vitesse. Google Now zoekt je intersse op via je Gmail, Maps en de online agenda en beidt dan de informatie op maat aan op de juiste tijd en plek.

Google Now is een concurrent van Apple, Siri. Siri is echter nog niet beschikbaar in het Nederlands.

Voor Google is het systeem een stuk interessanter geworden door achter de schermen de klantgegevens van YouTube, zoekmachine en Gmail aan elkaar te koppelen.

iTunes

bron: NRC 17 en 18-4-2013

iTunes store bestond 21 april 10 jaar! Het bewijs dat consumenten best willen betalen voor downloaden mits het betalen gemakkelijk wordt gemaakt.

tijdschrift op maat

Bron: NRC 30-4 en 1-5-2013

Volgens de internationale vakvereniging Fipp (publicatie: Innovations in Media Word Report) worden tijdschriften steeds meer gepersonaliseerd, een soort MY-agazine.

Een Nederlands voorbeeld is 'B the one'. De cover kan aangepast worden met een eigen foto, welke stukken er in het gekochte exemplaar komen bepaalt de klant.

Andere initiatieven zijn Jilster en Magazine plaza

justitie en het bestrijden van computercriminaliteit

Bron:: NRC arpil 2013

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt dat in het kader van de Cybercrime het mogelijk moet worden dat de politie meekijkt in elke computer. Het maakt niet uit of het om een telefoon, tablet of laptop gaat.

De politie mag straks, onder specifieke voorwaarden, online communicatie aftappen en gegevens vernietigen.
In bepaalde gevallen, kinderporno, wordt het verplicht om je wachtwoord af te geven.

impuls creatieve industrie

Bron: NRC 30-4 en 1-5-2013

De creatieve industrie is door het kabinet aangewezen als 1 van de topsectoren met extra overheidssteun. Er komt 7,7 miljoen beschikbaar.

Het kabinet wil dat de wetenschappelijke kennis en creativiteit van kunstenaars en ontwerpers meer door het bedrijfsleven wordt gebruikt om bruikbare producten te ontwikkelen waarmee Nederland geld mee kan verdienen.

Er zijn nu 2 projecten 1 geleid door TU Delft en 1 geleid door VU Amsterdam, waarbij ze onderzoeken of mensen die lijden aan een posttraumatische stress-stoornis kunnen worden behandeld m.b.v. games.
Er is ook een project waarin wordt bekeken hoe de architectuurbranche zich kan vernieuwen en op een andere manier geld kan verdienen, vanwege de recessie (TU Delft)
-

Hoe gek kan je reizen?

Bron: NRC 4 en 5 mei 2013

Nooit meer pakstress, dankzij kant-en-klare reissets met cosmetica of zelfs een complete koffer.
De kosten varieren van € 2000,- tot € 3.275,-.

www.pakkend.nl
www.destijlmaker.nl

Bodemonderzoek klooster Monnikenhuizen

Bron: Gelderlander 11-5-2013

Op het terrein van het voormalige klooster (1342 tot in de 16e eeuw tijdens de 80-jarige Oorlog tot ruine verworden) aan de Bosweg wordt 2 dagen archeologisch onderzoek verricht. Het gaat om geofysisch onderzoek, waarbij archeologische resten in kaart worden gebracht zonder te graven.
Daarbij gebruikt men een grondradar, een magnetometer en een elektrische weerstandsmeter. Door de 'weerkaatsing' op bodemvreemde elementen hoopt men de contouren van het klooster te kunnen achterhalen.

Het klooster is een gemeentelijk (!) archeologisch monument en een rustplaats voor een aantal adellijken.

locaties voor flexwerkers in Arnhem

Bron: Gelderlander 11-5-2013

Locaties:
  • Bruishuis: Arnhem Facility Point, Arnhem City en Arnhem Lorentz.
  • De federatie
  • OK72
  • Arnhem Kronnpark
  • Ondernemerscentrum Simon Stevin
  • Regus Arnhem Parktower
  • Ondernemerscentrum Vlamoven
  • #78

maandag 13 mei 2013

Adobe gaat 'Out of the box'

Bron: VK 11-5-2013

De Adobe software voor ontwerpers en vormgevers schaft de software-in-een-dooshet schijf af.

In het vervolg kan je de programma's huren en dowloaden. Door de abonnementenstructuur kunnen programmas ook tussentijds innoveren.

Klanten kunnen elke maand besluiten of ze software nodig hebben. Photoshop bijvoorbeeld is elke maand voor € 19,99 excl. BTW te gebruiken.

Voordeel van deze manier is dat het moeilijker wordt de software illgaal te downloaden, omdat het programma dat regelmatig controleert.

Amoras versus Suske en Wiske

Bron: NRC 8 en 9 mei 2013

Na 65 jaar zijn Suske en Wiske volwassen. Ze zien er nu uit als stoere jonge helden, Wiske heeft ineens borsten gekregen.

Amoras wordt een verhaal over een iets oudere Suske en Wiske. Er komen 6 albums, niet van de hand van het vaste team van Studio Vandersteen, maar van Charel Cambre en Marc Legendre. Het is een eigentijdse Amerikaanse strip. De verhalen lopen ook wel eens slecht af.

weg muis?

Bron: NRC 7 en 8 mei 2013

Dankzij nieuwe uitvindingen zal de pc gebaren begrijpen en zullen we data op het scherm grijpen en manipuleren.

Nieuwe initiatieven lijken geinspireerd op de scene met Tom Cruise (cruisecontrol?) in de film Minority Report: je bedient de computer met gebaren in de lucht.

Een paar voorbeelden:
Mycestro
Leap Motion Controller
de Myo

anonieme ov-chipkaart?

Bron: NRC 7 en 8 mei 2013

Hoezo anoniem? Via de website zijn nummer en de vervaldatum voldoende om iemands gangen te volgen. Via het digitaal opwaarderen zijn de gegevens van de rekeninghouder makkelijk te koppelen.
Ook via de NS kan je andersmans kaart in bezit hebben. De kaart moet dan wel fysiek bij een NS-automaat worden gehouden.

Bij persoonlijke ov-chipkaarten is het zelfs iets moeilijker: je moet dan geboortedatum en postcode invoeren.

limiet 0900-tarief

Bron: Gelderlander 4-5-2013

Per 13 juni 2014 gaat een belletje naar een 0900-nummer € 1,= kosten exclusief de normale belkosten.

project Airborne Memories

Bron: Gelderlander 4-5-2013

Het Airborne Museum gaat verhalen van evacues uit de periode 1944 en 1945 uit de omgeving Arnhem verzamelen op een nieuwe website. Er zijn al wel veel verhalen van mensen over de Slag van Arnhem, maar niet over wat het betekent dat je moet vluchten: welke spullen neem je mee en wat laat je achter? 150.000 mensen moesten toen huis en haar verlaten! de welzijnsstichting Solidez gaat met vrijwilligers ouderen interviewen. De artikelen worden maximaal 400 woorden lang.

In mei 2014 komt er een tentoonstelling van de belangrijkste verhalen.

dinsdag 7 mei 2013

de Gouden Boekenuil

Bron: Gelderlander 6-5-2013

Oek de Jong wint deze prijs voor zijn boek 'Pier en oceaan'.

Het boek beschrijft de geschiedenis van Abel Roorda, zijn ouders en grootouders en de grote veranderingen die Nederland sinds de Hongerwinter van 1945 tot en met de jaren 60 onderging.

Prijs: € 25.000,= en een kunstwerk in de vorm van een boek van Philip Aguire.

De slag om de Grebbeberg

Bron: Gelderlander 6-5-2015

Producent Frank bak en regisseur Martin Lagerstee maken deze film, die in 2015 klaar moet zijn. Volgens Legersteen wordt dit de eerste echte oorlogsfilm uit Nederland.

Er zijn films over het verzet en de bevrijding, maar niet over de 5 dagen in mei 1940 waarop het Nederlandse leger vocht tegen de Duitsers.

Gedicht voor 4 mei op de Dam

Het gedicht:
Nachtelijke overdenkingen
4 mei, ik lig in bed maar kan niet slapen

Beelden flitsen door mijn hoofd
Foto’s die ik zag op tentoonstellingen
kransen onder monumenten,
een man tegen een muur, zijn ogen gesloten in gebed
het kamertje in mijn ooms schuur
de lucht zwaar van herinneringen
Zo’n klein kamertje

zo’n klein belangrijk kamertje
een kamertje dat levens heeft gered
Ik knip mijn nachtlampje aan en kijk om mij heen
mijn laptop, mijn volle kledingkast
ik schaam mij er opeens voor
Mijn heftigste herinneringen zijn die van
een ander


Roos Reinartz wist al snel waarover ze wilde schrijven: ,,Ik heb zelf geen oorlog meegemaakt, mijn heftigste herinneringen zijn die van een ander. Mijn oom die onderduikers heeft gehad in een schuurtje, en op school best veel over de oorlog meegekregen via beelden van onder meer

toespraak 4 mei van de heer Uhm op de Dam

Bron: www.4en5mei.nl

Hier de toespraak die voor kippenvel zorgde.

maandag 6 mei 2013

Waar komt het plaatje vandaan?

Hier een website, waarbij de herkomst van een plaatje kan achterhalen!

digitale flyer

Maak met Smore een snelle digitale flyer. Leuk om als opdracht in de klas te doen!

Tagboard en twitter

Maak van je hashtag een tagboard. Lijkt me handig.Tagboard geeft een mooi overzicht van sociale media-uitingen met een bepaalde hashtag. Voer bijvoorbeeld de naam van je school eens in.

Google Reader gaat stoppen per 1 juli 2013

Exporteer je favorieten in The Old Reader http://theoldreader.com/

app Shazam

Bron: usability

Met deze app kan je de herkomst van een liedje traceren, maar nu is er ook de Shazam tv-app ontwikkeld.

Zie artikel: http://www.usability.nl/2013/shazam-komt-met-tv-app/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=shazam-komt-met-tv-app&utm_source=Usability.nl&utm_campaign=d64cfb6602-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_1dac2d1665-d64cfb6602-297450305

welke gemeente heeft de meeste twitteraccounts?

Kijk op: http://www.socialmediaacademie.nl/cijfers-over-nederlandse-twitter-accounts-per-gemeente/