donderdag 28 maart 2013

1Vjongerenpanel

Gisteren gehoord op het NOMC congres voor de mediacoaches dat in het jongerenpanel van 1 Vandaag 8000 jongeren zitten. Als 1V het nodig vindt worden om 12.00u de jongeren met 1 druk op de knop om een mening gevraagd. Gemiddeld reageren er dan 1500 jongeren. 's Avonds zie je dit terug in de statistieken in het programma.

mijnkameraadje.nl

Bron: NRC 20 en 21 maart 2013

Via deze website kunnen ouders op zoek gaan naar een vriendje voor hun kinderen. De site is bedoeld voor kinderen, die autisme of ADHD hebben, die moeilijk contact kunnen leggen.
De kinderen gaan niet zelf op de website, ouders zetten naast de naam en foto ook iets over hobbys en andere interesses.

Beatles

Bron: VK 20 maart 2013

22 maart 1963: de eerste single 'Please Please Me'  van de Beatles kwam uit.

Met behulp van de online catalogus Worldcat is te bepalen hoeveel boeken er zijn verschenen over The Beatles. In totaal zijn dat 874 boeken oftewel 20 meter boekenplank. De boeken waar de band of een van de bandleden als auteur bijstaat zijn hierbij niet meegerekend. Dat zijn vaak boeken met bladmuziek.

hergebruik textiel

Bron: Nuon Lente 2013

Per jaar gooit de Nederlander 7 kilo aan kleding en textiel weg in de vuilnisbak. Echter steeds meer bedrijven gaan over tot het recyclen van oude kleding. In mei wordt door de de stichting KICI een nationale Kledingsinzamelmaand georganiseerd. KICI verzamelt via de groene containers (1400 in Nederland!).
Kleding wordt uitgezocht voor Afrika en de rest wordt gerecycled. Ook winkelbedrijven doen hieraan mee, C&A (5 % korting op kleding bij C&A bij inleveren van een tas kleding), H&M. Ook de NUON via www.exclusief.nl

PISA test

Bron: NOC 18 en 19 maart 2013

Eens in de 3 jaar worden wereldwijd de leerprestaties van 15 jarigen doorgelicht. Bij de leerlingen wordt dan een PISA-test afgenomen: hoeveel wiskundig inzicht hebben ze en hoe goed kunnen ze begrijpend lezen? Conclusie: de leesachterstand is van jongens wereldwijd groter dan van de meisjes.
De verschillen tussen de landen is groot: arme landen scoren over het algemeen lager, zoals Kirgizie, omdat er minder geld in het onderwijs wordt gestopt. Maar China is niet rijk, maar doet wel veel aan onderwijs en daar zijn de scores goed.
Geen enkel land slaagt erin om de achterstand in lees- en wiskundekloof in te halen!. Alleen Zweden heeft geen wiskundekloof.

ontwikkeling van producten

Bron: Ah gids

De website www.quirky.com is een firma die productiedeeen van gewone mensen van over de hele wereld ontwikkelt. Er zijn al 325.000 mensen lid van deze community. Dit platform gaat AH ook aan haar klanten aan te bieden.

gepest-worden.nl

Bron: Gelderlander 12-3-2013

De website is een initiatief van Mike Matheeuwsen (14) en Enrico Tan (11) uit Brabant, maar ook Sem Reinders (16) van de Praktijkschool in Leerpark Presikhaaf help,  als vrijwillger van de website, in zijn vrije tijd kinderen die gepest worden.

jeans leasen?

Bron: Gelderlander 11-3-2013

Via een overeenkomst kan je jeans leasen bij Mud Jeans , Je betaalt eenmalig een instapbedrag van € 20,= en een jaar lang betaal je dan € 5,= per maand (€ 80,= per jaar). Na deze lease periode heeft de klant 3 opties:
1. retour sturen naar Mud Jeans en krijg € 20,= statiegeld terug.
2. omruilen voor een nieuw model voor € 7,50 verzendkosten
3. nog 4 maanden € 5,= betalen en de broek is kan door jou blijvend gedragen worden. Ben je het toch zat, dan kan je hem terugsturen. De broek blijft eigendom van Mud Jeans.

Proef Arnhem: afval omgekeerd verzamelen

Bron: gelderlander 15-3-2013

De drie wijken De Laar-West, Malburgen-Ooost en Over het Lange Water (Presikhaaf) gaan, dit jaar op proef, het afval omgekeerd inzamelen. Er komen 3 bakken voor papier , plastic (grijze container) en gft.Wat overblijft moet naar afvalcontainers in de buurt worden gebracht.

roken op de basisschool

Bron: Gelderlander 15-3-2013

basisschoolleerlingen lopen rond met een nepsigaret, de Shisha-pen, die de smaak van een waterpijp nabootsen. De plastic pen valt niet onder de Tabakswet en bevat geen nicotine of schadelijke stoffen, waardoor deze aan minderjarigen mag worden verkocht. Bij een trekje, waarbij het uiteinde van de pen oplicht, produceert het wel waterdamp met een smaakje. het wordt in Arnhem in diverse tabakszaken verkocht.

buurt bestuurt

Bron: Gelderlander 22-3-2013

Bij Buurt bestuurt bepalen de bewoners, politie, gemeente en andere partijen samen welke problemen er worden aangepakt met als doel de veiligheid in een buurt te vergroten, leefbaarheid vergroten enz. Het idee is dat de buurtbewoners vaak zelf het beste weten wat er in hun wijk speelt. In de te vormen buurtcomites zitten 10 tot 15 bewoners die een afspiegeling van de wijk vormen. In 2009 is het in Rotterdam gestrat en in Arnhem begint binnenkort een proef.

plusklassen in Arnhem

Bron: Gelderlander 18-3-2013

Meer- en hoogbegaafden kinderen uit verschillende groepen van de basisischool komen een dagdeel per week bijeen om op hun eigen niveau te leren.  Hoogbegaafden heb je in soorten en maten b.v. autisten en dyslectivi. Voor de laatsten is hoogbegaafdheid dan een ramp. lezen doe je dan nl. op een laag niveau.
Wat kunnen de leerlingen zoal voorgeschoteld krijgen: Cambridge Engels, podiumkunsten, sport-plus, techna en klassiek talen, debatteren, beta-vakken, filosofie.
N.B. Voor laagbegaafde kinderen is van oudsher al veel aandacht.
Waar zijn plusklassen in regio Arnhem:
- Jozefschool Elden
- 3 plusklassen in het Rhedens in Dieren
- basisschool De Boomgaard-Noordoost in Dieren
- Emmaschool in Dieren.
- Thomas a Kempis in Arnhem
- kikidio Velp www.kikidiovelp.nl
- in Westervoort en Zevenaar is het op 2 Leonardoscholen
- Olympus College in Arnhem heeft een afdeling voor hoogbegaafd voortgezet onderwijs.

2013: jaar van het voorlezen

Bron: Gelderlander 16-3-2013

Gerda Havertong, Merel Westrik en Ruben Nicolai gaan zich als ambassadeur inzetten om het voorlezen te bevorderen. Zij doen mee aan de publiekscampagne. Door voorlezen krijgen de leerlingen een grotere woordenschat en scoren ze beter op school.

nederlandsemusicalacademie.nl

Bron: Gelderlander, 16-3-2013

De Nederlandse Musical Academie (vooheen de Willem Nijholt Academie)is onderdeel van de Opleiding Artiest Dans van het ROC Rijnijssel in Arnhem. Pia Douwes wordt artistiek adviseur en gaat ook workshops geven.

nieuwe wet betalingen

Bron: Gelderlander 16-3-2013

Een zegen voor de ondernemers: men wordt verplicht om rekeningen binnen 30 dagen te betalen. Dit mag maximaal 60 dagen worden, maar dan moet er vooraf een overeenkomst worden ondertekend. Langer mag evt. ook, mits de cashpositie van een bedrijf niet in gevaar komt. Deze regels komen er EU-breed. Momenteel zweven er nog 1,2 miljard (!) aan zakelijke vorderingen boven de markt! Dit is schadelijk voor bedrijven. In de noordelijke lande is men stipter met betalen dan de zuidelijke.

Heilig Hartkerk

Bron: Gelderlander 16-3-2013

De Heilig Hartkerk op de Hoogkamp wordt een gezondheidscentrum en daarmee blijft het gebouw behouden.

wedstrijd 48 hour film/we made it

Bron: Gelderlander 16-3-2013

Arnhemmer Bjorne Willemsen gaat de film 'We made it" maken. Via crowdfunding hoopt hij de laatste bewerkingen aan de film te kunnen bekostigen. In juli moet de film in een Amsterdamse bioscoop in premiere gaan.

fantaseren bij een schilderij

Bron: Gelderlander 16-3-2013

In het Kroller-Muller museum is een nieuwe tentoonstelling '10 topstukken- 1001 verhalen' tot en met 1 september te zien. De leerlingen maken daar ook opdrachten bij. Dit is ook beschikbaar via de website en de verhalen en tekeningen kunnen vervolgens ook weer worden geupload.

Slim in de spits

Bron: Gelderlander 16-3-2013

Een telefoonapp komt per 1 mei in de strijd tegen de files in de regio Arnhem-Nijmegen. Ook loopt er nog tot mei 2014 een spitsmijdend project met automobilisten, die zich daarvoor hebben aangemeld: als je niet in de spits rijdt vergaar je punten, waarvoor ze producten kunnen aanschaffen.

inburgeren nieuwe stijl

Bron: Gelderlander 19-3-2013

Nieuwkomers onder de vluchtelingen en migranten in Gelderland en Overijssel krijgen hulp bij de inburgeringscursus nieuwe stijl Vluchtelingen Werk Gelderland, Agens en Quality Communiction gaan op 16 plaatsen lessen verzorgen. Deze organisatie spelen in op de veranderde wetgeving: nieuwkomers zijn zelf verantwoordelijk voor een inburgeringcursus en moeten die zelf betalen. De gemeente betaalt niets meer. De lespakketten en begeleiding gaat van alfabetisering tot Staatexamen NT2. Vluchtelingen zorgt voor het regelen en het vaststellen van het taalniveau, de andere 2 orgamisaties leveren de taalcoaches (1400!).
Inburgeraars kunnen een lening afsluiten tot € 5000,= en vluchtelingen tot € 10.000,=.
Met dit cursusaanbod kunnen 600 mesne worden geholpen. De klassen bestaan uit 8 personen. Soms moet je voor lessen naar een andere plaats als er te weinig kandidaten in je eigen woonplaats zijn.

Female power

Bron: Gelderlander 23-3-2013

Sterke vrouwen maken tot en met 20 mei de dienst uit in deze tentoonstelling van het Modern Museum in Arnhem.

malaika.nl

Bron: Gelderlander 23-3-2013

Interssant om te lezen dat deze soap is gemaakt om toekomstige personeelstekoren in de zorgsector tegen te gaan. Men wil in deze soap een realistisch en positief  beeld schetsen van de zorg. De hoop is dat ze zo beter personeel kunnen werven. Een aantal grote zorginstellingen betalen aan de serie mee.

boekhandel Hijman & Arends

Bron: Gelderlander 26-3-2013

In 1899 opende Simon Hijman Juliuszoon een boekhandel aan de Koningstraat in Arnhem. Hij was 1 van de 1300 joden uit Arnhem, die tijdens WO II om het leven kwamen. Zij zoon Julius, die de oorlog overleefde zette de boekhandel voort aan de Grote Oord, de huidige locatie. In het jaar nog gat de boekhandel samen met boekhandel Ongerijmd in genoemde pand.

jocadeau.nl

bron: Gelderlander 26-3-2013

Geef eens een klusjesman, een fotograaf of een oppas cadeau! In de regio Arnhem/ Nijmegen is deze website actief.

etsy.nl

Bron: Gelderlander 26-3-2013

Op deze website is een bloeiende handel in zelfgemaakte spullen, die mensen graag willen verkopen.

winkelen in Arnhem

Bron: Gelderlander 26-3-2013

De Vijzelstraat en de Ketelstraat zijn de zgn. A1-locaties voor winkels. Groete ketens willen alleen in deze straten zitten. Ook het Noordelijke gedeelte van de Bakkerstraat en de Rijnstraat doen het goed. Het Groete Oord is ook een A1-locatie en het MUsis Kwartier doet het redelijk. De Weverstraat, Kortestraat en de Koningstraat doen het niet goed.

referendum kunstencluster

Bron: Glederlander 26-3-2013

Het referendum om te stemmen voor of tegen het kunstencluster (Museum voor Moderne Kunst en Focus Filmtheater Arnhem) komt er aan. Bij een opkomst van minder dan 30 procent legt de gemeenteraad de uitkomst van het referendum naast zich neer.

pinnen zonder code

Bron: Gelderlander 26-3-2013

In Den Haag wordt het al gebruikt: de automobilisten stoppen hun bankpas in de automaat en hoeven daarna alleen nog op akkoord te drukken voor het bedrag dat zal worden afgeschreven. De pincode is niet nodig en kan daardoor niet worden afgekeken of misbruikt. Er zit hier een maximum aan van € 50,=.
Deze manier van betalen mag alleen nog bij de parkeergarages.

Antipestwet

Bron: Gelderlander 26-3-2013

Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker en de kinderombudsman Marc Dullaert willen dat de basisscholen en de scholen voor voortgezet onderwijs: een actieve houding t.a.v. pesten wordt voor de scholen verplicht.

dinsdag 26 maart 2013

Stichting Leergeld

Bron: Gelderlander, 21-3-2013

Deze stichting moet steeds meer inspringen om kinderen uit arme gezinnen te ondersteunen met een 2e hands fiets, schoolreisjes betalen enz.

die overheid toch

bron: Gelderlander, 21-3-2013

De Nationale ombudsman komt met een jaarverslag 'Mijn onbegrijpelijke overheid' uit 2012. De regelgeving verandert momenteel zo vaak en is zo complex geworden dat de burger het spoor bijster is. De ombudsman maakt zich zorgen over de harde aanpak, die de overheid hanteert als de burger iets verkeerd doet. Alles wordt als fraude beschouwd. Vaak zijn ze zich van geem kwaad bewust.

integratie sociale media in het onderwijs

bron: scoop it

Artikel  http://emsoc.be/4722-de-integratie-van-sociale-media-in-het-onderwijs-sociale-mediageletterdheid-als-cultureel-kapitaal-2-0/:

The touchscreen generation

bron; scoop it

Google reader gaat per 1 juli verdwijnen

bron: mediatheek velp

Veel internetters zijn in rep en roer, want Google heeft vandaag bekendgemaakt per 1 juli aanstaande te stoppen met Google Reader, de veel gebruikte RSS-feedlezer van Google. De zoekgigant heeft de laatste jaren de gewoonte om een aantal populaire en minder populaire diensten stop te zetten, maar Google Reader zal waarschijnlijk het hardst gemist worden. 

Voor wie Google Reader nooit heeft gebruikt of gewoonweg geen idee heeft wat het is: het is een gratis online RSS-feedlezer. Veel websites publiceren (links naar) hun content in de vorm van RSS-feeds. Door je op deze feeds te abonneren blijf je op de hoogte van de nieuwste berichten. Google Reader was een van de populairste RSS-feedlezers en eigenaar Google heeft vandaag dus bekendgemaakt de dienst over drie maanden stop te zetten.



● Waarom stopt Google met Google Reader?
Google heeft in de loop der jaren talloze diensten gelanceerd. De een wat populairder dan de ander. Maar op een gegeven moment, toen mede-oprichter Larry Page het stokje weer overnam van Eric Schmidt, werd besloten om drastisch te snijden in al die diensten om zo de focus weer bij een aantal belangrijke producten te krijgen, zoals Google, Gmail, Calendar, Blogger, YouTube en sinds kort Google+. Juist die laatste dienst zou wel eens de reden kunnen zijn dat Reader nu moet sneuvelen. De mensen die al die tijd bezig waren met de RSS-feedlezer zouden binnen Google als geen ander snappen hoe ‘social’ werkt en zij mogen hun tijd en aandacht nu dus in Googles nieuwste oogappel Google+ steken.




● Welke alternatieven voor Google Reader zijn er?
Google Reader is lang niet de enige gratis RSS-feedlezer die er is. Maar het was wel erg populair, mede doordat het gratis was en doordat je er enkel een Google-/Gmail-account voor nodig had. Maar er zijn gelukkig alternatieven:



Netvibes is niet alleen een rssfeed-lezer, het is ook mogelijk om bepaalde widgets (zoals het weer, stripjes, kalender, etc) toe te voegen. Je kunt je widgets en RSS-feeds in diverse tabs onderbrengen, zodat je altijd het overzicht behoudt. Je kunt ervoor kiezen om alle door jou geselecteerde content in de vorm van widgets te tonen of alles onder elkaar te zetten, zodat je dat oude vertrouwde Google Reader-gevoel krijgt…


Feedly werkt met Google Reader. Je koppelt namelijk je Google-account aan de dienst waarna alle door jou verzamelde RSS-feeds uit je Google Reader-profiel naar Feedly worden verhuisd. Dus wat nu als Google Reader er per 1 juli mee stopt? Geen probleem, Feedly heeft een oplossing gevonden! Feedly is visueel erg aantrekkelijk en is zowel in de internetbrowser als als app zeer goed en fijn te gebruiken. Een aanrader!


The Old Reader is opgezet om terug te gaan naar the good old days van Google Reader. Of zoals zij het zelf zeggen: "Het is zoals de oude Google Reader, maar dan beter." De oude Google Reader was namelijk voor een enthousiaste schare fans vooral fijn voor het delen van content met vrienden, vergezeld door reacties en notities. Met The Old Reader wordt getracht dit weer in ere te herstellen. Aanmelden kan zowel met je Google-account als met je Facebook-profiel.


Totally.Me is iets anders dan de andere, omdat het zich niet alleen richt op RSS-feeds, maar ook op bookmarks en updates uit je sociale netwerken. Dit alles tezamen vormt dan ook een zeer visueel geheel. Leuk feitje: Totally.Me is door Nederlanders in Silicon Valley ontwikkeld. Uitproberen dus!


Deze startup had toen bekend werd gemaakt dat Google Reader ermee stopt nogal last van een stortvloed aan bezoekers, dus de site lag er even uit. Ook NewsBlur draait om RSS-feeds, maar het is tevens mogelijk om verhalen die jij interessant vindt te delen met je vrienden op je eigen openbare 'blurblog'. Ook kun je verhalen die je niet interessant vindt verbergen en de verhalen die je juist wel interessant vindt markeren. NewsBlur is ook als app te downloaden. Nadeel: met een gratis account kun je maar 10 verhalen per keer binnenhalen en kun je interessante verhalen alleen openbaar delen.



● Hoe exporteer ik mijn Google Reader-feeds?
Het kan voorkomen, nu of over een paar maanden, dat je je wilt aanmelden bij een RSS-feedlezer en het lukt je op de een of andere manier niet om je abonnementen uit Google Reader te importeren. Wat je dan kan doen is nu je Google Reader-abonnementen exporteren. Dat gaat zo: Ga ingelogd naar Google Takeout en klik vervolgens op 'Services kiezen'. Daar kies je vervolgens voor 'Reader' en klik je op 'Archief maken'. Je krijgt dan uiteindelijk een zip-bestand met daarin een aantal bestanden. 'Subscriptions.xml' is het bestand dat je zoekt. Deze kun je bij een aantal diensten zo uploaden, waarna al je oude, vertrouwde feeds in je nieuwe RSS-feedlezer verschijnen!

fotografeerders opgelet!

Bron: scoop it




Wedstrijd Meester App

Bron: cultuurplein

Heb je een idee voor een app in de klas? Of heb je een educatieve app gemaakt? Doe dan mee aan de wedstrijd Meester App van Waag Society. Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gaf op 18 maart officieel het startsein voor de wedstrijd waarin wordt gezocht naar apps die het leren beter én leuker maken. Tot en met 14 juni 2013 kun je je eigen app inzenden.
Meer info?

kroes: schoolvak ICT niet voldoende

Bron: cultuurplein

08-03-2013
Eurocommissaris Neelie Kroes vindt dat er meer nodig is dan een verplicht schoolvak ict om jongeren voor te bereiden op werk en leven in een digitale maatschappij. Dat schrijft zij in een column in het Financieele Dagblad in reactie op een advies voor de invoering van zo’n verplicht vak van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Volgens Kroes vragen maatschappelijke veranderingen om andere vaardigheden en een flexibel onderwijssysteem. Eerder reageerde Kennisnet en Mediawijzer.nl op het rapport. Zij pleiten voor het structureel inbedden van mediawijsheid en ict in het gehele curriculum.
Meer info?

pdf als een bladerboek

Bron: mediatheek Velp

Bron: www.computertotaal.nl

Via Flipsnack kun je van ieder willekeurig pdf-bestand een mooi online bladerboek maken. Dat oogt niet enkel fraaier, maar ook een stuk professioneler. Hieronder wordt in drie stappen uitgelegd hoe je te werk gaat.

1. Registreren

Surf naar FlipSnack.com. Klik daarna bovenaan op de knop Make a flipping book. De dienst is volledig gratis, maar vereist wel een registratie met naam, e-mailadres en wachtwoord. Ook kun je Flipsnack-account koppelen aan je Facebook-, Gmail-, Twitter, Yahoo!- of MySpace-account zodat je verder geen gegevens hoeft in te vullen. Na een registratie of het koppelen van een account kun je direct aan de slag. Allereerst moet je een titel voor uw flashboek invoeren. Vervolgens selecteer je een pdf-bestand. Via My Computer kun je op je harde schijf een bestand kiezen. Klik op de Browse-knop om een pdf-bestand van maximaal 500 pagina's te kiezen. Blader naar de juiste bestandslocatie en kies Openen. Afhankelijk van de bestandsgrootte kan dit enige tijd in beslag nemen. Wil je een pdf-bestand dat online staat gebruiken? Kies dan Import from URL en voer het webadres in. Is het uploaden voltooid? Gebruik dan de blauwe Next-knop om verder te gaan naar de ontwerpmodus.


In slechts enkele minuten maak je van je pdf-bestand een mooi boek in flashformaat.

2. Personaliseren



Via Choose Template krijg je een idee over de vier verschillende soorten flipbooks die je kunt maken via Flipsnack. Van een widgetachtig exemplaar of boek met hardcover tot magazinestijl of ingebonden exemplaar. Hier is gekozen voor een Classic flip. Zodra je op één van de vier sjablonen geklikt hebben, verschijnt er onder Preview een voorvertoning. Je kunt de pijltjestoetsen gebruiken om door het flipbook heen te bladeren. Wanneer je in het midden van het boek klikt, krijg je een voorvertoning op volledige schermgrootte.
Helemaal onderaan, bij Settings, kun je de vormgeving verder afstellen naar eigen smaak. Je kunt de stijl en kleur van de achtergrond aanpassen en de grootte van het magazine wijzigen. Bij Controls heb je een aantal mogelijkheden wat betreft het bladeren door het magazine. Of de pijltjestoetsen altijd in beeld moeten blijven, of er miniaturen onderaan moeten staan, of dat lezers het pdf-bestand mogen downloaden naar hun harde schijf.


Je bepaalt de kleur, achtergrondstijl en grootte volledig zelf.

3. Delen

Zodra je klaar bent met de vormgeving en de functies van je flipbook, kun je op de Finish-knop drukken. Via Edit name kun je eventueel de naam van je flipbook nog wijzigen. Flipsnack heeft een unieke url gegenereerd, zodat je je pdf eenvoudig kunt delen met vrienden of familieleden. Gebruik de Copy-knop om de url naar je klembord te kopiëren. Met de gekleurde knoppen helemaal onderaan is het zelfs mogelijk om je flipbook via Facebook, Twitter of e-mail te delen. Klik op Post to wall om het magazine als prikbordbericht op je Facebook-profielpagina te publiceren. Wilt je je boek liever delen via Twitter? Klik dan op Tweet. Je krijgt vervolgens een Twitter-bericht te zien in de vorm van 'Check out this flipping book!' plus de unieke url. Via Send email kun je de url van je flipbook naar je vrienden of collega's versturen. Wil je het flipbook aan je eigen site toevoegen? Gebruik dan de Free Embed-knop. Let wel, de gratis versie is gelimiteerd tot maximaal 15 pagina's. Ook wordt er een watermerk getoond.

Windows in de klas

bron: vives

Scholen en docenten krijgen hulp om meer rendement te halen uit innovatieve lesmethoden. Vier grote spelers (Microsoft, Switch, Acer en SPONS) zijn hiervoor gestart met gratis ‘WIK-sessies’ voor docenten en schooldirecties. Om lesmethoden en ICT-beleid optimaal af te stemmen op hun onderwijsvisie. Tijdens IPON 2013 op 10 en 11 april kunnen bezoekers een voorproefje krijgen. Bezoek hiervoor onze stand in hal 3 of volg een interactieve WIK-sessie tijdens de beurs. Op de stand kunt u meer informatie krijgen over de ‘Windows In de Klas. Verrijk je les!’  voor PO, VO en MBO. Niet alleen de ‘hardware’ en nieuwe mogelijkheden van Windows 8 komen in de sessie aan bod. Centraal staan juist het onderwijsrendement en de randvoorwaarden om laagdrempelig innovatieve lesmethoden in te voeren. “Echte vooruitgang vereist meer dan tablets of iPads als ‘gadget’. Wij kijken breder, volgens de visie van Kennisnet: Vier in Balans Plus”, aldus onderwijsadviseur Ludger Dusseldorp van Switch. Kijk ook voor meer informatie op: www.windowsindeklas.nl .

internetgebruik weer toegenomen

Bron: vives

92% van alle Nederlanders van 13 jaar of ouder heeft thuis toegang tot internet. Dat is 2% meer dan een jaar geleden. Het internetgebruik op het werk is met 40% gelijk gebleven. Internetten elders (dus niet thuis of op het werk) is licht gestegen van 34,6% in 2011 naar 36,3% in 2012.

donderdag 14 maart 2013

Christo in Oberhausen

bron: Gelderlander 9-3-2013

Het is maar 80 km van Arnhem en daar maakt de kunstenaar Christo een kathedraal van stof, Big Air Package, in het museum Gasometer te Oberhausen.

Via een luchtsluis kom je midden in de kathedraal te staan.

tot en met 30 december 2013 te bezoeken.

jongeren met een lichamelijke handicap

Bron: Gelderlander 9-3-2013

Stichting Intermobiel, een website waar jongeren met een lichamelijk handicap hun kennis en ervaring kunnen delen.

tijdschriften

Bron: NRC 12 en 13 maart

Steeds meer tijdschriften gaan verdwijnen. In deze bron wordt de Gay-krant genoemd, maar tijdschriften als de Elegance, Residence gaan ook verdwijnen.

De Nieuwe Revue, Panorama en zelfs de Playboy gaan slecht.

facebook voorbij?

bron: NRC 12 en 13 maart 2013

Opmerkelijk: het aantal facebookers in Nederland daalt vooral onder de jongeren. Dit geldt ook voor de VS.

Hoe leuk is het dat je moeder of tante je wil toevoegen? Jongeren willen meer intimiteit. Jongeren zoeken iets nieuws nu facebook ook steeds meer bij de volwassenen in zwang raakt. Ze willen de sociale media weer voor hun eigen leeftijdsgroepen claimen.

Jongeren maken meer gebruik van Whatsapp-groepen en andere vormen van sociale media als www.tumblr.com ; www.snapchat.com ; www.instagram.com ; www.pinterest.com en Google+ (soort facebook)

www.snapchat.com is heel intersssant omdat na een korte tijd je verzonden berichten worden vernietigd, ook op de servers van snapchat.

Hande Made

bron: NRC 12 en 13 maart 2013

Een tentoonstelling in Boymans Rotterdam over deicaat handwerk als ode aan het ambacht.
Tot en met 20 mei 2013.

video lessen

bron: mediatheek Velp

Foto: Maak je eigen video lessen met Screencast-o-matic! De online tool (ook in download versie) filmt het computerscherm waarop je werkt. Tijdens het filmen kun je de beelden voorzien van audio commentaar. Zo kun je bijvoorbeeld een Prezi of PowerPoint presentatie behandelen en filmen tot een video les. De gemaakte filmpjes kunnen in de gratis versie maximaal 15 minuten duren en je kunt ze exporteren naar Youtube of naar een film bestand. Probeer het ook: http://www.screencast-o-matic.com

Maak je eigen video lessen met Screencast-o-matic! De online tool (ook in download versie) filmt het computerscherm waarop je werkt. Tijdens het filmen kun je de beelden voorzien van audio commentaar. Zo kun je bijvoorbeeld een Prezi of PowerPoint presentatie behandelen en filmen tot een video les. De gemaakte filmpjes kunnen in de gratis versie maximaal 15 minuten duren en je kunt ze exporteren naar Youtube of naar een film bestand. Probeer het ook: http://www.screencast-o-matic.com/

soovle: zoekmachine

bron: mediatheek Velp

Een zoekmachine voor zoekmachines: Soovle

Bij het intypen van een trefwoord worden suggesties gegeven uit de verschillende zoekmachines: Bing, YouTube, Wikipedia en natuurlijk Google. De zoekmachines geeft ook een lijst met de belangrijkste zoekopdrachten (links boven icoon TOP)

app Nederlandse taal

bron: mediatheek Velp


Foto: Bijna 2000 adviezen over goed Nederlands in één gratis iOS app! Alles over spelling, grammatica, leestekens en correct taalgebruik kun je nu vinden in de app van het Genootschap Onze Taal. Je kunt zoeken op trefwoord of de index raadplegen. Daarnaast kun je informatie ook toevoegen aan je favorieten. Bij ieder advies krijg je een lijst van verwante adviezen en trefwoorden. Het is een prachtige app om in te zetten ter ondersteuning bij de lessen Nederlands. Download  hem vandaag nog in de App Store.Bijna 2000 adviezen over goed Nederlands in één gratis iOS app! Alles over spelling, grammatica, leestekens en correct taalgebruik kun je nu vinden in de app van het Genootschap Onze Taal. Je kunt zoeken op trefwoord of de index raadplegen.... Daarnaast kun je informatie ook toevoegen aan je favorieten. Bij ieder advies krijg je een lijst van verwante adviezen en trefwoorden. Het is een prachtige app om in te zetten ter ondersteuning bij de lessen Nederlands.

apps voor het onderwijs

bron: mediatheek Velp

Op de site van teachtought een overzicht van de 55 beste gratis apps voor het onderwijs met o.a.:

Video Science
Developer Description: “A growing library of over 80 hands-on Science lessons that are great for home and the classroom. These short videos demonstrate inexpensive and easy to recreate experiments that are designed to inspire and excite kids of all ages.”

Teaching with Technology Video Library
Developer Description: “The NETS video library is a collection of video of actual classrooms, enriched by additional material such as lesson context, teacher handouts and even student work, accessible alongside the video.”

EarthViewer
Developer Description: “What did Earth’s continents and oceans look like 250 million years ago, or 1 billion years ago for that matter? Can we say anything about Earth’s climate as far back as our planet’s origin? Use your fingertips to scroll through Earth history for the last 4.5 billion years.”

posters maken

bron: mediatheek Velp

Hieronder vind je een lijst met 11 tools - webbased en freeware - om digitaal posters te maken, verzameld en beschreven door André Manssen. Handig als je voor een schoolactiviteit of voor een les een (instructieve) poster wilt maken.


#1. Block Posters: posters maken van een afbeelding [webbased]
Geen account nodig. Een poster krijg je door de A4-tjes aan elkaar te plakken.
Blockposters





 
#2. ThingLink :Interactieve “poster” met voor op je website of blog [webbased]Met ThingLink kun je een interactieve “poster maken voor op de schoolwebsite of jouw klassenblog.
ThingLink
§ Website: www.thinglink.com
§ Idem: ImageSpike

Glogster EDU#3. Glogster EDU [webbased]


#4. PosteRazor : Maak je eigen poster [freeware en open source]
Posterazor
§ Website en downloaden: http://posterazor.sourceforge.net

#5. Smore – Make een flyer [webbased]
smore

§ Website: www.smore.com

#6. Poster Force [freeware]: Posters maken van foto's
Poster Force


#7. Posteriza: Posters maken [freeware]
Posteriza

§ Website en downloaden: www.posteriza.com

#8. postermywall – edu [webbased]: Eerst een gewoon account maken en dan upgraden naar een gratis 'classroom-account'.
postermywall


#9. Befunky [webbased]: Eigenlijk is Befunky een fotobewerkingsprogamma. Je kunt er echter ook posters mee maken door de foto’s te vergroten.
§ Website: www.befunky.com

#10. Art Skills: The Poster Maker [webbased]: Maak eerst een gratis account.
ArtSkills


#11. Muzy Thoughts [webbased]:
Muzy
Kies een achtergrond en schrijf een toepasselijke tekst en klaar!

Prezi maken

Bron: Mediatheek Velp

Hier een link om een prezi te kunnen maken.

dinsdag 12 maart 2013

Jongerenwebsite

http://www.vice.com/nl een jongerenwebsite.

MoBA 2013

Bron: lezing

Van 8 juni tot en met 21 juni zal de 13e Modebiennale in Arnhem plaatsvinden. Oook het kenniscluster doet hierin mee, door de ruimte van het erfgoedcentrum ter beschikking te stellen. Het thema is 'Fetishism in fashion'. Meer informatie is te vinden op de website en op de blog.

internet: digitale utopie

Bron: NRC 8-3-2013

Er verschenen deze week 2 boeken van internetspecialisten over de rol die Google, Facebook en twitter spelen in ons dagelijks bestaan. Vertrouwen we er teveel op, worden we te afhankelijk en is het tijd voor een moreel appel?

Jaron Lanier. Who owns the future?
De auteur waarschuwt voor de gevaren van gratis informatie.



Evgene Morozov. To save everything click here.
De auteur waarschuwt ons voor het feit dat internet alles kan regelen voor ons.